Cada vegada hi ha més consistoris municipals que busquen i apliquen estratègies per reduir l’ús de productes fitosanitaris (insecticides, fungicides, herbicides…) en els seus espais verds públics. El Departament d’Agricultura ha constatat una creixent conscienciació ciutadana al respecte: a més, les normatives són cada dia més restrictives sobre l’ús dels productes fitosanitaris en l’àmbit urbà. En aquest sentit, el Servei de Sanitat Vegetal del DARP, a través del Pla anual de transferència tecnològica (PATT 2021), organitza jornades tècniques obertes a tècnics municipals i ofereix assessorament sobre les pràctiques més indicades.
Cap a la naturalització dels espais urbans
Les estratègies de reducció de l’ús d’herbicides passen per la priorització de mètodes alternatius de control de l’herba, per una gestió participativa i remodelació dels espais públics i per afavorir un canvi en la concepció ciutadana en què s’accepti una major presència de plantes, ja que juguen clarament un paper important en el manteniment de la biodiversitat i en la naturalització dels espais urbans.
Les pràctiques avaluades inclouen el desherbatge manual i l’ús de diferents eines de control mecànic de les herbes, juntament amb la plantació de plantes aromàtiques als escocells, entre d’altres. Així mateix, l’Ajuntament, en el marc de l’acció comunicativa i pedagògica, ha editat cartells que informen sobre la prova pilot i quins en són els objectius. Alhora, ha organitzat una sèrie d’activitats i xerrades divulgatives amb l’alumnat de l’Institut Escola El Bruel-Empuriabrava, que està en el mateix barri del Puigmal. D’aquesta manera, es pretén treballar la importància de l’assaig i els beneficis de no utilitzar herbicides entre l’alumnat del centre.