Baixa la contaminació a les grans ciutats pel descens del trànsit associat a la mobilitat

La reducció del tràfic de vehicles arran de la crisi sanitària generada pel coronavirus i de les mesures preses per les administracions, ha fet baixar considerablement la contaminació a les principals ciutats espanyoles. En el cas de Madrid i Barcelona el valor mitjà de diòxid de nitrogen és inferior al 40% del límit fixat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Unió Europea (UE), segons dades facilitades per Greenpeace.

[foto]

“A menys cotxes menys contaminació”. Aquesta premissa, aparentment tan evident, s’està comprovant i demostrant aquests darrers dies arran de l’aplicació, cada cop més estricte, de les mesures de confinament estricte reclamades per la Generalitat i del Reial Decret d’Estat d’Alarma (RD 463/2020) per fer front a l’emergència sanitària provocada per la COVID-19. I és que la reducció del trànsit a ciutats com Barcelona i Madrid han situat els valors mitjans de diòxid de nitrogen per sota del 40% fixats per l’OMS i la UE. Abans del confinament totes dues ciutats sobrepassaven amb escreix aquests límits. Segons els dos organismes internacionals, la concentració de les partícules en suspensió més nocives no hauria de superar els 10 micrograms per metre cúbic; per al diòxid de nitrogen el valor màxim és 40 micrograms per metre cúbic.

“És evident que n’hi ha prou amb uns dies sense trànsit per aclarir l’atmosfera. D’una situació tan difícil com la que estem vivim hauríem d’extreure una lliçó: no hauríem de vacil·lar a l’hora de prendre mesures contundents sempre que es posi en risc la salut de les persones”, explica el responsable de la campanya de Mobilitat de Greenpeace, Adrián Fernández. Segons dades d’aquesta organització, cada any moren en el món 4,5 milions de persones per la contaminació del carbó, el petroli i el gas i denuncia que les substàncies procedents de la crema de combustibles fòssils com ara micropartícules, òxids de sofre i de nitrogen, suposen uns costos a Espanya de 21.751 milions d’euros anuals, l’equivalent a l’1,68% del Producte Interior Brut (PIB) del país.

A Barcelona es fan cada dia 1,2 milions de desplaçaments menys

A la ciutat de Barcelona, en només una setmana, el trànsit diari de vehicles ha baixat en un 71% cosa que significa que es fan 1,2 milions menys de desplaçaments. Abans del confinament la mitjana de moviments diaris en vehicle privat era d’1,7 milions. En el cas de les bicicletes i vehicles de mobilitat personals els desplaçaments han caigut un 81% i en el metro i autobusos la reducció de passatgers ha estat del 90%. En concret la demanda a la xarxa d’autobusos s’ha reduït en un 91,4% i la del metro en un 88%. Això significa que en una setmana laboral s’han fet 1,9 milions de validacions menys. En el cas de Renfe Rodalies, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Tramvia les baixades oscil·len entre el 85 i el 90%.

Segons dades de l’Institut Metropolità del Taxi (IMET) la demanda privada ha baixat en un 95% i la d’empreses en un 85%. Els taxis només accepten un passatger per vehicle tret que s’acompanyi a persones amb discapacitat, menors, majors o per una altra causa justificada i el seient del costat del conductor sempre ha d’estar lliure.
Fins a nou avís l’Ajuntament de Barcelona ha suspès els serveis de Bicing, Bus Turístic i Telefèric de Montjuïc.

Granollers registra mínims històrics en diversos contaminants

Segons dades de la qualitat de l’aire proporcionades per l’estació de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica situada davant del Palau d’Esports de Granollers, al Vallès Oriental,, entre els dies 15 i 22 de març totes les dades dels contaminants analitzats estan per sota del llindar fixat per la normativa de la UE. En concret en diòxid de nitrogen, ozó troposfèric, PM10 (partícules amb un diàmetre inferior a 10 micròmetres), monòxid de nitrogen i òxic de nitrogen.
Comparant les dades de la primera setmana de confinament amb la mateixa setmana dels anys 2016, 2017, 2018 i 2019 s’han assolit mínims històrics en monòxid de nitrogen, diòxid de nitrogen i òxids de nitrogen. En canvi en PM10, tot i que les dades “són també excel·lents”, el 2018 i 2016 van ser inferiors. Això seria degut “a la influència dels factors meteorològics durant la setmana analitzada com l’entrada en pols en suspensió i l’arribada d’una depressió al darrer cap de setmana”, segons es diu en una nota de premsa de l’Ajuntament de Granollers.
Pel que fa a la mobilitat, segons dades recollides per la càmera de trànsit situada a la cruïlla dels carrers Girona i Francesc Ribas, entre el 15 i 21 de març el trànsit de vehicles motoritzats s’ha reduït en un 70,83% amb relació als 14 primers dies del mes de març, mentre que el descens en la mobilitat a peu i en bicicleta és del 82,12%.
El nombre de passatgers dels autobusos de Transgran (Granollers i la seva conurbació) ha estat del 89% de mitjana de dilluns a dissabte i del 92% el diumenge.

Aeroports i Renfe sota mínims

Els aeroports de la xarxa d’Aena estan operant sota mínims i s’adapten a l’escassa demanda que hi ha. Així a l’aeroport de Barcelona-El Prat, dilluns 23 de març es van realitzar 91 moviments d’avions enfront dels 900 que s’acostumen a fer en un dilluns normal. La reducció de vols a la xarxa aeroportuària espanyola és d’entre un 80 i un 90% de mitjana.
Renfe ha reduït l’oferta dels seus serveis d’AVE i Llarga distància al 30% del que és habitual perquè la demanda ha caigut més d’un 95%. La companyia només ven el 10% dels bitllets que té disponibles per tal de mantenir la distància de seguretat entre els viatgers.
Aquest dimecres 25 de març Renfe ha establert una nova programació per Rodalies Catalunya. L’oferta de dilluns a divendres feiners és del 66% a totes les línies mentre que dissabtes i festius és del 50% del servei habitual dels dissabtes.

 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...