La Conferència de Barcelona és la cinquena i darrera trobada internacional dels negociadors abans de la Cimera de Copenhaguen, i significa la última oportunitat per consensuar un acord a nivell internacional en matèria de lluita contra el canvi climàtic perquè entri en vigor a partir del 2012, quan expiri el Protocol de Kyoto. Per això, al llarg d’aquesta setmana, les mirades mundials estaran posades a la capital catalana i les esperances dels que creuen que un acord és, a més de necessari, possible, també.
Tal i com deia la presidenta de DEPANA, Ma. Purificació Canals, en la presentació de la campanya 1000 despertadors contra el canvi climàtic, que pretén donar un toc d’alerta als negociadors perquè accelerin el ritme de negociació “segons com vagin les coses, Barcelona pot ser sinònim d’esperança per al futur del planeta, o de fracàs de la comunitat internacional”.
De moment, i després de l’acord al que ha arribat la Unió Europea, de donar ajuts d’ entre 20000 i 50000 euros als països emergents perquè es modernitzin i es desenvolupin, però contaminant menys, sembla que la trobada de Barcelona ha d’anar pel camí de l’esperança.
També amb esperança ha arribat a Barcelona el Vicepresident de les Maldives, Mohamed Waheed, que aquest cap de setmana ha participat en una reunió ministerial i extraoficial preparatòria de la Cimera de Copenhaguen i que també serà present a la Conferència fins el 5 de novembre. Les Maldives és un dels països més afectats pel Canvi Climàtic ja que, a causa de l’augment del nivell del mar, un gran nombre de les 1200 illes que conformen aquest arxipèlag de l’Oceà Índic podrien quedar afectades per l’aigua en pocs anys. D’aquí, la crida que el seu president , Mohamed Nasheed, va fer al món el passat 17 d’octubre, convocant un consell de ministres sota l’aigua, i d’aquí també, el compromís del seu govern de convertir les Maldives en el primer país del món en assolir el nivell zero d’emissions de diòxid de carboni (CO2) en aproximadament una dècada.
Això és molt més que el Triple 20 que vol assolir la Unió Europea per l’any 2020 i que es resumeix en la reducció d’un 20% de les emissions de C02 i l’augment d’un 20% d’energies renovables. Pel que fa a Catalunya, el Parlament, mitjançant una declaració feta en el darrer Ple i amb la que ha volgut deixar constància de la importància de les converses de Barcelona, ha assumit el compromís de la Unió Europea de la reducció del 20% d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de manera unilateral i del 30% si hi ha un acord internacional a Copenhaguen.
A banda de la declaració del Ple del Parlament, en la que també s’anima a la ciutadania a participar en el gran nombre d’actes que s’han organitzat en el marc de la Conferència de Barcelona, institucions i organismes com el Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) o l’Institut d’Estudis Catalans (IdEC) també volen fer sentir la seva veu organitzant actes en el marc de la Conferència de Barcelona. Un d’aquests és precisament la presentació dels primers resultats del 2on Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya que es farà el dia 3 de novembre al migdia a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
La Conferència de Barcelona obre una setmana (la darrera) d’expectatives i d’esperança. Governs, institucions, entitats i ciutadania: tothom està cridat a participar i tothom està implicat en aquesta darrera trobada internacional abans de la Cimera de Copenhaguen, on s’han de marcar les bases del desenvolupament futur a partir del 2012.