L’Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya que ha de debatre i elaborar propostes climàtiques per lliurar-les al Govern arrenca aquest dissabte

El Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) acull aquest dissabte la primera trobada de l'Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya, una iniciativa que el Govern va posar en marxa el mes d'octubre per escollir les persones que constituiran aquesta assemblea, un nou instrument democràtic que ha de servir perquè la ciutadania debati els reptes a què s'enfronta Catalunya davant el canvi climàtic i formuli propostes per fer-hi front. La inauguració oficial de l'Assemblea Ciutadana pel Clima, integrada per un centenar de persones, anirà a càrrec del president de la Generalitat, Pere Aragonès acompanyat de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i del conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i tindrà lloc a les 10:30h del matí al Campus Ciutadella de la UPF.

[foto]

Per triar al centener de persones que formen part de l’Assemblea Ciutadana la Generalitat va distribuir 20.000 invitacions escollides de manera aleatòria per optar a formar part d’aquest mecanisme de participació. Es van rebre poc més de 600 respostes que són les que s’han tingut en compte en el sorteig final per la tria dels assembleistes. Les 100 persones escollides tenen l’encàrrec d’analitzar, deliberar i elaborar propostes. Un cop finalitzat el procés, que consta de 6 trobades, l’Assemblea lliurarà les seves recomanacions al Govern de la Generalitat, que les avaluarà i en donarà resposta per incorporar-les en les polítiques de país.

L’objectiu principal de l’Assemblea serà aprendre, deliberar i finalment fer propostes sobre dos eixos: el canvi climàtic i el desplegament de les energies renovables; i el canvi climàtic i el model d’alimentació per al futur. A més, l’Assemblea té l’ambició de millorar, complementar i innovar en les possibilitats per incorporar la ciutadania en l’elaboració de les polítiques públiques de la Generalitat, així com contribuir a la generació de coneixement i sensibilització envers els reptes de l’emergència climàtica a Catalunya.

El projecte que té un cost d’uns 600.000 euros, l’impulsen la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic (a través de l’Oficina Catalana pel Canvi Climàtic) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i la Direcció General de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques, del Departament de Presidència, que hi aporta el coneixement en matèria de participació ciutadana.

Les persones assembleistes

La Generalitat ha treballat amb l’Institut d’Estadística de Catalunya i l’empresa Sortition Foundation per assegurar que hi seran representats perfils diversos de la societat catalana respecte a gènere, edat, nivells d’estudi, territori o origen.

Així hi ha un mateix percentatge d’homes i dones; el 29% tenen més de 60 anys, el 28% entre 45 i 60 anys, el 25% entre 30 i 44 anys i el 18% entre 16 a 29 anys donant veu als joves de 16 a 18 anys; el 83% són nascuts a l’Estat espanyol, el 13% fora dels països de la Unió Europea i el 4% en països de la Unió Europea; i el 32% tenen estudis superiors, el 51% tenen estudis secundaris i el 17% sense estudis.

Els assembleistes rebran una dieta de 65?€ per assistir a cada sessió -la mateixa que es rep si s’és escollit membre d’una mesa electoral- i se’ls facilita els serveis de transport, càtering, allotjament o cures, si cal. En concret s’ha establert un sistema d’autobusos que sortiran de les quatre capitals catalanes per facilitar l’ús del transport públic en detriment del vehicle privat perquè les sessions de treball es faran a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Vic i una en línia. 

Les sessions

L’Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya es reunirà durant un total de 6 sessions de treball, entre la jornada inaugural del 18 de novembre de 2023 i la sessió final del 10 de febrer de 2024 que es farà a Girona. Totes les trobades començaran a les 10:30 h i acabaran a les 18:30 h amb l’oportuna pausa per dinar.

Els treballs de l’assemblea seran de caràcter públic i es duran a terme mitjançant sessions que s’organitzaran en una fase de presa de contacte i facilitació als membres de la informació i formació de base per a les seves deliberacions. Les tres primeres sessions seran de debat i discussió i les altres tres de conclusions i propostes.

A les sessions es comptarà amb el suport de persones expertes en diferents àmbits que compartiran el seu coneixement, i amb un equip de dinamització que facilitarà i donarà suport a les persones participants. A tots els assembleistes també se’ls facilita un kit informatiu per situar-los en els temes a tractar i debatre i perquè també puguin saber, a l’hora de pensar i fer les propostes, quines accions ja està duent a terme el Govern de la Generalitat. 

El suport dels assembleistes

En el seu treball els assembleistes comptaran amb dos tipus de suport o ajut. D’una banda, l’anomenat Grup Motor compost per 12 persones expertes i representants de la societat civil independents, tant de l’àmbit ambiental com de la participació ciutadana. Es reuniran periòdicament i supervisaran el disseny, planificació, execució i seguiment de l’Assemblea per tal de vetllar per la integritat i qualitat de tot el procés.

Hi ha un segon grup, el de Continguts, compost per 4 persones expertes dels àmbits de l’energia i l’agroalimentació, tècnics especialistes de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic i l’Institut Català de l’Energia i un periodista científic que tenen per objectiu definir la informació i continguts necessaris i accessibles perquè els participants puguin formar-se una opinió ben informada durant la fase d’aprenentatge i proposar, junt amb el Grup Motor, possibles ponents.

 Energies renovables i agroalimentació

Les deliberacions i propostes se centraran en com fer front a l’emergència climàtica pel que fa a dos aspectes concrets: el desplegament de les energies renovables i el model de producció i consum agroalimentari. L’ambició és millorar, complementar i innovar en les possibilitats d’incorporar la ciutadania en l’elaboració de les polítiques públiques de la Generalitat i contribuir a generar coneixement i sensibilització envers els reptes de l’emergència climàtica a Catalunya.

El Govern analitzarà les recomanacions que elabori l’Assemblea i en valorarà la incorporació a les polítiques públiques de la Generalitat. Posteriorment, efectuarà un retorn, tant a l’Assemblea com al conjunt de la ciutadania, en què retrà comptes sobre quines recomanacions i com s’han incorporat, i quines n’han estat excloses i els motius de l’exclusió. Aquesta és la primera assemblea ciutadana d’aquestes característiques que posa en marxa el Govern de Catalunya.

La creació d’aquest mecanisme de participació la va anunciar l’any passat el president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, durant la seva participació en la Setmana del Clima de Nova York, com a mecanisme de participació ciutadana, seguint l’exemple de països com Escòcia, Àustria, Irlanda, Alemanya, França o el Regne Unit. Se suma a altres òrgans ja creats i pensats per al món científic i per a organismes involucrats en la feina d’adaptació i mitigació al canvi climàtic, com el Comitè d’Experts sobre el Canvi Climàtic o la Taula Social del Canvi Climàtic.

Comparteix-me:

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....