Els Agents Rurals de l’Àrea Bàsica de l’Alt Camp van localitzar a una finca rústica del municipi del Pla de Santa Maria la presència de 13 gossos de races diverses tancats en gàbies, els quals estaven molt limitats quant a moviments i molt prims, i van observar que dos ja eren morts.
Aquests animals disposaven de molt poc o gens menjar i aigua, i no disposaven d’aixopluc, ja que les gàbies eren en un mas enrunat sense sostre. Al costat, es van localitzar també dos gossos tancats a l’interior d’un remolc per al transport de gossos de caça amb molt poca mobilitat i en molt males condicions.
Dins la mateixa finca, també es va localitzar un tancat amb dos cavalls, un ja mort i l’altre molt prim, a més d’un porc de petites dimensions tancat en una gàbia també amb molt brutícia i higiene deficient.
A l’actuació, s’hi van desplaçar també els serveis veterinaris del Departament a Tarragona. Es va decidir comissar els animals que encara eren vius i se’n va fer càrrec l’Ajuntament mitjançant la residència canina. En el cas del cavall, es va traslladar a una hípica propera a la zona, on se’n van fer càrrec.
En el moment de la inspecció, no hi havia cap persona a la finca, però les investigacions del cos d’Agents Rurals van permetre localitzar-ne el responsable i el van denunciar. La denúncia és per mantenir tretze gossos sense donar-los l’alimentació necessària i per tenir-los en instal·lacions inadequades des del punt de vista higienicosanitari i de benestar, amb resultat de mort per a dos gossos, i per la mort també d’un cavall.
Així mateix, es va lliurar una altra denúncia per una gestió incorrecta de residus, concretament per l’abandonament d’un cadàver de cavall en el medi natural.
Aquests fets poden ser constitutius d’una infracció administrativa segons el Decret legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de protecció del animals, segons la qual aquests fets es poden sancionar amb una multa de fins a 20.000 euros.
D’altra banda, els Agents Rurals de l’Alt Camp van sorprendre un furtiu mentre revisava i manipulava 11 llaços que presumptament havia col·locat estratègicament en diferents passos per a la captura de fauna. En el moment de l’actuació, hi havia atrapat un exemplar de teixó (Meles meles) mort en un dels llaços. Un cop identificat l’autor, se li va comunicar que aquests fets són constitutius d’un presumpte delicte contra la fauna, per la qual cosa es van redactar les diligències corresponents i es va trametre l’atestat a la Fiscalia de Medi Ambient de l’Audiència Provincial de Tarragona.
Juntament amb les diligències, es va adjuntar l’informe tècnic emès pels serveis veterinaris del Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa de l’Àrea General del CAR, on es certifica que la causa de la mort del teixó va ser per estrangulament en quedar atrapat en un dels llaços.
Aquests fets estan tipificats amb un pena de presó de 4 mesos a 2 anys o multa de 8 a 24 mesos, i en qualsevol cas amb la inhabilitació especial per a professió o ofici i la inhabilitació especial per a l’exercici del dret a caçar o pescar d’un a tres anys.
El llaç és un mitjà de caça no selectiu per a la captura de fauna. Això vol dir que és susceptible de quedar-hi atrapat qualsevol animal sense distinció, fins i tot un gos, a més del patiment que suposa, ja que la mort es produeix per ofegament.