Catalunya supera la barrera dels 5.000 operadors que fan producció ecològica l’any 2022

Més de la meitat de la vinya de Catalunya és ecològica. La facturació del sector ecològic arriba a 1.190 M? i situa Catalunya com el primer mercat de productes ecològics de l'Estat Espanyol i del sud d'Europa. En relació amb la superfície en ecològic, l'any 2022 es va tancar amb 272.883 hectàrees inscrites, el que suposa un augment del +0,81% respecte el 2021. En la darrera dècada, la superfície agrària ecològica a Catalunya gairebé s'ha triplicat. Deixant de banda la superfície de pastures, prats i boscos, pel que fa a cultius productius, l'any 2022 s'ha arribat a les 71.788 hectàrees, que representa un augment del 6,08%, molt més pronunciat que el de la superfície agrària total. El Departament d'Acció Climàtica continua fomentant el sector ecològic i avança en l'elaboració del Pla d'acció per al desenvolupament de la Producció Ecològica 2023-2027.

“Durant el 2022 el nombre d’operadors ecològics de Catalunya va créixer un 1,6%, cosa que ha permès superar el 5.000 operadors, el màxim històric”. Ho ha afirmat la directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Elisenda Guillaumes, a la roda de premsa en què s’ha presentat l’informe 2022 sobre la producció agrària ecològica de Catalunya. Guillaumes també ha destacat que el cultiu ecològic més desenvolupat a Catalunya és la vinya, “que amb més de 29.000 hectàrees, ja representa el 51,2% del total de vinya de Catalunya, el 19% de la vinya ecològica total de Espanya i el 5,3% del total de vinya ecològica del món”.

Guillaumes també ha subratllat que “la superfície agrària ecològica total inscrita en el registre és de més de 272.000 hectàrees. Si hi descomptem la superfície boscosa, obtenim la Superfície Agrària Utilitzada, que ha passat ja de les 242.000 hectàrees que representen aproximadament el 23% del total d’aquesta superfície, apropant-nos cada vegada més a l’objectiu de la unió europea de tenir el 25% de la Superfície agrària utilitzada ecològica l’any 2030”.

Per la seva banda, el president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), David Torrelles, que ha presentat l’informe estadístic, destaca la resistència del sector ecològic davant les crisis, ja que “les xifres globals del sector bio ha continuat creixent, tant en operadors que s’hi dediquen, com en superfície de cultius, en ramaderia i en activitats agroalimentàries de transformació”. Torrelles ha afegit que “els 1.190 milions d’euros de volum de facturació del sector ecològic situa Catalunya com el primer mercat de productes ecològics de l’Estat i del sud d’Europa”.

Durant l’any 2022, els operadors ecològics s’han incrementat un 1,62% respecte de l’any anterior, fins a arribar concretament als 5.075 inscrits. En els darrers deu anys, el nombre d’operadors ecològics a Catalunya ha crescut quasi un 150%.

Per tipus d’activitat dels operadors, l’any 2022 els productors han crescut un 2,08%, amb un total de 3.834 inscrits; els elaboradors han augmentat 1,38% fins situar-se en els 1.547 inscrits; els importadors s’han incrementat en un 10,49% tancant l’any amb 158 inscrits; per la seva banda, els comercialitzadors també han crescut, arribant als 698, que representa un creixement del 1,75%.

Segons la darrera comparativa estatal, de l’any 2021, Catalunya liderava, una vegada més, el rànquing en operadors dedicats a elaboració o transformació, concretament amb un 25,05% del total d’Espanya. En l’àmbit de la importació, Catalunya comptava amb el 30,3% d’operadors de l’Estat. I pel que fa a la distribució, el territori català concentrava el 26,72% del total de comercialitzadors.

En relació amb la superfície en ecològic, l’any 2022 s’ha tancat amb 272.883 ha inscrites, significant un augment del +0,81% respecte l’any anterior. En la darrera dècada, la superfície agrària ecològica a Catalunya gairebé s’ha triplicat.

Deixant de banda la superfície de pastures, prats i boscos, pel que fa a cultius productius, l’any 2022 s’ha arribat a les 71.788 ha, que representa un augment del 6,08%, molt més pronunciat que el de la superfície agrària total.

D’entre els cultius majoritaris, cal destacar el creixement, durant l’any passat, dels conreus de cítrics (286 ha, +13%), de fruits secs (4.311 ha, +8,97%), de vinya (29.082 ha, +7,07%) o d’oliveres (9.801 ha, +1,4%). El cultiu majoritari és la vinya, amb el 51,2 de la superfície de tots els cultius bio de la nostra terra.

En ramaderia ecològica, l’any 2022 ha finalitzat amb un total de 1.096 explotacions, és a dir, augmentant un 0,37%. Això sí, en els darrers deu anys, la ramaderia bio a Catalunya ha experimentat un creixement del 88%.

Destaca el creixement de l’apicultura (17 explotacions, +21,43%), l’oví de llet (7 explotacions, +16,667%), el porcí (21 explotacions, +5%) o el vaquí de carn (593 explotacions, +4,04%). L’orientació ramadera majoritària és el vaquí de carn amb el 54% de totes les explotacions en ecològic de Catalunya.

