Clara Barba, una de les educadores de l’escola explica que cada dia es fa una ruta pel bosc entre dos i quatre quilòmetres, depenent del temps, de les ganes i de les edats dels nens i nenes. Un altre dels punts clau del sistema d’ensenyament és potenciar el joc lliure i espontani dels infantes, per respectar els ritmes evolutius i enfortir les seves capacitats. Segons Barba, hi ha molta pressa per fer créixer els nens i nenes, i no es té en compta la importància del joc. “Per a nosaltres el treball dels intents és jugar”, explica.
Espinelves és un municipi molt petit, de només 222 habitants. De moment l’escola ha arrancat amb la inscripció de 6 nens. Fins ara, els nens i nenes del poble anaven a l’escola a Viladrau o Calldetenes. L’escola del Bosc d’Espinelves és d’iniciativa privada, però compta amb el suport de l’Ajuntament, que creu que pot ser un atractiu per a parelles joves amb fills, i rejovenir la població, envellida en els últims anys.
El projecte educatiu Escola del Bosc s’emmarca dins del programa d’Escola Amiga, amb l’objectiu d’oferir a les escoles ordinàries la possibilitat de traslladar l’aula a un entorn natural, i desfer-nos de l’espai tancat que són avui en dia. D’aquesta manera els infants poden gaudir de l’aire lliure i la llibertat que això dona per prednre decisions pel grup, reflexionar i deixar anar les seves ganes de jugar, correr, trepar, o simplement observar i descobrir l’entorn. Des del 2015, l’Escola del Bosc ofereix els seus serveis educatius al municipi de Rubió, a l’Anoia, per a infants d’1 a 6 anys.