Declarat episodi ambiental a la Zona de Protecció Especial i avís preventiu a la resta de Catalunya

La informació que es disposa sobre la qualitat de l'aire, la previsió meteorològica i el pronòstic d'intrusió de pols africana fan preveure una situació de risc de superació del llindar establert per declarar episodis ambientals per partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) i per tant es donen les condicions per declarar episodi ambiental per partícules PM10.

[foto] 

El dia 21 d’abril de 2018 es va constatar una tendència a augmentar els nivells de PM10 a tota Catalunya amb superacions del valor límit diari a 8 estacions de la XVPCA per intrusió de pols africana, motiu pel qual, el dia 23 es va activar l’avís preventiu per PM10. La instrusió de pols africana ha persistit durant aquests dies i s’han donat quatre dies consecutius amb superació del valor límit diari a més d’1 estació i la previsió per al dia d’avui indica que la situació es manté.

Ateses les dades enregistrades per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica des del dia 21 de abril de 2018, com també les previsions dels models de dispersió de contaminants que disposa el Departament de Territori i Sostenibilitat, la situació meteorològica prevista i l’episodi d’intrusió de pols africana, que ha comportat la superació dels llindars establerts, correspon declarar un episodi ambiental segons l’Acord de Govern 127/2014, de 23 de setembre, i adoptar les mesures que reflecteix el Pla en casos d’episodi.

En episodi de contaminació, només poden circular per les Rondes de Barcelona els turismes que disposin d’etiqueta ambiental de la DGT

Recordem que des del passat  desembre, i en situació d’episodi de contaminació, només podran circular per les Rondes de Barcelona els turismes que disposin d’etiqueta ambiental de la DGT (Zero, Eco, C i B). Pel que fa a les furgonetes, es fa una exemció temporal fins la primavera del 2018 a les que tenen menys de 10 anys i pel que fa a les motocicletes, aquestes podran continuar circulant de moment malgrat els episodis de contaminació. Els vehicles d’emergències, vehicles de persones amb mobilitat reduïda i serveis essencials podran circular independentment de la seva etiqueta de la DGT. 

Des del passat 1 de desembre del 2017, i en situació d’episodi de contaminació ambiental, els turismes que no disposin d’etiqueta ambiental de la DGT (Zero, Eco, C i B), no podran circular en aquesta Zona de Baixes Emissions. Concretament, ls vehicles afectats per aquesta restricció, corresponen conretament als turismes de benzina anteriors al 2000 (anteriors Euro 3) i als dièsel anteriors al 2006 (anteriors Euro 4). Pel que fa a furgonetes, des d’aquest hivern i fins la primavera del 2018 només es restringeix el trànsit a les anteriors al 1997 (anteriors a Euro 1 i es fa una exempció temporal a les furgonetes (de l’EURO 1 a l’EURO 4). Pel que fa a les motocicletes, en aquest període d’hivern 2017 i primavera 2018, en cas d’episodi de contaminació, encara podran circular les motos, mentre no s’hagin lliurat les etiquetes de la DGT per a aquests vehicles.

La restricció s’estableix entre les 7h i les 20h de dilluns a dijous, amb els divendres pendents d’ajustar.

Els vehicles d’emergències, vehicles de persones amb mobilitat reduïda i serveis essencials podran circular independentment de la seva etiqueta de la DGT.

[foto] 
Acord i condicions de les zones de baixes emissions de l’àmbit de les Rondes de Barcelona

El juliol del 2017, L’Àrea Metropolitana de Barcelona i els municipis de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat van definir i acordar les condicions i característiques de la zona de baixes emissions de l’àmbit de les Rondes de Barcelona i les condicions de les restriccions d’aquesta àrea en casos d’episodi de contaminació a l’hivern i primavera 2017-2018. L’acord delimita definitivament la Zona de Baixes Emissions on seran d’aplicació les restriccions.i fixa els vehicles afectats, àmbit territorial, horaris i senyalització. La restricció s’estableix entre les 7h i les 20h de dilluns a dijous, amb els divendres pendents d’ajustar, per als vehicles que no disposin d’etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit i determina les excepcions. L’acord contempla que la senyalització viària s’instal·lari entre els mesos d’octubre i novembre a les sortides de les rondes i els àmbits urbans inclosos a la ZBE.

Amb aquest acord s’avança en el compromís adquirit per lluitar contra la contaminació i millorar de la qualitat de l’aire pres pel plenari de l’AMB i per cadascun dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i les ciutats de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat, i i es dóna resposta als compromisos adquirits a la Cimera de la Qualitat de l’Aire, definint, i atenent les característiques la Zona de Baixes Emissions de l’Àmbit de la Ronda de la metròpolis, en sintonia al que ja han fet més de 220 ciutats d’Europa.

Què és un episodi de contaminació?
Un episodi ambiental d’alta contaminació de l’aire és una situació en què les condicions atmosfèriques són desfavorables per a la dispersió i la ventilació, la qual cosa fa que la concentració d’algun contaminant augmenti tant que pot arribar a superar els valors límit establerts per la legislació. En el cas de les partícules PM10, aquesta situació la pot provocar, per exemple, una intrusió de pols d’origen africà. Quan es dona alguna d’aquestes situacions, les zones més afectades solen ser les urbanes, densament poblades, a causa de les elevades emissions sobretot provinents del trànsit rodat. A la conurbació de Barcelona en concret, es va declarar una zona de protecció especial de l’ambient atmosfèric, la qual inclou 40 municipis, pels contaminants diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10).

