Barcelona, capital europea de la mobilitat urbana

La Unió Europea ha escollit el consorci format per Barcelona i altres 12 ciutats, 17 empreses i 18 universitats, entre elles la Universitat Politècnica de Catalunya i la marca automobilística SEAT, per instal·lar a la ciutat el Knowledge and Innovation Community (KIC) on Urban Mobility, la seu de la comunitat encarregada de desenvolupar les innovacions en mobilitat urbana de la Unió Europea almenys fins al 2026.

[foto] 

Barcelona ha estat triada per la Unió Europea com a seu de l’ens que liderarà la innovació en mobilitat urbana a la Unió Europea dels propers anys, i instal·larà a la ciutat la Comunitat d’Innovació i Coneixement en Mobilitat Urbana (KIC, Knowledge and Innovation Community, on Urban Mobility), en el marc de l’EIT Urban Mobility, l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia de Mobilitat Urbana (European Institute of Innovation and Technology).

El projecte del KIC s’ha impulsat conjuntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que acumula una àmplia expertesa i coneixement en aquest àmbit i porta anys treballant en la iniciativa, coincidint amb la posada en marxa del hub d’investigació i mobilitat urbana CARNET, creat amb SEAT i Volkswagen Group Research. CARNET, que també és soci del nou KIC, ha estat per a aquest projecte un model de comunitat d’innovació i coneixement en mobilitat urbana a petita escala, que ha posat en pràctica assajos pilot de noves tecnològiques en mobilitat urbana per millorar la qualitat de vida dels ciutadans. El KIC Urban Mobility es conforma com una plataforma públic-privada multinacional europeu que es dedicarà a la recerca i aplicació de solucions que millorin l’ús col·lectiu dels espais urbans, vetllant per una mobilitat multimodal, accessible, confortable, segura, eficient i sostenible, i des d’una perspectiva integradora i ofereixi solucions a nous modes de transport urbans que irrompen a les ciutats, donant suport a les comunitats locals i estimulant l’economia. El KIC té una vigència d’entre set i 15 anys i un volum financer previst que pot arribar als 400 milions d’euros aportats per la Unió Europea i fins als 1.200 milions aportats pels socis. La seu s’instal·la a Barcelona i comptarà amb altres 4 subseus a Copenhague (Dinamarca), Praga (República Txeca), Munic (Alemanya) i Helmond (Països Baixos), respectivament.

El passat 13 de desembre, es va celebrar la 1a Assemblea General de l’EIT Urban Mobility a Barcelona després de ser designada com a seu de europea del KIC, que va tenir lloc a les instal·lacions de Barcelona Activa, l’agència de desenvolupament local de la ciutat. Durant el primer any de funcionament, Ca l’Alier, el centre d’innovació urbana de la ciutat, posa a disposició del nou centre de coneixement i innovació de l’EIT els seus espais durant aquests primers mesos de funcionament, temps que es preveu que es trigarà a definir i articular els recursos necessaris per la seva posada en marxa. El rector de la UPC, Francesc Torres, ha destacat: “Estem molt orgullosos d’haver impulsat la candidatura de Barcelona com a capital europea de la mobilitat urbana. Ara recollim els fruits d’un esforç col.lectiu que revertirà en 6.000 llocs de treball i també en la formació més capdavantera a la UPC”.

La ciutat es va presentar a la cursa per optar a liderar les propostes de mobilitat urbana del futur a la Unió Europea amb un consorci -sota el nom de MOBILus- de 48 socis, format per 13 ciutats, 17 empreses i 18 universitats -entre les quals l’única espanyola és la UPC- de Bèlgica, França, Hongria, Dinamarca, Alemanya, República Txeca, Itàlia, Israel, Turquia, Regne Unit, Suècia, Suïssa, Països Baixos, Finlàndia i Espanya.

L’objectiu de projectes com aquest és que les ciutats, col·laborant amb universitats i indústria, puguin avançar creant solucions de mobilitat, mesures i tecnologies que facin guanyar en sostenibilitat, en seguretat, en eficiència, en equitat, i en definitiva, en el desplegament de ciutats més habitables i saludables, a través de projectes innovadors i noves tecnologies, i que es faci de manera conjunta amb la resta d’administracions.

Reforç de Barcelona com a ciutat innovadora
L’elecció del consorci MOBILus i de Barcelona com a seu de la plataforma d’innovació en mobilitat urbana suposen la consolidació de la ciutat com a referent d’excel·lència en recerca i innovació a la Unió Europea, atès que Barcelona ja acull els nodes de dos KIC: el d’energies renovables (KIC InnoEnergy) amb participació de la UPC i el de salut (EIT Health).

En aquesta línia de reforç de l’ecosistema innovador de la ciutat, l’allotjament inicial del KIC Urban Mobility Barcelona serà Ca l’Alier, un equipament que neix com a laboratori d’innovació urbana on es donen la mà sector públic, empreses, veïnat i universitats, en la mateixa línia de treball que les KIC. La seu s’instal·larà al 22@, un districte dedicat a la innovació que encara la seva re-fundació, tot just finalitzat el procés participatiu per rellançar-lo.

Objectius per al 2026
El KIC sobre Mobilitat Urbana Barcelona treballarà per assolir 5 objectius estratègics:
• Ressaltar el valor dels espais urbans per a la qualitat de vida a través de la reformulació de la mobilitat
• Promoure la innovació a través de l’educació i la formació
• Integrar serveis i productes centrats en l’usuari
• Fomentar la competitivitat del sector econòmic europeu de mobilitat generant i impulsant oportunitats de mercat
• Estimular mercats i canvis de comportament a través de la regulació i del compromís dels prescriptors de la mobilitat

Per fer-ho, es marca sis fites de cara al 2026: arribar a les 180 startups acompanyades; alliberar més espai viari al 90% de les ciutats sòcies; arribar als 38 milions d’euros d’inversió atrets per les EIT Ventures, formar 1.450 graduats (sota el lideratge de la UPC), impulsar 125 productes nous, i augmentar la mobilitat compartida en totes les ciutats sòcies. Els primers resultats es preveuen per al 2020.

Comparteix-me:

S’aprova una actualització del Pla Nacional Integrat d’Energía i Clima 2023-2030

El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha aprovat l’actualització del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) pel periode 2023-2030, que aspira a millorar l’autonomia estratègica de l’Estat rebaixant la...

El Govern presenta un pla per fer front a la sequera a la zona del Priorat 

Es tracta del PRUS (Pla de Resposta Urgent contra la Sequera) i compta amb més de 70 milions en ajudes. També s’acceleren en més d’un any els treballs de la...

El port de la Ràpita fa un pas més per ser un port verd

L’acció del port de la Ràpita s’emmarca en el Dia Mundial de la Neteja, que se celebra aquest 20 de setembre. Es tracta de la neteja del fons marí del...