Aragonès es reuneix amb les principals entitats ecologistes

La Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i la Federació Ecologistes de Catalunya (EdC) s'han reunit aquest mes d'abril amb el Vicepresident de la Generalitat i candidat a futur president del Govern de Catalunya, Pere Aragonès. La trobada s'ha fet a petició del mateix senyor Aragonès i a la reunió també hi ha assistit un representant de l'organització Greenpeace. Lentitats ecologistes han manifestat la preocupació per l'actual model d'implantació de renovables, que comporta greus impactes ambientals i socials.

La reunió ha estat convocada per Aragonès per tal de definir les principals problemàtiques ambientals a les que s’enfronta Catalunya i les prioritats d’actuació en els àmbits de la conservació i la sostenibilitat

A la trobada, entre d’altres temes, s’ha parlat de la restitució del Departament de Medi Ambient, de la necessitat d’una transició energètica sostenible, de la custòdia del territori, del paper dels boscos en la conservació de la biodiversitat i de la necessitat de la seva conservació, de la necessitat d’actualitzar la ja obsoleta legislació relacionada amb la conservació de la biodiversitat, de la necessitat d’aplicar la moratòria en la posada en marxa de noves incineradores, que va aprovar el Parlament de Catalunya, i del retràs en l’aprovació de la nova llei de prevenció de residus.

Els fons Next Generation EU també han tingut un paper protagonista durant la conversa. En aquest sentit, Aragonès ha destacat que aquests fons, ben executats, poden suposar una gran oportunitat per impulsar la transició ecològica. No obstant això, les entitats creuen imprescindible treballar per tal que aquests fons arribin a les mans d’actors i entitats arrelades al territori.

Aragonès confirma que el proper Govern de Catalunya recuperarà el departament de Medi Ambient

Pel que fa al Departament de Medi Ambient, les entitats ecologistes s’han reafirmat en la necessitat de recuperar aquest departament, que fou eliminat el 2010. Aquesta és una demanda històrica de les entitats ambientals del país i que ha estat novament reivindicada a través dels manifestos que tant la XCN com EdC han difós darrerament. Pels ecologistes, el departament de Medi Ambient ha d’esdevenir un departament transversal que permeti articular polítiques efectives per fer front a l’emergència ecològica i climàtica, i ha d’incloure totes les competències que li són pròpies, la de biodiversitat inclosa. Per les organitzacions ecologistes, aquesta és una eina del tot necessària si es vol implementar unes polítiques de sostenibilitat a la governança de Catalunya. En aquest sentit, Aragonès ha confirmat que el proper Govern de Catalunya recuperarà aquest departament i que inclourà, entre d’altres, les competències en energia, residus, aigua, qualitat atmosfèrica i biodiversitat.

Des de les entitats ecologistes celebren que les competències en biodiversitat recaiguin sobre el departament de Medi Ambient, i creuen que els temes relacionats amb la gestió forestal també haurien de recaure sobre aquest departament i no sobre el Departament d’Agricultura, com pretenen alguns col·lectius.

Els ecologistes expressen la seva preocupació per l’actual model d’implantació de renovables que comporta impactes ambientals i socials

Pel que fa a energia, en la trobada s’ha parlat abastament sobre la necessitat d’implementar una transició energètica democràtica, participativa, sostenible i compatible amb la preservació dels espais naturals, els paisatges, la biodiversitat, l’activitat agrària i la qualitat de vida de les persones que viuen al món rural. En aquest sentit, les entitats ecologistes han manifestat la preocupació per l’actual model d’implantació de renovables que es porta a terme i que comporta greus impactes ambientals i socials, creant continuats conflictes al territori i demanen la derogació del Decret Llei 16/2019 i la moratòria dels projectes de centrals eòliques i fotovoltaiques que actualment s’estan tramitant.

Des de les entitats s’ha expressat la necessitat de promoure un nou model d’implantació de les energies renovables que sigui compatible amb la preservació dels valors ambientals, paisatgístics, dels espais agraris, ubicant les centrals elèctriques en els polígons industrials, les zones periurbanes degradades, les zones de concentració d’infraestructures, les zones d’activitats portuàries i d’altres zones urbanitzades. També s’ha ncís incís en que cal facilitar un nou paradigma en aquesta transició energètica, aplicant estratègies d’eficiència energètica, de reducció del seu consum i promovent projectes descentralitzats, d’àmbit municipal, de generació d’energia pública per part dels ajuntaments o de cooperatives, associacions de veïns i altres entitats descentralitzades que facilitin la participació. Per part d’ Aragonès hi va hagut coincidència en aquesta percepció i ha confirmat que, en els acords de governabilitat als que s’ha arribat amb la CUP, s’ha establert una moratòria en la implementació de l’actual model i que cal posar fil a l’agulla per garantir la implantació de les energies renovables evitant els actuals problemes que aquestes estan causant.