Recomanacions a la població en cas d’episodis de contaminació
• Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
• Utilitzar el transport públic.
• Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa…).
• Utilitzar el cotxe compartit.
• Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
• En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
• Regulació de la climatització de les llars: a l’estiu pujar la temperatura del termòstat de la llar i a l’hivern baixar-la.
• Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, llenya, biomassa, etc, evitant-ne purgues i arrancades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres de les mateixes.
• Limitar la crema de rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

L’AMB RECOMANA A AJUNTAMENTS I EMPRESES ATURAR O DISMINUIR LES OBRES PUBLIQUES I ACTIVITATS INDUSTRIALS

L’AMB també posa en marxa un nou servei gratuït d’alertes al mòbil sobre la qualitat de l’aire per a persones amb malalties cardiorespiratòries, dones embarassades i infants en creixement  Davant l’episodi de contaminació que està patint la Metròpolis Barcelona a causa de la intrusió de pols, l’AMB ha activat el seu protocol d’actuació per als episodis ambientals d’elevada contaminació atmosfèrica en l’àmbit de les obres i de les indústries.

Les indústria i les obres també tenen una contribució directa en la qualitat de l’aire. Les emissions de la indústria, incloses les activitats amb petits focus emissors, el consum domèstic i les obres són els sectors responsables del 30% de la generació de PM10, i del 20% de les emissions de N02.

Per tal de no assolir nivells de contaminació atmosfèrica més elevats per PM10, des de l’AMB s’han pres una sèrie de mesures relacionades amb les seves obres públiques que en aquest moment està executant l’AMB, i d’altres mesures dirigides especialment a les seves instal•lacions de tractament de residus i de sanejament de les aigües residuals

Així mateix , el vicepresident de l’àrea de medi Ambient de l’AMB, Eloi Badia, ha traslladat als alcaldes metropolitans la comunicació de l’activació de les mesures esmentades a dur a terme per l’AMB i els encoratja a que aquests també les adopti . També s’ha contactat amb els tècnics municipals dels diferents ajuntaments per traslladar aquestes mesures.

En l’àmbit de les obres, l’AMB recomana, en la mesura del possible, aturar les obres, en cas d’obres de enderroc o de moviment de terres, tapar correctament mitjançant lones protectores els vehicles i material d’obra que puguin generar pols, i incrementar la freqüència d’aplicació de les mesures obligatòries de reg (freàtica o reutilitzable sempre que sigui possible) i neteja en l’àmbit de les obres.

Pel que fa a les activitats econòmiques industrials que tinguin focus emissors a l’atmosfera, es posen en marxa mesures com evitar el transport de matèries primeres; escalonar i reduir les entrades i sortides de materials i no manipular ni tractar material que generi polseguera. El Pla d’acció de l’AMB també insta a les indústries a no realitzar processos com arrencades i posades a punt que no siguin imprescindibles i es puguin endarrerir.

A nivell intern, l’AMB també ho ha comunicat als responsables de les instal•lacions metropolitanes afectades (plantes de residus, depuradores, etc.), perquè posin en marxa les mesures previstes als Plans d’acció individuals de reducció de la contaminació.

També, des de l’àmbit de mobilitat de l’AMB es recorda la recomanació de reducció dels desplaçaments en vehicle privat.

Alertes gratuïtes al mòbil en cas d’alerta ambiental
A més, l’ AMB ha inaugurat a la seva web un visor que permet consultar l’evolució dels darrers dies de contaminació atmosfèrica als seus municipis . Alhora , mitjançant inscripció a la web , es podrà accedir a un servei gratuït d’alertes per alta contaminació en l’àmbit metropolità. Les persones vulnerables ( amb malalties cardiorespiratòries, dones embarassades o infants en creixement) podran rebre informació directa en el seu mòbil, en el moment en que la Generalitat activi s’activi un episodi d’alerta ambiental.

Educació ambiental sobre contaminació atmosfèrica.
Des de dilluns (activació fase avis preventiu) les activitats d’educació ambiental del programa de l’ AMB “Compartim un futur”, que arriben a un total de 250 persones: amb 20 activitats escolars, amb grups de 25 nens i joves : 8 anys primària i 18 batxillerat, i unes 50 per adults, i adults informen sobre que és la contaminació atmosfèrica, els contaminats, i les mesures que com a ciutadans poden assumir i també els efectes en les persones sensibles.

Comparteix-me:

La Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida arriba a la 70a edició amb gairebé 300 expositors

La 70a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida arrenca aquest dijous 26 de setembre amb 291 expositors i més de 50 activitats paral·leles, entre les que destaca. La Fira,...

S’aprova una actualització del Pla Nacional Integrat d’Energía i Clima 2023-2030

El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha aprovat l’actualització del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) pel periode 2023-2030, que aspira a millorar l’autonomia estratègica de l’Estat rebaixant la...

El Govern presenta un pla per fer front a la sequera a la zona del Priorat 

Es tracta del PRUS (Pla de Resposta Urgent contra la Sequera) i compta amb més de 70 milions en ajudes. També s’acceleren en més d’un any els treballs de la...