El Banc europeu d’inversions (BEI) finançarà la modernització de la flota d’autobusos del Grup Ruiz facilitant la posada en circulació de 173 vehicles menys contaminants, més moderns i més segurs. La vicepresidenta del BEI, Emma Navarro, i el president del Grup Ruiz, Gregorio Ruiz, n’han signat avui l’acord a Madrid. El projecte té el suport del fons europeu d’inversions estratègiques (EFSI, en les seves sigles angleses), el principal pilar del pla d’inversions per a Europa.
Gràcies al suport del BEI el Grup Ruiz podrà substituir els autobusos dièsel més contaminants amb trenta-dos d’elèctrics i 141 més que funcionen amb gas natural comprimit. Els nous vehicles serviran per donar servei de transport públic a Madrid, Mallorca, Badajoz, Toledo, Salamanca i Múrcia i cobriran línies urbanes i interurbanes. La seva entrada en circulació al llarg dels propers dos anys contribuirà a millorar la qualitat de l’aire en aquestes ciutats. Les inversions del Grup Ruiz finançades pel BEI inclouen la construcció de tres noves estacions de recàrrega elèctrica a Badajoz, Alcúdia i Palma.
El 2016 el banc de la UE va engegar amb la Comissió Europea una iniciativa conjunta per finançar sistemes de transports més nets (Cleaner Transport Facility), que està contribuint al fet que moltes ciutats espanyoles disposin de nous vehicles, híbrids, elèctrics o de gas natural comprimit d’última generació, que substitueixen els antics vehicles dièsel més contaminants. L’acord signat avui és el cinquè finançat pel BEI a Espanya d’acord amb l’esmentada iniciativa i ja s’hi ha facilitat prop de 230 milions d’euros.
El projecte té el suport del pla d’inversions per a Europa, la garantia del qual permet que el BEI pugui facilitar finançament en condicions avantatjoses per donar suport a inversions que, per la seva estructura o per la seva naturalesa, contribueixen a impulsar el creixement econòmic i l’ocupació. En aquest cas, les inversions finançades pel BEI permetran crear 360 llocs de treball durant la fase d’implementació del projecte.
«Fer que el sector europeu del transport sigui més sostenible és una peça clau del pacte verd europeu. Donant suport als esforços del Grup Ruiz per reduir les emissions de la seva flota d’autobusos, el pla d’inversions per a Europa continua fent gala de les seves credencials ambientals. Espero que en un futur proper puguem veure com hi ha cada vegada més empreses que, aprofitant el suport financer de la UE, substitueixen els seus vehicles més contaminants per d’altres alternatives més netes», ha declarat avui el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni.
«Una de les grans prioritats del BEI és donar suport a un transport col·lectiu sostenible que redueixi les emissions contaminants. Com a banc europeu un dels objectius del qual és lluitar contra el canvi climàtic, tenim el ferm objectiu d’incrementar els recursos que destinem a donar suport a inversions que promoguin la lluita contra el canvi climàtic i generin creixement econòmic i ocupació. Aquest projecte n’és un molt bon exemple i, a més, demostra l’impacte positiu del finançament del BEI en la vida dels ciutadans contribuint a millorar la qualitat de l’aire de les nostres ciutats», ha declarat avui també a l’acte de signatura celebrat a Madrid la vicepresidenta del BEI, Emma Navarro, responsable de l’acció climàtica del Banc i de les operacions a Espanya.
«Som molt conscients de la nostra responsabilitat en un dels grans reptes d’aquest segle: col·laborar en la defensa del medi ambient. Els agents de mobilitat tenim un paper decisiu en aquesta tasca i per això el nostre compromís és continuar impulsant un transport molt més sostenible, una etapa que ja vam encetar ara fa més de 25 anys amb els nostres primers autobusos de gas natural. Aquest acord entre el BEI i el Grup Ruiz fa palesa la importància d’aplegar forces per aconseguir aquest objectiu», ha declarat avui també a l’acte de signatura de l’acord el president del Grup Ruiz, Gregorio Ruiz.
El BEI i la lluita contra el canvi climàtic
El BEI és un dels més importants proveïdors multilaterals de finançament a nivell mundial per lluitar contra el canvi climàtic. L’objectiu del Banc és liderar la mobilització del finançament necessari per mantenir l’escalfament global per sota dels 2?C limitant l’augment de la temperatura a 1,5?C per tal de complir els objectius de l’acord de París. El passat 14 de novembre el consell d’administració del BEI va aprovar els seus nous objectius en matèria de lluita contra el canvi climàtic i la nova política de préstecs energètics: fins l’any 2025 el Banc anirà incrementant gradualment fins al 50 % el finançament que destina a objectius climàtics i ambientals perquè en total fins l’any 2030 el grup BEI hagi mobilitzat com a mínim 1 bilió d’euros amb què impulsar inversions que contribueixin a aconseguir aquests objectius. A més, el Banc també ha anunciat el seu propòsit d’adaptar totes les activitats del grup BEI als objectius de l’acord de París. Per tant, a partir de les darreries del 2021 el BEI deixarà de finançar projectes energètics basats en els combustibles fòssils.
D’altra banda, val a dir que el 2016 la Comissió Europea i el BEI van crear un mecanisme destinat a reduir les emissions i a facilitar el finançament de sistemes de transport més nets (Cleaner Transport Facility, CTF). Aquest mecanisme dóna suport al desplegament de vehicles propulsats amb combustibles alternatius, especialment els de les flotes explotades per empreses privades, com ara flotes de taxis o d’altres proveïdors de serveis, i al desplegament d’infraestructures de recàrrega de vehicles amb la xarxa estratègica de transport europea. El CTF fa servir els mecanismes i instruments financers de què ja disposem, com ara el fons europeu d’inversions estratègiques o el mecanisme «Connectar Europa».
El pla d’inversions per a Europa o «pla Juncker»
El pla d’inversions per a Europa, conegut com a «pla Juncker», és una de les prioritats més importants de la Comissió Europea. Com tothom sap, se centra en el foment de les inversions, en la creació de llocs de treball i en l’impuls del creixement fent un ús més intel·ligent dels recursos financers, eliminant obstacles a la inversió i donant visibilitat i assistència tècnica a projectes d’inversió.
El fons europeu d’inversions estratègiques (EFSI)
El fons europeu d’inversions estratègiques (EFSI) és el pilar principal del pla Juncker. Proporciona garanties de primera pèrdua i això permet que el BEI pugui invertir en un més gran nombre de projectes arriscats. Segons les previsions, els projectes i els acords aprovats per ser finançats amb l’EFSI mobilitzaran més de 458 800 milions d’euros en inversions, inclosos 49 800 milions d’euros a Espanya, per donar suport a més d’1 milió de start-ups (empreses emergents) i pimes dels vint-i-vull estats membres. Les inversions a què ha donat suport el pla Juncker han augmentat el producte interior brut de la UE en un 0,9 % i han creat 1,1 milió de llocs de treball més dels previstos. Finalment, el 2022 el pla Juncker haurà fet créixer el PIB de la UE en un 1,8 % i haurà creat 1,7 milions de llocs de treball.