La ciutat de Barcelona acull, entre el 2 i el 6 de novembre la que serà la cinquena trobada prèvia abans de la Cimera de Copenhaguen, prevista pel desembre d’aquest any, i en la que s’ha d’arribar a un acord mundial que substitueixi el Protocol de Kyoto que expira el 2012.
La trobada de Barcelona serà la darrera de les reunions celebrades aquest any 2009 amb l’objectiu de consensuar un acord a nivell internacional en matèria de lluita contra el canvi climàtic perque entri en vigor a partir del 2012. Les reunions que han precedit la trobada de Barcelona al llarg del 2009 són les tres que s’han celebrat a Bonn (Alemanya) el més d’abril, el juny i l’agost, i la de Bangkok (Tailandia) el mes de setembre.
La Conferència de Barcelona -que reunirà tant delegats i representacions dels estats negociadors, com observadors internacionals, i societat civil i agents socials- acollirà la negociació del text resum de la setena sessió del Grup de treball especial sobre la cooperació a llarg termini en el marc de la Convenció (AWG-LCA), constituït després del Plà d’Acció de la Cimera de Bali (desembre del 2007) i la novena sessió del Grup de treball especial sobre els nous compromisos de les parts en el marc del Protocol de Kyoto (AWG-KP), constituït el desembre del 2005 a la Conferència de Montreal. El seu objectiu és negociar, dins el marc del Protocol de Kyoto, els compromisos de reducció de gasos amb efecte d’hivernacle dels països industrialitzats més enllà del 2012.
Per tal de facilitar informació a nivell internacional sobre la Conferència de Barcelona, s’ha creat un espai web www.bcnclimatechange.org en català, castellà i anglès que informa dels actes i activitats que es portaran a terme en el marc de la Conferència, tant pel que fa als més institucionals com als de caire més social, organitzats per entitats i associacions. Tanmateix, l’espai web constituirà un punt d’informació pràctica per a tots els delegats i membres d’organitzacions observadores que es reuniran en el recinte Fira Gran Via. La creació de l’espai web s’ha fet entre el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, i la col·laboració de la Secretaria de les Nacions Unides pel Canvi Climàtic.
El Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat ha pres el compromís de compensar les emissions de Barcelona Climate Change Talks 2009 i per això està fent una estimació de les emissions que els participants generaran durant la conferència, tant pel que fa al consum energètic com al transport. Segons explica el document de compromís “s’ha realitzat ja una estimació preliminar de 500tCO2 per a ser compensades, i es compensaran aquelles emissions a través de SENDECO2, plataforma per a la compra i venda de drets d’emissió, amb seu a Barcelona”.
Barcelona Climate Change Talks (BCCT)
Així, del 2 al 6 de novembre, el recinte firal FIRA GRAN VIA, al carrer del Foc núm. 47 de Barcelona, acollirà la darrera reunió preparatòria prèvia al possible acord que es durà a terme a la Conferència de les Parts COP15 el desembre a Copenhaguen. Aquestes reunions varen ser establertes en el Pla d’acció de Bali acordat a la COP13, per tal d’aconseguir un acord futur sobre canvi climàtic post- 2012.
Els delegats dels països es reuniran en el pavelló núm. 8 del recinte de la Fira, on es duran a terme les negociacions privades entre els estats. Els observadors internacionals acreditats per la Secretaria de les Nacions Unides pel Canvi Climàtic es concentraran en el pavelló núm. 2 del recinte firal i la societat civil i els agents socials organitzaran activitats paral·leles a l’entorn de la Conferència a diversos punts de la ciutat.
Activitats relacionades
Aprofitant el marc de la celebració de la Conferència de Barcelona, i per tal de contribuir al debat i la reflexió sobre el canvi climàtic, diversos organismes i institucions han organitzat actes que volen contribuir a reforçar el missatge de la trobada de Barcelona.
En aquest sentit, la Fundació Cultura de Pau organitza, en col·laboració amb l’IdEC i amb el suport del CADS i del Comisionat d’Afers Exteriors, un Seminari internacional “Canvi climàtic i pau: els efectes del canvi climàtic en la seguretat i lapau global, i la seva dimensió humanitària”, que tindrà lloc el dilluns 2 de novembre. La inauguració del seminari, que es farà a l’IdEC a partir de les 18:30 h, anirà a càrrec del Vicepresident del Govern , Hble Sr. Josep-Lluís Carod Rovira, del president de la Fundació Cultura de Pau, Federico Mayor Zaragoza, i del president de l’IdEC, Salvador Giner. L’acte s’obrirà amb una confere`ncia de l’enviat especial de Nacions Unides pel Canvi Climàtic Srgjan Kerim i continuarà amb la sessió Entre la mitigació i l’adaptació.
El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya presentarà els primers resultats del 2on informe del Canvi Climàtic a Catalunya, coordinat per Josep Enric Llebot en el marc de la Presentació de la “Plataforma de coneixement en Canvi Climàtic i Energia”, que tindrà lloc el 3 de novembre a partir de les 12:00h a la sala de premsa internacional del Col·legi de Periodistes (Rambla Catalunya, 10). La presentació, que serà conduïda pel director del CADS, Ramón Arribas, anirà a càrrec de Josep Enric Llebot i Marcelo Coderch, experts en canvi climàtic i energia del CADS i versarà sobre canvi climàtic i energia, tenint en compte les perspectives que presenta el vehicle elèctric a Catalunya. També intervindran el periodista ambiental Jordi Bigues i el president de la Fundació Terra, Jordi Miralles que parlaran de les iniciatives de divulgació i sensibilització ciutadana per fer minvar el canvi climàtic.