Pel que fa a la manca de normativa que faci efectiva la implementació de les polítiques de sostenibilitat i de protecció de la natura i el medi ambient, des de les entitats ecologistes s’ha fet un especial èmfasi en la necessitat d’actualitzar les normatives de protecció de la biodiversitat. Així, per exemple, la Llei d’espais naturals vigent a Catalunya és del 1985, i la Llei de Caça és la que es va aprovar en època franquista. Catalunya tampoc ha transposat, a l’ordenament jurídic propi, les directius europees de protecció de la biodiversitat: per exemple, encara no s’ha aprovat cap Llei de patrimoni Natural i Biodiversitat. Tampoc s’ha aprovat el catàleg d’espècies amenaçades ni la majoria dels necessaris i obligats plans de recuperació i de protecció de les espècies en perill d’extinció.

Pel que fa a residus, els ecologistes han recordat que Catalunya porta un retràs de quatre anys en aprovar la necessària llei de prevenció de residus. També es va recordar que, tot i l’aprovació per part del Parlament de Catalunya d’una moratòria en la tramitació i aprovació de nous projectes d’incineradores, a Catalunya la Generalitat ha continuat donant suport i autoritzant nous projectes d’aquestes instal·lacions.

Com a conclusió de la trobada, des d’EdC i la XCN es valora positivament la reunió ja que s’ha creat una bona entesa entre les entitats ambientalistes i l’actual vicepresident del Govern de la Generalitat i candidat a presidir el nou Govern de Catalunya

Tant des de la Federació d’entitats ecologistes de Catalunya (EdC) com des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) es valora com a molt positivament l’oportunitat donada a les entitats ambientals per trametre les necessitats en matèria ambiental abans que es constitueixi el nou Govern i que la persona que es postula com a pròxim President de la Generalitat hagi escoltat, en primera persona, quins són els grans problemes ambientals que te el país.

Les entitats també valoren molt satisfactòriament l’anunci de la recuperació del Departament de Medi Ambient (sota un nova nomenclatura encara per determinar) i que aquest incorpori les competències en energia i en biodiversitat. Reiteren, però, que cal que aquest també incorpori totes aquelles competències que fan referència a la gestió forestal, la caça i la pesca continental. També valoren molt positivament la receptivitat a les demandes exposades i esperen que els anuncis fets per Pere Aragonès acabin essent una realitat en el nou Govern de la Generalitat. Tot i això, una part de les entitats considera que la realitat i l’experiència de tantes i tantes promeses en matèria ambiental, que no han estat complertes pels diferents Governs de la Generalitat, els hauria de fer ser cauts davant els anuncis d’ Aragonès i no oblidar que Aragonès actualment ostenta el màxim càrrec d’un Govern que no s’ha caracteritzat per la seva sensibilitat ambiental ni pel seu compromís en implementar polítiques de sostenibilitat que, de forma transversal, haurien d’implicar a la totalitat dels departaments de la Generalitat i a l’acció del Govern.

Les entitats recorden que les actuals polítiques del Govern de la Generalitat massa sovint suposen accions incompatibles amb un desenvolupament sostenible, comportant impactes ambientals inacceptables i esperen que aquesta reunió sigui la primera de moltes altres per tal que Govern i entitats ambientalistes puguin treballar conjuntament per tal d’avançar cap a una Catalunya veritablement sostenible.

Comparteix-me:

El Govern presenta un pla per fer front a la sequera a la zona del Priorat 

Es tracta del PRUS (Pla de Resposta Urgent contra la Sequera) i compta amb més de 70 milions en ajudes. També s’acceleren en més d’un any els treballs de la...

El port de la Ràpita fa un pas més per ser un port verd

L’acció del port de la Ràpita s’emmarca en el Dia Mundial de la Neteja, que se celebra aquest 20 de setembre. Es tracta de la neteja del fons marí del...

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...