Catalunya salva la producció de pomes i peres malgrat la sequera

Catalunya es queda entre un 15 i un 20% per sota de la seva producció màxima. S?espera fruita de calibres mitjans-grans amb molt bona sortida comercial. La demarcació de Girona ja representa un terç del total de la producció catalana de poma.

El director dels Serveis Territorials del Departamentd’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Lleida, Ferran de Noguera, juntament amb el director general de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), Manel Simon, i el president del seu Comitè de Llavor, Joan Serentill, han presentat avui, a Lleida, les previsions de collita de fruita de llavor a Catalunya. Ferran de Noguera ha remarcat que “tot i que les primeres previsions inicials indicaven nul·la producció atès que es calculava que només hi havia aigua per a salvar els arbres, les últimes pluges han ajudat a què hi hagi aquest volum”. No obstant això, ha afegit, “el Departament ha convocat aquesta mateixa setmana els ajuts destinats a les explotacions agràries de fruita afectades per la sequera”.

Per la seva banda, Manel Simon, ha assenyalat que “amb una previsió semblant a la mitjana dels darrers 5 anys podem considerar que Catalunya ha salvat la producció de pomes i peres”.

I és que, de fet, la sequera ha marcat el ritme de la collita d’enguany i l’ha deixat entre un 15 i un 20% per sota de la seva producció màxima. Tot i que la floració i el quallat han estat excepcionals i les caigudes en flor i fruit escasses, s’esperava una producció superior a la que finalment serà ateses les perspectives desfavorables a principis d’any. La manca generalitzada d’aigua i el tancament dels dos canals principals van provocar una aclarida massiva en flor i en fruit per a minimitzar les necessitats d’aigua dels arbres. Això ha fet que la càrrega de fruits sigui menor per arbre i que aquest fruits creixin més.

L’increment dels calibres és un factor favorable en la comercialització dels fruits sobretot en el mercat interior estatal on el consumidor els prefereix.

Poma

Així, la previsió de collita de poma a Catalunya per al 2023 és de 266.110 t, similar a la mitjana dels últims 5 anys (-1%) i un 22% superior a 2022. Per demarcacions, Lleida collirà 175.960t (un 38% més que la passada campanya), Girona 88.570t (+0%), Tarragona 1.030t (+8%), i Barcelona 550t (-34%).

L’època de collita depèn de la zona, a Lleida es preveu un avançament de 5-7 dies, i a Girona preveuen que colliran en dates similars a les d’un any normal.

La producció de poma de Girona es preveu un 4% superior a la mitjana 2018-2022 i similar a 2022. Girona enguany podria collir el 33% dels quilos de Catalunya, mentre que Lleida en concentraria el 66%.

Pera

La previsió de collita de pera a Catalunya per al 2023 s’estima que sigui similar a la mitjana dels darrers 5 anys i un 31% superior a 2022 amb 126.000t. Per demarcacions, Lleida collirà 121.830t (un 32% més que la passada campanya), Girona 3.200t (+20%), Tarragona 870t (+61%), i Barcelona 313t (-8%).

Es preveu un avançament de la collita d’entre 7 i 10 dies respecte l’any passat.

S’ha de recordar que les inclemències meteorològiques de la passada campanya (les fortes gelades de la primavera) van fer caure les previsions del 2022-2023, tant de poma com de pera. Enguany no hi ha hagut gelades significatives i, tot i que hi ha hagut diferents episodis de pedra a Lleida amb afectacions entre el 70 i el 100% i forts vents i ruixats en algunes comarques, la pèrdua de producció no ha estat significativa en el total de les previsions.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...