Segons el propi comité organitzador de la Cimera de les Nacions Unides, la COP27 se celebra en un context de manca d’ambició per frenar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Segons el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic de l’ONU, les emissions de CO2 s’han de reduir un 45 % per al 2030, en comparació dels nivells del 2010, per complir l’objectiu central de l’Acord de París de limitar l’augment de la temperatura a 1,5 graus centígrads per a finals daquest segle. Això és crucial per evitar els pitjors impactes del canvi climàtic, com ara sequeres, onades de calor i pluges més freqüents i severes. Un informe publicat per ONU Canvi Climàtic setmanes abans de la COP27 mostra que, tot i que els països estan doblegant la corba de les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle cap avall, els esforços continuen sent insuficients per limitar l’augment de la temperatura mundial a 1, 5 graus centígrads per a finals de segle. Des de la COP26 de Glasgow, només 24 de 194 països han presentat plans nacionals més estrictes.
“Amb el reglament de París essencialment conclòs, gràcies al Pacte de Glasgow sobre el clima elaborat l´any passat, la prova de foc d´aquesta i de totes les futures COP és fins a quin punt les deliberacions van acompanyades d´accions. Tothom, cada dia, a qualsevol lloc del món, ha de fer tot el possible per evitar la crisi climàtica”, va dir el Secretari Executiu d’ONU Canvi Climàtic, Simon Stiell. “La COP27 estableix una nova direcció per a una nova era d’aplicació: en què els resultats del procés formal i informal comencen a unir-se realment per impulsar un progrés climàtic més gran, i la responsabilitat d’aquest progrés”, va dir Stiell.
En el discurs d’obertura, el Secretari Executiu d’ONU Canvi Climàtic va demanar als governs que se centressin en tres àrees crítiques a la COP27. La primera és un canvi transformacional cap a l’aplicació de l’Acord de París i la conversió de negociacions en accions concretes.
La segona és consolidar els avenços en les importants línies de treball de mitigació, adaptació, finançament i pèrdues i danys, si s’intensifica el finançament per fer front als impactes del canvi climàtic.
El tercer és millorar l?aplicació dels principis de transparència i responsabilitat en tot el procés de canvi climàtic de l?ONU.
Visió de la Presidència de la COP27 basada en les necessitats humanes
La Presidència egípcia de la COP27 ha establert una visió ambiciosa per a aquesta COP que situa les necessitats humanes al centre dels esforços globals per abordar el canvi climàtic. La Presidència pretén centrar latenció del món en els elements clau que aborden algunes de les necessitats més fonamentals de les persones de tot el món, com la seguretat hídrica, la seguretat alimentària, la salut i la seguretat energètica.
Sameh Shoukry, ministre egipci d’Afers Estrangers i president de la COP27, va dir: “Ens reunim aquest any en un moment en què l’acció climàtica mundial es troba en un punt d’inflexió. El multilateralisme és desafiat per la geopolítica, l’espiral de preus i les creixents crisis financeres, si bé diversos països copejats per la pandèmia a penes s’han recuperat, i els intensos i esgotadors desastres induïts pel canvi climàtic són cada cop més freqüents.
La COP27 suposarà una oportunitat única el 2022 perquè el món s’uneixi i es faci del multilateralisme una eina que restauri la confiança. Cal augmentar l’ambició i l’acció en la lluita contra el canvi climàtic. Aquesta conferència haurà de ser recordada com la “COP de la implementació”, aquella en què restablim el gran acord que és al centre de l’Acord de París”.
El més destacat de la COP27
Després d’una jornada de procediment el diumenge 6 de novembre, amb l’objectiu d?avançar la feina, dilluns i dimarts se celebrarà la Cimera de Líders Mundials amb la presència de més de 100 Caps d?Estat o de Govern.
La Cimera de Líders Mundials ofereix a tots els caps d’Estat o de Govern l’oportunitat d’establir les bases de la COP27. Durant aquests dos dies se celebrarà la Cimera d’Aplicació del Clima de Xarm al-Xeikh i se celebraran importants actes paral·lels d’alt nivell.
Altres esdeveniments clau
Durant la COP se celebraran, entre d’altres, una sèrie d’esdeveniments ministerials al voltant dels actuals esforços en matèria de canvi climàtic. Entre ells s’inclou una primera taula rodona ministerial sobre l’ambició pre-2030 i la continuació dels debats sobre el balanç mundial, un procés perquè els països i les parts interessades vegin en quins aspectes estan avançant col·lectivament cap al compliment dels objectius del Acord de París, i en quins no.
Aquests debats es van iniciar a la Conferència sobre el Canvi Climàtic celebrada a Bonn el juny de 2022 i es reprendran a la COP27 en el punt en què es van deixar.
En conjunt, tots els esdeveniments ofereixen als ministres i als participants un espai per mantenir debats transparents i oberts sobre els progressos realitzats fins ara.
A la segona setmana de la COP, del 15 al 18 de novembre, se celebrarà un segment d’alt nivell en què participaran principalment ministres de tot el món
Acció climàtica mundial
La COP27 també mostrarà exemples d’acció climàtica mundial que duen a terme un gran nombre de parts interessades, totes treballant per donar suport a l’aplicació de l’Acord de París.
Del 9 al 17 de novembre, la Presidència de la COP27 acollirà tot un seguit d’actes agrupats per jornades temàtiques. S’hi posaran en relleu solucions pràctiques al repte del canvi climàtic, a més d’explorar enfocaments per ampliar immediatament l’aplicació d’aquestes solucions en sectors clau amb totes les parts interessades.
Sota la direcció de dos paladins del clima d’alt nivell, Nigel Topping (Regne Unit) i Mahmoud Mohieldin (Egipte) es presentaran els avenços, plans i objectius d’una sèrie de sectors i iniciatives en dotzenes d’actes a la Zona d’Acció Climàtica de la COP. Aquests esdeveniments se centraran en un tema principal: convertir els compromisos climàtics en acció climàtica, amb l’objectiu comú d’arribar a les zero emissions netes, una resiliència més gran per als més vulnerables i l’alineació dels fluxos financers amb aquests objectius. A més, les iniciatives sectorials recolzades per la CMNUCC en sectors com l’esport, la moda, el turisme, els esdeveniments i l’aviació anunciaran més ambició i més col·laboració per alinear aquests sectors amb l’objectiu d’1,5 graus centígrads de l’Acord de París.
Participació digital
Per tal de garantir una COP veritablement inclusiva, s’ha habilitat la participació digital per complementar les negociacions físiques de la COP. Multitud d’esdeveniments es retransmetran en directe per diferents canals d’ONU Canvi Climàtic