Pla d’economia verda
Oportunitats de l’economia verda per al reforçament de la competitivitat, l’ocupació i el creixement econòmic: Incrementar de l’eficiència en l’ús de recursos, que repercuteix favorablement en la reducció de costos i la dependència exterior
Millorar el posicionament en els mercats globals
Enfortir l’R+D+i
Reduir la vulnerabilitat i augmentar la capacitat de resposta als reptes de futur
Manteniment d’un sector econòmic del medi ambient fort a Catalunya
El Pla es proposa abastar tots els sectors de l’economia, tan els emergents com els tradicionals
Sectors tradicionals
L’economia verda es fa present en els sectors tradicionals quan, aplicant sistemes d’innovació, adapten l’estructura productiva als nous requeriments de qualitat induïts pels principis de sostenibilitat i incorporen les noves tecnologies de producció, productes i serveis que se’n deriven.
La incorporació de la sostenibilitat en sectors com ara el químic, el tèxtil, l’agroalimentari, la construcció, el turisme o el de les noves tecnologies es considera una oportunitat clau de futur.
La deslocalització ja no és tan competitiva, ara l’element competitiu és la sostenibilitat i la sostenibilitat és equivalent a la creació de llocs de treball. Per això, el projecte del Pla d’economia verda preveu identificar, a més de les noves ocupacions que l’economia verda genera, les oportunitats vinculades a la integració de la sostenibilitat en el teixit productiu ja existent.
En la mesura que els sectors de l’economia verda augmenta la seva participació i la demanda de la seva producció creix, un conjunt addicional de llocs de treball s’origina en altres indústries de l’economia. Aquesta ocupació no és necessàriament ocupació verda de forma directa però sí indirecta.
Sectors emergents
Quan parlem de sectors emergents fem referència a les activitats basades en nous coneixements en àmbits no explotats per l’economia productiva, vinculats a la sostenibilitat com, per exemple, les energies renovables, la mobilitat sostenible i el vehicle elèctric, la gestió de l’aigua o els residus, etc.
El proper Programa de medi ambient de la Unió Europea estima que el mercat mundial per a les ecoindústries té, almenys, un bilió d’euros i preveu que gairebé es dupliqui en els pròxims 10 anys.
Pel que fa als residus, per exemple, se sap que Europa en genera cada any 2.700 milions de tones dels quals només se’n reutilitzen una mitjana del 40 % dels residus sòlids, la resta acaba en abocadors o incineradores. Perfeccionar la gestió de tots aquests residus i millorar-ne l’aprofitament té un potencial considerable de nous nínxols de negoci. A més de reduir les importacions de matèries primes i, per tant, també, la dependència de les importacions del país.
Concretant més, la Unió Europea, en el seu nou Programa de medi ambient fins el 2020, espera que les energies renovables, estrictament, creïn més de 400.000 llocs de treball d’aquí al 2020.
L’estudi de la Fundació Fòrum Ambiental de 2010 quantifica la contribució del sector del medi ambient al PIB de Catalunya l’any 2003 en un 3,1 % i arribava al 3,6 % l’any 2007.