La indústria agroalimentària ecològica, és a dir, les empreses d’elaboració, envasament, distribució, importació, etc. també ha crescut durant el 2022, tancant amb 2.771 activitats agroalimentàries ecològiques, que representa un augment del 3,63%. En la darrera dècada, el sector secundari i terciari ecològic s’ha consolidat -com s’esmentava anteriorment- com el més important de tot l’Estat, multiplicant el seu teixit un 250%.

D’entre les principals agroindústries ecològiques, destaquen el creixement dels cellers (369 empreses, +6,65%), els olis (134 empreses, +6,35%) o la comercialització i distribució (632 empreses, +4,64%). També van créixer les activitats d’importació (158 empreses, +10,49%) i d’emmagatzematge (309 empreses, +5,1%).

Pel que fa al volum de facturació del sector ecològic -no valor de consum, que seria major-,el darrer exercici econòmic comptabilitzat, l’any 2021, va tancar-se amb un creixement anual de quasi un 20%. Catalunya va assolir la xifra rècord de 1.190 milions d’euros facturats, sent la Comunitat Autònoma d’Espanya amb el mercat de productes ecològics més gran.

Línies d’actuació política per al sector ecològic

Des de l’any 2008, el Departament ha estat fomentant el sector ecològic a través de l’execució d’una sèrie de plans i programes de foment amb tota una sèrie d’actuacions. Per tal de seguir avançant, l’any passat es va realitzar un procés participatiu per a recollir totes les necessitats i propostes del sector ecològic. A partir d’aquesta informació, el Departament està treballant per materialitzar un nou Pla d’Acció per al desenvolupament de la Producció Ecològica 2023-2027, que anirà alineat amb el Pla d’Acció Europeu que està duent a terme la Comissió Europea, i en el qual hi participaran altres departaments i unitats del Govern.

El proper mes de maig està previst que els diferents departaments del Govern involucrats en l’elaboració del pla (Acció Climàtica, Salut, Educació, Empresa i Treball, Drets Socials, Igualtat i Feminismes, Universitats i Recerca, Economia i Hisenda, i Presidència) es reuneixin en una Comissió de coordinació que vehicularà i garantirà l’impuls polític necessari, i que finalment aprovarà la proposta de Pla d’Acció que es portarà a Govern, per a la seva aprovació definitiva.

Principals projectes de foment del sector ecològic

El primer és el de la Setmana Bio, un projecte que enguany arriba a l’onzena edició. La Setmana Bio per l’alimentació ecològica és un esdeveniment on se celebren tot un conjunt d’activitats amb l’objectiu comú de promocionar i donar a conèixer la producció i l’alimentació ecològiques entre tota la població. El programa d’activitats és molt variat i la seva proposta i organització és a càrrec de qualsevol persona o entitat interessada en aquest objectiu. L’1 de juny s’obrirà la inscripció de les activitats (formulari web) i es celebrarà del 14 al 22 d’octubre.

Un altre projecte que també fa deu anys és el Premi escola, agricultura i alimentació ecològica, uns premis creats amb l’objectiu de reconèixer i incentivar la realització de projectes i línies de treball en els centres educatius de Catalunya destinats a promoure el coneixement sobre l’agricultura, la ramaderia i l’alimentació ecològiques, i, especialment, els valors socials, econòmics i ambientals, tant entre l’alumnat mateix del centre com entre el conjunt de la comunitat educativa i el seu entorn.

Aquest any, a banda de premiar projectes executats, el premi també s’obrirà a finançar noves idees d’activitats a desenvolupar durant el proper curs i hi haurà un premi específic per reconèixer el millor material pedagògic amb fins educatius relacionats amb la producció i l’alimentació ecològica o l’agroecologia escolar.

Finalment, cal destacar el projecte de dinamització territorial en producció ecològica. Les 26 persones que participen en aquesta iniciativa estan repartides per tota la geografia catalana i donen suport a operadors ecològics i a persones interessades a ser-ho, i, en general, ajuden a estructurar el sector.

A més d’aquests serveis de proximitat, el Departament també disposa de serveis d’assessorament i resolució de dubtes relacionats amb la normativa europea que regula la producció ecològica.

Investigació, transferència i formació

Pel que fa a la recerca, la Generalitat contribueix a desenvolupar el coneixement necessari per tal de donar resposta als reptes que planteja aquest tipus de producció. En aquest sentit, es va crear una línia d’ajuts destinats a finançar projectes de recerca aplicada d’universitats i centres de recerca, amb una dotació anual de 150.000 euros. A principis d’abril es va resoldre la convocatòria 2023-24 que finançarà 9 projectes de recerca

També és cabdal la transferència dels coneixements al sector, ja sigui a través de materials divulgatius o també amb l’organització de jornades tècniques. Aquest any 2023, per exemple, el pla anual de transferència tecnològica inclou 79 cursos i jornades tècniques orientades específicament al sector ecològic. Aquestes activitats, majoritàriament, es realitzen a iniciativa del mateix Departament, però en la seva proposta i realització també hi participen altres actors del sector agrari.

Finalment, el Departament també elabora l’Observatori de l’agricultura i l’alimentació ecològica, amb 42 fitxes que analitzen l’evolució de la producció agroalimentària ecològica a Catalunya i comparen aquestes dades amb la producció convencional i amb els creixements del sector ecològic a la resta de l’Estat i, si s’escau, a Europa.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...