El projecte Vilawatt de Viladecans
De Vilawatt, l’organització ha valorat que “és un projecte que busca empoderar i involucrar a la població en el procés cap a la transició energètica mitjançant la creació d’un operador integral local amb una estructura conjunta formada per ciutadania, empreses i administració. Un nou i innovador model de governança energètica que proposa una gestió de l’energia més eficient, bolcada amb el medi ambient, la lluita contra el canvi climàtic, i amb capacitat per combatre la pobresa energètica”.
Vilawatt s’organitza a través d’un consorci publico-privat-ciutadà que actualment està constituït per l’Ajuntament de Viladecans i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Pròximament se sumaran al consorci una associació de ciutadans i ciutadanes, així com una associació de comerciants i empresaris. La forma jurídica del Consorci Públic és una forma jurídica que permet que en un òrgan de direcció i participin dos o més Administracions Públiques i associacions de particulars.
Actualment, al consistori li correspon el 90 % del total de drets i obligacions del Consorci, mentre que l’entitat supramunicipal AMB resta amb un 10%; percentatges que es modificaran a mesura que es vagin incorporant els agents de referència com entitats ciutadanes i empresarials. L’Ajuntament de Viladecans anirà renunciant progressivament a una part del seu percentatge de participació que anirà transferint als nous membres adherits.
El projecte Boscos del Vallès
Boscos del Vallès és un innovador projecte de gestió forestal, en un entorn periurbà, que passa d’una política passiva de prevenció d’incendis a una política activa. Es basa en l’economia circular i les energies renovables i estructura un mercat de compra venda de biomassa forestal per aconseguir una bona gestió dels boscos. Es mobilitza la fusta excedent de la superfície forestal, pagant un preu just als propietaris, i es genera una demanda.
Per portar-ho a terme, el Consell Comarcal del Vallès Occidental ha creat el Servei públic comarcal de biomassa forestal, aplicant recursos públics per promoure la valorització de la biomassa, incloent tota aquella que prové de propietaris privats. Al Centre Logístic de Biomassa forestal es fabrica estella amb garantia de qualitat, aspecte clau per controlar una baixa emissió de partícules en la seva combustió. Aquesta estella alimenta dues calderes de gran consum en equipaments públics. També es subministra estella forestal a quatre ajuntaments i a usuaris privats, reduint per als usuaris la dependència de combustibles fòssils, les emissions de CO2 i l’encariment continuat de l’energia. El projecte també, impulsa la dinamització econòmica local del sector forestal. Es disminueixen emissions de gasos d’efecte hivernacle i s’aconsegueix una millora de la qualitat de l’aire.
Un dels reptes de futur és la generació d’ocupació local i la formació de qualitat dels perfils professionals del sector. També l’impuls d’una ordenació forestal i el foment del consum de biomassa promovent la instal•lació de noves calderes, sobretot en el sector industrial com a gran consumidor d’energia amb molt pes a la comarca
El projecte de Deltebre sobre la gestió de residus i les campanyes de conscienciació ambiental
L’Ajuntament de Deltebre ha estat valorat per l’aposta que està realitzant aquests darrers anys, conjuntament amb el servei d’Imatge de Poble que es gestiona a través de la UTE Deltebre, formada per les empreses Innovia Coptalia i Fornós Contenidors, per l’educació i conscienciació ambiental. En aquest sentit, cal recordar que l’Ajuntament de Deltebre gestiona directament el servei de residus des de finals de 2018, després de recuperar la gestió pròpia de la recollida de residus que estava delegada al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE).
Exemples recents d’aquestes campanyes en són el joc Deltebre Recicla, que està dirigit als xiquets i xiquetes, però també la implementació de cartelleres electròniques amb missatges i recomanacions ambientals, o la pàgina web deltebrereciclat.cat, o bé les diferents publicacions i vídeos emesos a les xarxes socials.
A tot això se suma una millora del servei, que s’ha concretat amb la ubicació de fins a 170 nous contenidors, com també un augment del nombre de vegades que els camions buiden aquests contenidors, i de l’horari d’obertura de les dues deixalleries municipals. Tot això facilita que les dades de reciclatge hagin augmentat al voltant d’un 12% des de l’any 2017, tot i que es seguirà treballant per augmentar aquestes dades.
Tota aquesta acció va lligada a una forta aposta per la millora de la sostenibilitat i neutralització de l’emergència climàtica. El propi servei de gestió de residus incorpora Gas Liquat de Petroli en una part de la seva flota, però també cal remarca que aquest estiu l’Ajuntament de Deltebre ha instal·lat més de 800 plaques fotovoltaiques en equipaments municipals, que se sumen a les diferents actuacions que caminen en aquesta línia: carregadors elèctrics, canvi d’enllumenat a LED a la via pública i equipaments, etc.
Paral·lelament, en el marc de la sessió plenària del dimecres vinent, el Govern municipal durà a aprovació l’agenda d’Acció Climàtica de Deltebre. Un full de ruta per a fixar l’horitzó del municipi amb criteris de sostenibilitat i tenint en compte els objectius de desenvolupament sostenible establerts per Nacions Unides.