Barcelona, premi Biosphere pel seu model de turisme

Barcelona ha rebut el premi Biosphere Awards for Responsible Tourism, atorgat per l'Institut de Turisme Responsable. Aquesta organització associada a la UNESCO i a l'Organització Mundial del Turisme és membre fundadora del Global Tourism Sustainable Council i compta amb el suport de la Fundació de Nacions Unides. Per unanimitat, el jurat ha decidit lliurar a la ciutat el guardó en la categoria de Destinacions, reconeixent així la ferma aposta de la capital catalana per desenvolupar un model de gestió sostenible i esdevenir un exemple de promoció del turisme responsable.

El lliurament del premi, que es va fallar el 10 de desembre de 2013, ha tingut lloc  el passat 23 de gener a Madrid, en el marc de la Fira Internacional de Turisme (FITUR 2014), a l’espai Fitur Know-how&Export, ubicat al recinte d’IFEMA.

El guardó l’ha recollit la tinent d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, que ha destacat “l’aposta municipal per desenvolupar un model de turisme responsable i sostenible que garanteixi la qualitat de vida i que prioritzi l’equilibri entre l’activitat turística i la convivència ciutadana.”
En aquest sentit, Recasens ha recordat les darreres actuacions que s’estan duent a terme i que formen part de l’estratègia de l’Ajuntament per “impulsar un sector que es beneficiós per a la projecció exterior de la marca Barcelona i que, alhora, genera una important activitat econòmica”.
Alguns d’aquests exemples són la gestió de la mobilitat turística al voltant d’indrets emblemàtics com la Sagrada Família o el nou pla de gestió del Park Güell. També cal destacar la creació i progressiva implantació dels plans de turisme de districte, que tenen per objectiu una major desconcentració del turisme a la ciutat, afavorint una més gran distribució dels seus beneficis. “Es tracta de posar a l’abast dels visitants nous espais poc coneguts de la ciutat però que poden tenir un fort atractiu turístic”, ha dit Recasens.
Per tal d’aconseguir-ho, l’Ajuntament finançarà amb l’Impost d’Estades Turístiques un conjunt de projectes que tenen per objectiu impulsar la territorialitat i la desconcentració, com la creació de nous productes turístics, la senyalització turística per a vianants i l’ús de les noves tecnologies per a la millora de l’experiència turística.
El pressupost que es destinarà a aquestes iniciatives és de 967.794 €, i suposa el 34.92% de l’assignació de la taxa turística a l’Ajuntament de Barcelona fins al moment, la qual cosa evidencia l’impacte positiu en tot el territori de la ciutat i la prioritat del govern municipal en la desconcentració turística.
Turisme de Barcelona, d’altra banda, ha posat en marxa el programa Barcelona Sustainable Tourism, obert a la participació d’empreses del sector que treballen per la sostenibilitat ambiental, cultural, social i econòmica. La voluntat del programa és promocionar Barcelona com a destinació sostenible i responsable.
Arran del compromís adquirit temps enrere per l’Ajuntament de Barcelona i Turisme de Barcelona, la capital catalana ha esdevingut una de les capitals mundials de turisme sostenible. La signatura de la Carta del Turisme Responsable, l’adhesió al Global Sustainable Tourism Council (l’única entitat que pot acreditar a nivell mundial certificacions de turisme sostenible) i el nou Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 de Barcelona, van ser les primeres passes d’aquest nou eix vertebrador del turisme sostenible urbà.
El juliol del 2011 va ser lliurada a Barcelona la certificació Biosphere World Class Destination. Així, la capital catalana es va convertir en la primera ciutat del món en obtenir aquesta certificació turística, que la reconeix com una destinació que aplica els criteris de turisme responsable en la gestió de l’activitat turística.
El mes d’octubre passat, la capital catalana va acollir per primera vegada a Europa la Conferència Internacional de Turisme Responsable en Destinacions en la seva setena edició. Aquest esdeveniment va reunir més de 300 professionals de tot el món que van debatre sobre la progressió de la gestió sostenible del turisme i sobre els reptes pendents de les destinacions turístiques que l’adopten. La conferència es va cloure amb la Declaració de Barcelona, que subratlla que “els millors llocs per viure són els millors llocs per visitar”.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...