Ajuts per la compra de vehicles elèctrics: cotxes, motos i furgonetes

El Govern activa avui un paquet de mesures per combatre l'emergència climàtica dotat amb 58 milions i que se centra en indústria i mobilitat. Així, la ciutadania podrà accedir a un ajut de fins a 5000 euros per la compra d'un cotxe elèctric que no superi els 40000 euros i per ajuts de 700 euros per la compra de motocicletes elèctriques. Es tracta de mesures que aposten per la mobilitat elèctrica i que volen descarbonitzar la indústria. Del total, 49,5 milions aniran a parar a la indústria i 8 milions a la mobilitat. D'entre aquestes últimes, destaca el pla MOVES que és el que permet optar a ajuts d'uns 5.000 euros per la compra d'un vehicle elèctric. Els ajuts, provinents de fons europeus que rep l'Estat i que gestionarà la Generalitat, es poden demanar des d'avui i cal complir uns requisits, com entregar un vehicle de més de 10 anys per desballestar.

[foto] 

El programa MOVES, dotat amb prop de 7,3 milions d’euros, inclou subvencions tant per a la compra de vehicles, adreçades a empreses i a particulars, com per a la instal·lació de punts de recàrrega, amb l’objectiu d’avançar en la descarbonització del sector del transport, que a Catalunya és el principal consumidor d’energia final

Després que el passat dimarts el Govern decretés l’emergència climàtica, la consellera Chacon va presentar dijous passat un primer paquet de mesures destinades a la indústria i la mobilitat. En aquest darrer apartat l’impuls del vehicle elèctric és un dels punts importants, amb els 7,3 milions del MOVES -pla estatal però que gestionarà la Generalitat-. Tal com va explicar el director de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Manel Torrent, el DOGC ha publicat avui la línia de subvencions, imotiu pel qual ja es poden sol·licitar els ajuts.

Del pressupost total, 1,3 milions aniran a persones físiques i 2 milions a empreses, ja que es vol impulsar també la substitució de les flotes de vehicles de combustió pels elèctrics. Per poder optar a les ajudes caldrà entregar un vehicle de més de 10 anys i amb la ITV passada per desballestar-lo. El que es pretén amb aquest pla és substituir vehicles de combustió per d’altres elèctrics. 

A banda d’aquests ajudes, el pla també contempla ajuts per a la instal·lació de punts de recàrrega públics i domèstics o vinculats, la implantació de sistemes de préstec de bicicleta elèctrica i l’aplicació de mesures de plans de mobilitat a les empreses

En l’àmbit de la mobilitat, i amb fons de la Generalitat, es destinaran 864.000 euros a culminar la xarxa ràpida de recàrrega elèctrica a les carreteres catalanes amb l’objectiu que tot el territori disposi d’una estació de càrrega de fins a 120 kilòmetres en un màxim de 30 quilòmetres.

49,5 milions per descarbonitzar la indústria

L’altre gran àmbit d’actuació d’aquest primer paquet és la indústria, on es destinaran 49,5 milionsper a la seva descarbonització. Aquest diners es materialitzaran en ajuts per incentivar la inversió en equips productius i auxiliars i també en la instal·lació de sistemes de gestió de l’energia.

Paral·lelament, s’ha posat en marxa una prova pilot dotada amb 100.000 euros per facilitar que les empreses industrials contractin serveis de gestió energètica a proveïdors externs que els facin una auditoria i estableixin com optimitzar l’ús d’energia i reduir els consums i els costos energètics. Es traca d’un programa de cupons, que Torrent ha resumit explicant que és com establir un “metge de capçalera” a les indústries que els permeti reconèixer on estan fallant i què es podria millorar. Chacon ha explicat que aquest pla està especialment destinat a les pimes que necessiten “assessorament” perquè moltes “no saben per on començar o no tenen l’oportunitat de fer estalvi energètic”

Pla Renova’t Indústria 2019
D’altra banda, està en marxa el Pla Renova’t Indústria 2019, que fomenta la renovació d’equips auxiliars de plantes industrials per d’altres més eficaços energèticament. Aquest pla també coordina els descomptes i incentius que poden oferir els fabricants i distribuïdors d’equips de la indústria que s’hi adhereixin i els combina amb l’acompanyament a les empreses interessades en substituir la seva maquinària.

