Amb motiu del Dia Internacional contra el Canvi Climàtic, us parlem de la COP29

La Cimera del Clima de Nacions Unides, que enguany es celebra a Bakú (Azerbaijan) de l'11 al 22 de novembre, és el major esdeveniment mundial que reuneix a representants de tots els països del món per debatre qüestions mediambientals i acordar mesures per frenar i mitigar el canvi climàtic

La data del 24 d’octubre com a Dia Mundial contra el Canvi Climàtic va ser instaurada per les Nacions Unides amb l’objectiu de posar de manifest els efectes del canvi climàtic i el greu perill que comporta, una data per mobilitzar i sensibilitzar a la població a prendre mesures contra l’escalfament global.

Per això volem aprofitar aquesta data per parlar-vos de la 29ena edició de la Cimera del Clima de Nacions Unides que tindrà lloc a l’Azerbayan aquest novembre, després que un dels seus països veïns, Armènia, que s’havia postulat per acollir-la, es retirés com a país amfitrió.

La COP29 es celebrarà a l’estadi olímpic de Bakú, la capital d’aquest estat asiàtic del Caucas que limita amb amb Armènia, amb l’Iran, amb Rússia i Geòrgia, i amb el mar Càspia, al litoral del qual es situen alguns dels primers jaciments de petroli del món. De fet, el petroli i la mineria constitueixen la riquesa principal del país.

Sota el lema “Solidaritat per un Món Verd”, la COP29 pretén -un any més- estendre els acords assolits a l’històric Acord de París i promoure la col·laboració entre països per assolir la transició energètica.

La transició energètica i el camí cap a l’abandonament dels combustibles fòssils va ser precisament l’escull de l’acord de la cimera anterior celebrada a Dubai. Com a la COP28 (Dubai, 2023) celebrada als Emirats Àrabs i a la COP27 (Sharm El Sheikh, 2022) d’Egipte, la celebració de la Cimera del Clima en un país productor de petroli és motiu de crítica, així com el fet de tractar-se d’un país que no respecta els drets humans.

Amb tot, les cimeres del clima de Nacions Unides que es celebren anualment constitueixen un gran esdeveniment a nivell mundial ja que reuneix a representants de tots els països del món per debatre qüestions mediambientals i acordar mesures per frenar i mitigar el canvi climàtic.

“Actua ara”
Des del 2018 i en el marc del Dia Internacional contra el Canvi Climàtic, està en marxa la campanya “Actua ara” de les Nacions Unides a la qual cada any se li afegeixen noves aplicacions, consells, jocs i participants, per animar a actuar de manera individual i col·lectiva col·laborar i ajudar a aconseguir un món més sostenible.

Des de l’ONU assenyalen 10 accions amb impacte que de manera individual es poden dur a terme com estalviar energia, anar menys en cotxe, canviar a un cotxe elèctric, considerar previament els de, csplaçaments, menjar més vegetals, llençar menys menjar, reutilitzar, reparar i reciclar, canviar el tipus d’energia de la casa, triar productes ecològics, entre d’altres.

Comparteix-me:

El compost produït amb residus sòlids orgànics podria substituir el 21% dels fertilitzants industrials a l’agricultura urbana

Segons un estudi realitzat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), els residus sòlids orgànics que la ciutadania diposita als contenidors marrons de...

La futura Llei d’Alta Muntanya vol promoure l’arrelament, nous habitatges i infraestructures

El congrés d'alta munytanya celebrat a Puicerdà ha estat l'escenari de l'anunci per part del Govern de l'aprovació de la Llei d’alta muntanya abans de la primavera...

Torna la mostra de cinema, natura i aventures ForadCamp

La població vallessana Figaró-Montmany acollirà el 26 i 27 d'octubre,una nova edició de ForadCamp, amb una nova aposta per obres on la naturalesa és protagonista, lligam, entorn o adversitat. Enguany...