[foto]
Les persones expertes en la matèria constaten que hi ha una nova generació de pagesos i pageses, molts d’ells sense arrels agràries i sovint d’origen urbà, vital per a assegurar la continuïtat en les activitats primàries afectades per la falta de relleu generacional
Només un 7% de titulars d’explotacions agràries tenen menys de 40 anys. D’aquí la necessitat i l’esforç d’entitats i administracions per a crear nous models que facilitin la incorporació de persones joves i noves a la pagesia. Més encara quan els experts han constatat que hi ha una nova generació de pagesos i pageses, molts d’ells sense arrels agràries i sovint d’origen urbà, vital per a assegurar la continuïtat en les activitats primàries afectades per la falta de relleu generacional. Aquests nous agents agraris requereixen d’un acompanyament diferent al perfil tradicional perquè, encara que solen tenir formació superior, els falta experiència pràctica i eines de facilitació d’accés a la terra, entre altres aspectes clau. És per aquest motiu que el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat reforça la instal·lació de joves agricultors amb tres actuacions:
– el/la dinamitzador/a de joves: un pla pilot ja en marxa des de la convocatòria 2019 en les comarques de Girona i del Camp de Tarragona. El/la Dinamitzador/a de Joves serà un tècnic/a especialista del Departament que millorarà l’acompanyament del jove en el seu procés d’instal·lació i que coordinarà els diferents agents que intervenen en aquest procés (tutor de formació, tècnic de l’entitat col·laboradora, i tècnic del DARP) per a aconseguir l’èxit del projecte d’instal·lació.
– Oficina jove al portal Ruralcat (‘El Planter. Joves al camp’): un espai dedicat exclusivament al jove que es vol incorporar a l’activitat agrària amb tota la informació necessària de l’ajut i tot tipus de tràmits, dels agents que intervenen en el procés d’instal·lació, projectes d’èxit de joves emprenedors, jornades, notícies, observatori de joves, publicacions. Amb una atenció especial pels que no tenen experiència prèvia en el sector.
– Observatori de joves (https://observatoridejoves.cat/): una eina de consulta accessible des d’‘El Planter’ dels joves que s’han incorporat a l’activitat agrària des de l’any 2015 amb l’ajut de primera instal·lació de joves agricultors/res i/o els ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC). En ell s’hi pot comparar tots els perfils de joves instal·lats per comarca, orientació productiva, sexe, producció ecològica, i alhora també servirà per a fer un seguiment de l’evolució o tendència dels joves que s’instal·len a Catalunya.
El DARP treballa i col·labora amb altres entitats per a reforçar accions que impulsin el suport i acompanyament dels nostres joves, i, així, optimitzar les actuacions i respostes als reptes presents i futurs.
El primer espai tests que entrarà en funcionament a Catalunya és a la Terra Alta. A l’Estat espanyol n’hi haurà a Casar de Cáceres, i a Extremadura
Els espais test agraris són un nou model d’incorporació de persones joves i noves a la pagesia ja molt estès en altres països europeus, sobretot a França. D’aquí que aquestes Primeres Jornades sobre espais test agraris serviran per a fer balanç de la feina duta a terme fins al moment, així com per a unir esforços entre totes aquelles persones i entitats que estan treballant per una nova generació agrària.
Del 6 al 10 de juliol, se celebrarà ‘online’ les primeres jornades sobre aquest tema, en el marc de les quals es presentarà experiències d’espais test agraris a Europa, i els primers que entraran en funcionament a l’Estat espanyol: a Casar de Cáceres, a Extremadura, i a la Terra Alta, a Catalunya.
Les jornades estaven inicialment programades per als dies 3, 4, i 5 de juny, a Lleida, però la pandèmia de la Covid-19 va obligar al seu ajornament i, finalment, es duran a terme en format ‘online’ del 6 al 10 de juliol. No obstant això, es podrà seguir amb bona part del programa inicial, amb la participació de diversos experts en la matèria, entre els quals José Emilio Guerrero, catedràtic de la Universitat de Còrdova, i Ricard Ramon, cap d’unitat de la Direcció General d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea. L’organització de les mateixes recau en el Grup Operatiu RETA (inicials de la ‘Red de Espacios Test Agrarios’).