Cellers Torres reclama facilitats per al autoconsum d’energies netes a les empreses

El celler del Penedès ha invertit 465.000 euros en una instal·lació fotovoltaica que porta un any sense poder funcionar i a la espera de permisos. Per la seva banda, la Unió Espanyola Fotovoltaica insta a l'Administració a eliminar les través administratives que s'interposen per exercir l'autoconsum.

[foto] 
El president de Bodegas Torres, Miquel A. Torres i el director general de la Unió Espanyola Fotovoltaica, l’UNEF, lamenten les dificultats burocràtiques a les que s’enfronten les empreses que decideixen instal·lar plaques fotovoltaiques d’autoconsum i han instat a les administracions a eliminar les trabes administratives existents i a facilitar la transició energètica cap a un model net i sostenible.

En una trobada amb mitjans de comunicació celebrada a Barcelona el passat 27 de juliol, el president de Cellers Torres ha destacat que els empresaris poden ajudar a España a complir amb els compromisos de la lluita contra el canvi climàtic que te davant la Unió Europea pel 2020 mitjançant l’autoconsum d’energies netes. En aquest sentit, Miquel A. Torres ha dit que “som part de la solució, i les administracions haurien de facilitar el camí en lloc de dificultar l’implementació d’energies renovables en aquest país”. I ha afegit que “és difícil entendre per què ha de ser tan complicat per a una empresa instal·lar plaques foovoltaiques per cobrir part de les seves necessitats energètiques, però el cert és que el sistema normatiu actual no afavoreix ni les inversions en renovables ni l’autoconsum energètic”.

Torres també ha expressat una “total indefensió davant la falta de solucions econòmicament viables i la incertesa jurídica davant les diferents interpretacions de la normativa, concretament del Reial Decret 900/2015 per instal·lar plaques fotovoltaiques”, referint-se a la instal·lació fotovoltaica d’autoconsum que Cellers Torres va construir l’any 2016 i que continua pendent de connexió després d’un any d’iniciar els tràmits administratius.

D’altra banda, el director general la Unió Espanyola Fotovoltaica, l’UNEF, José Donoso, ha assenyalat que “apostant per l’autoconsum fotovoltaic, els empresaris poden ser actors actius de la lluita contra el canvi climàtic” reduint la despesa en energía. I ha afegit que “l’autoconsum contribueix a abaratir el preu de l’energia per a tots els consumidors” i, per tant, “tota la societat guanya amb el seu desenvolupament”.

La instal·lació que porta un any construida i sense poder funcionar
Cellers Torres va invertir 465.000 en una instal·lació fotovoltaica de 400 Kw per a l’autoconsum al seu celler de Pacs del Penedès. L’agost del 2016, un cop acabada la instal·lació, va iniciar els tràmits administratius pertinents amb Endesa i al cap de sis mesos se li va notificar l’atorgament del punt de conneixó a la xarxa de distribució. Però encara, a dia d’avui, aquesta instal·lació, que ha de cobrir el 6% de l’energia requerida pel celler, continua desconetada a falta de solucions viables.

Segons Torres, la solució que els van proposar inicialment “no estaba alineada amb criteris d’eficiència i de maximitzar el rendiment de la instal·lació, Suposava una important pèrdua d’energia generada pels procesos de conversió de baixa a alta tensió per després tornar-la a transformar en baixa tensió. A més, implicava invertir 200.000 euros més, el que feia que la instal·lació fos econòmicament inviable”. Torres ha comparat la situación amb Xile i Califòrnia on no han tingut cap dificultat per instal·lar plaques fotovoltaiques als seus cellers.

Torres & Earth

Cellers Torres te entre les seves màximes prioritats la de mitigar els efectes del canvi climàtic reduïnt les emissions de CO2, i intentar garantir que les generacions futures puguin seguir elaborant vi de qualitat a España. La nova instal·lació s’emmarca en el programa mediambiental Torres & Earth que te en el foment de les energies renovables un dels seus principals pilars. En aquest sentit, destaquen com a projectes més significatius una caldera de biomassa per a la generació de fred i calor que funciona des del 2012 i que ha permès reduir en un 95% el consum de gas, i una instal·lació de plaques fotovoltaiques de 670Kw de potencia, que opera des del 2008, ambdues al celler de Pacs del Penedès.

Des de la posada en marxa del programa Torres & Earth, l’any 2008, Cellers Torres ha invertit més de 12 milions d’euros en actuacions relacionades amb la lluita contra el canvi climàtic i ha reduit les seves emissions de CO2 en un 15,6% per ampolla fins el 2016. La intenció de Cellers Torres és continuar “apostant per les energies renovables i invertint per combatre el canvi climàtic” afirma el president de la companyia.

UNEF
La Unió Espanyola Fotovoltaica és l’associació sectorial de l’energia solar fotovoltaica a España. Formada per més de 250 empreses, entitats i agrupacions de tota la cadena de valor de la tecnología, representa a més del 85% de l’activitat del sector a España i aglutina a la pràctica totalitat de productors, instal·ladors, enginyeries, fabricants de matèries primeres, moduls i components, distribuidors i consultors. A més, UNEF ostenta la presidencia i la co-secretaria de Fotoplat, la Plataforma fotovoltaica tecnológica española, que agrupa universitats, centres d’investigació i empreses referents en la investigació i el desenvolupament fotovoltaic a España.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...