Pla Avançsa
Per últim, està previst destinar 8,3 milions més en el marc del Pla Avançsa per a iniciatives i projectes de transició energètica a través de l’impuls al finançament amb préstecs. Aquest pla però està pendent d’aprovar-se al Govern. A més, el Govern està elaborant la llei per la transició energètica, l’avantprojecte de la qual espera presentar el proper mes de juliol.

Dels 58 milions d’inversió total en aquests dos paquets de mesures, 49 milions en el cas de la indústria i 7,3 milions en mobilitat provenen de fons europeus que gestiona l’Estat i que fins ara no estaven territorialitzats, segons ha explicat Chacon. La consellera ha detallat que han hagut de recórrer al Tribunal Constitucional per reclamar aquesta territorialització i que gràcies a això Catalunya els rebrà.
Ha insistit que es tracta de diners del Fons Nacional d’Eficiència Energètica, constituït amb aportacions procedents de la tarifa elèctrica, és a dir, dels consumidors, i creat per la Unió Europea (UE). Aquest és el primer any que es territorialitzaran.

Les empreses poden demanar ajuts per a fins a 30 vehicles elèctrics
Les empreses establertes a Catalunya podran demanar ajuts per a l’adquisició de fins a 30 vehicles elèctrics dins del programa d’impuls de la mobilitat sostenible que promou també des d’aquest dimarts el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, a través de l’Institut Català d’Energia. 

L’adquisició se subvencionarà amb fins a 15.000 euros en funció de la tipologia del vehicle, una línia d’ajuts dotada amb 3.29 milions d’euros. En el cas dels turismes i les furgonetes lleugeres, per optar a l’ajut serà obligatori el desballestament d’un vehicle de més de 10 o 7 anys respectivament, que hagi estat a nom del sol·licitant els darrers 12 mesos, amb la ITV passada a 16 de febrer i l’impost de tracció mecànica abonat el 2018.

Les subvencions també abasten la instal·lació de punts de recàrrega
Pel que fa a la implantació d’infraestructura de recàrrega, se subvencionarà tant la domèstica, com la convencional com la semiràpida i ràpida. I les subvencions seran tant per a particulars com per a empreses i administracions. Aquesta línia comptarà amb una dotació de 3,14 milions d’euros. Els ajuts cobriran fins al 40% de la despesa en equips de recàrrega i obra civil associada -incloent-hi permisos, enginyeria i senyalització-, amb un màxim de 100.000 euros per beneficiari.També se subvencionarà la implantació de sistemes de préstec de bicicletes elèctriques. És una línia orientada a administracions, empreses i institucions que comptarà amb una dotació de 370.000 euros. L’ajut cobreix fins a un 30% de la despesa en projecte, obra civil, ancoratges i bases, les bicicletes i el programari de gestió, amb un màxim de 100.000 euros per sol·licitud.Finalment, els ajuts cobreixen la implantació de mesures contingudes en plans de transport a la feina d’empreses. Aquesta línia té com a finalitat contribuir a aplicar mesures que formen part de Plans de transport al centre de treball o en Plans de desplaçament d’empresa, i comptarà amb una dotació de 510.000 euros.

Comparteix-me:

La temperatura mitjana del 2024 supera l’escalfament d’1´5ºC respecte l’època preindustrial

En plena crisi pels incendis de Los Àngeles, als EEUU, el programa europeu Copernicus confirma que el 20024 ha estat l'any més càlid des que hi ha registres...

El Centre en Resiliència Climàtica i la plataforma Nactiva s’uneixen per treballar en la regeneració del Delta de l’Ebre

La plataforma col·lectiva per a la protecció i regeneració del capital natural al Mediterrani Nactiva i el Centre en Resiliència Climàtica han segellat una aliança estratègica per posar en marxa...

Els ajuts als ramats es mantindran durant quatre anys per afavorir l’acció de la pastura en una mateixa zona

Per primera vegada, els ajuts als ramats per mantenir el sotabosc, reduir el risc d'incendis i afavorir les pastures, seran per un període de quatre anys consecutius, a fi de...