Abouit, la primera app que compara productes amb criteris ètics, socials i sostenibles

T'has preguntat mai si els productes que compres al supermercat estan fets de manera sostenible? Si el detergent que utilitzes és contaminant, perjudica el medi ambient o compleix la normativa? T'has qüestionat mai els orígens de la roba que vesteixes? Si han estats fabricats amb garanties laborals o a través de l'explotació infantil?

[foto] 
Abouit és la nova aplicació per a mòbils amb la qual els usuaris poden analitzar i fer comparacions dels productes que vol comprar al supermercat. A través d’un sistema senzill de puntuacions, Abouit indica quins són els productes més sans i segurs, quins són fabricats per empreses compromeses socialment i quins productes respecten més el medi ambient.

Els creadors de l’aplicació estan vinculats al cinema, el director i guionista Tabaré Majem i el director i productor Xavier Javaloyas. Van sentir la necessitat d’implicar-se i fer possible un canvi en el model de consum i producció actuals. La idea va sorgir mentre rodàven un documental sobre l’impacte social i mediambiental que ha provocat la crisi econòmica dels darrers anys. En endinsar-se en els casos que investigaven i la història de les persones afectades, així com el medi ambient malmès, van proposar-se fer-hi alguna cosa. 

Per fer l’anàlisi dels productes, només cal passar el codi de barres del producte per l’escàner del mòbil i si el producte està registrat a la base de dades, apareixerà tota la informació relativa a aquest. Actualment hi ha uns 15 mil productes en el registre, xifra que està en continu creixement, ja que s’actualitza de manera regular. També es poden cercar productes per categories, com ara tots els tipus de xampoo, així es pot tenir una visió general dels més ben puntuats o dels menys recomanables.

I com funcionen les puntuacions Abouit?

Abouit avalua tres aspectes dels productes que fabrica una empresa, i els assigna una puntuació de 0 a 10, de més baixa, a més alta:

1. El medi ambient: l’aplicació analitza l’impacte que té el fabricant del producte sobre el medi ambient i la petjada ecològica que deixa la seva producció.

2. La salut: té en compte els riscos que suposa per a la salut un producte alimentari, de neteja o cosmètica concret.

3. La societat: avalua quin és la repercussió social de l’empresa fabricant, tenint en compte les seves polítiques i accions de responsabilitat social corporativa, a través de l’anàlisi dels indicadors fonamentals de les seves polítiques socials: els drets humans i laborals, la transparència corporativa, la comunitat i acció social, l’atenció al client i consumidor i les mesures anticorrupció.

A més, a partir de la puntuació resultant dels tres balanços es fa el càlcul de la nota global del producte, també indicada del 0 al 10.

Consumir de manera responsable

Si ningú compra un producte fabricat a través de l’explotació infantil, aquest no es ven i, per tant, a la llarga deixarà de fabricar-se. Si, d’altra banda, ningú compra un producte amb ingredients tòxics pel medi ambient, el fabricant es veurà obligat amb el temps a canviar la composició.

Abouit és un primer pas cap a l’apoderament del consumidor, i també en crear consciència de la responsabilitat que té a l’hora d’escollir un producte o un altre. Com apunten els creadors de l’aplicació, “si fem la compra segons els nostres principis, aportarem el nostre gra de sorra per construir una societat millor”.

 

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...