Al conjunt d’Espanya es van reciclar 1.453.123 tones d’envasos domèstics, convertint-se, un any més, en els residus municipals que més es reciclen i que van evitar l’emissió de 1,6 milions de tones de CO2 a l’atmosfera
El 2018, cada persona a Catalunya va separar 18,5 kg d’envasos mitjançant el contenidor groc, fet que ha suposat un augment del 13,5 % respecte a l’any anterior -davant del 12,3% de mitjana nacional-,més del doble del que havia crescut el 2017. A més, la quantitat d’envasos de paper i cartró separats amb el contenidor blau també va experimentar un augment considerable, en créixer un 19,1 % respecte al 2017: cada habitant en va reciclar 24,9 kg, també per sobre de la resta de l’estat, que puja un 12,4%. Aquestes dades reflecteixen a un ciutadà més informat i compromès, que al 2018 va tenir menys dubtes i va sentir menys tanques a l’hora de separar al contenidor adequat envasos que abans llençava a la brossa, permetent així un millor reciclatge. “El 2018, l’hàbit diari de reciclar s’ha disparat a Catalunya, i alhora s’ha consolidat el model actual de reciclatge, un model que suma, que implica i involucra a tothom i en el qual els ciutadans confien. I això és el que ha fet possible que s’hagin pogut reciclar 261.701 tones d’envasos a la regió”, ha afirmat Jordi Pietx, gerent d’Ecoembes a Catalunya, a la presentació de l’informe, feta el 9 d’abril, i a la que també ha assistit el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Ma Tost.
Un model que te com a centre la ciutadania
A Catalunya, al llarg del 2018 han estat operatius 37.460 contenidors grocs i 35.078 contenidors blaus, assolint una xifra total de 72.538, a més de totes aquelles entitats que estan fent la recollida porta a porta d’envasos en 178 municipis catalans. Gràcies a això, el 99 % dels catalans té accés a la recollida d’envasos. Així mateix, es va fer un gran esforç per adaptar el reciclatge als hàbits de consum dels catalans, perquè puguin reciclar no només els residus que generen a casa sinó també fora de la llar. Per aquest motiu, Ecoembes va implantar la recollida d’envasos al canal HORECA (hostaleria i restauració) en 1.640 establiments de la regió.
En aquest sentit, un any més Ecoembes va col·laborar amb organitzacions de tot tipus per fer possible el reciclatge en llocs on es generen molts residus: des d’estadis com el Camp Nou fins a festivals de música com el Sónar, passant per universitats com la UAB i els Jocs del Mediterrani celebrats a Tarragona. També es va implantar la recollida d’envasos al canal HORECA (hostaleria i restauració) en 7 municipis de la regió metropolitana de Barcelona.
Les dades a Catalunya tenen el seu reflex en l’àmbit estatal
La ciutadania catalana també ha ajudat a augmentar les dades estatals. El 2018, a Espanya es van reciclar 1.453.123 tones d’envasos domèstics, un 3,8 % més que durant el 2017, cosa que ha permès assolir una taxa del 78,8 %. Així, els envasos domèstics es consoliden com els residus municipals més reciclats al país, representant 1/4 del total del que es recicla a Espanya. Aquesta dada ens situa 10 punts per damunt de les xifres establertes per la Unió Europea per al 2030.
Aquests valors han contribuït de manera directa a estalviar 1,45 milions de matèries primeres i han evitat que consumim més de 20 milions de metres cúbics d’aigua. Al mateix temps, el reciclatge ha ajudat a reduir la despesa d’energia en 6,21 milions de MWh, i el nombre de tones de CO2 que enviem a l’atmosfera en d’1,5 milions.
Ecoembes és l’entitat sense ànim de lucre que gestiona la recuperació i el reciclatge dels envasos de plàstic, les llaunes i els briks (contenidor groc) i els envasos de cartró i paper (contenidor blau) a tot Espanya.
Al 2018, es va reciclar més d’1,4 milions de tones d’envasos lleugers i envasos de cartró i paper a tot el territori nacional, arribant a la tassa de reciclatge del 78,8%. Gràcies a aquest percentatge, es van obtenir nombrosos beneficis ambientals, com evitar l’emissió d’1,6 milions de tones de CO2 a l’atmosfera o estalviar 6,2 milions de MWh. Així mateix, es van estalviar 20,3 milions de metres cúbics d’aigua.