Per prevenir les riuades, el millor és no construir en zones inundables ja que les canalitzacions dels rius i rieres augmenten la velocitat de l’aigua

Davant les greus conseqüències que ha tingut la DANA a València, moltes persones han començat a preguntar-se què cal fer per prevenir els impactes devastadors de les riuades –i encara més si tenim en compte que el canvi climàtic fa que la seva freqüència d'aquests fenomens vagi a més. En aquest article us parlem tan de les males pràctiques com de possibles solucions.

“Les canalitzacions dels rius i les mal anomenades neteges de les lleres augmenten la velocitat de l’aigua i, per tant, la seva força destructiva” 

Malauradament, entre les propostes per millorar la prevenció han circulat algunes desinformacions que aconsellen fer més canalitzacions als rius i extreure la vegetació de les seves lleres per prevenir les riuades. Aquesta afirmació és falsa i per clarificar-ho ens en parla Pau Fortuño tècnic de recerca del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), consorci públic que te com objecte la generació de coneixements i eines en l’àmbit de l’ecologia terrestre, per millorar-ne la planificació i la gestió del medi natural, rural i urbà. Creat l’any 1987 per la Univeristat Autònoma de Barcelona, l’Institut d’Estudis Catalans i la Generalitat de Catalunya, el CREAF -al qual també s’hi han incorporat la Universitat de Barcelona i el Consell Superior d’Investigacions Científiques, és actualment un centre adscrit a la UAB com a institut universitari dedicat a la recerca en l’àmbit de l’ecologia terrestre

Pau Fortuño parla de la neteja de les lleres dels rius com d’un ” error hidrològic i ecològic greu”. La vegetació que envolta els rius està adaptada a les crescudes del riu, perquè és flexible i robusta alhora, i fa de fre quan hi ha avingudes. És part de la seva funció natural. En canvi, si extraiem aquesta vegetació i comencem a canalitzar els rius, l’aigua va agafant més i més velocitat a mesura que baixa des de les capçaleres o la zona del temporal perquè no troba cap fricció que la freni i, quan troba un revolt per on sortir, els efectes són pitjors”, explica Fortuño. Així doncs, podem dir “que les canalitzacions dels rius i les (mal anomenades) neteges de les lleres augmenten la velocitat de l’aigua i, per tant, la seva força destructiva”. Precisament, moltes vegades els grans mals d’una riuada no venen donats per la riuada en si mateixa sinó perquè l’aigua agafa aquestes grans velocitats arrasadores. 

Com hem de protegirt les ciutats davant les riuades amb una estratègia de futur?

Segons l’expert, “no existeix risc zero, però per disminuir les conseqüències de les riuades cal que les lleres no estiguin ocupades per cases, naus industrials o comercials, carreteres, vies de tren o murs de contenció i que tinguin marges prou amples per créixer i decréixer sense posar en perill la població. A més, en aquests marges no hi pot faltar la vegetació autòctona, el clàssic bosc de ribera, perquè és el que ens ajudarà a controlar la velocitat del riu de manera estable al llarg dels anys. És una restauració de la natura urgent”. 

Desviar el problema

En la mateixa línia de desinformacions, algunes persones defensaven a les xarxes socials que la canalització del Túria a l’any 69 –durant el Règim franquista– ha salvat València d’una tragèdia encara pitjor. La realitat, però, és que “la canalització del Túria ha ajudat a que València ciutat no s’hagin donat greus problemes, però, en part, també ha desviat el problema cap al sud de la ciutat, justament a la zona de la Ribera Baixa, que ha estat la més afectada i on van anar a parar també altres rieres i barrancs que portaven volums d’aigua immensos. I aquests volums ni els canals ni els murs de contenció els haurien pogut contenir enlloc, així que no són la clau per la prevenció a llarg termini. I ara encara menys, que s’haurien de reconstruir cada 50 o 80 anys si considerem que cada cop hi haurà més virulència en els fenòmens climàtics a causa del canvi climàtic”, apunta Fortuño. 

En el cas valencià, “la suma d’unes rieres estretes, edificades als voltants, canalitzades, amb vies de comunicació transversals i sense vegetació ha estat un dels motius de tanta potència d’impacte”. Però no és l’únic cas, ja que a Catalunya també existeixen moltes zones inundables amb aquests mecanismes, com per exemple al riu Llobregat o el Garona, que ja va causar destrosses a Vielha el 2013. De fet, ja hi ha casos d’èxit demostrat de com la retirada de canalitzacions i el retorn del riu al seu canal natural estan evitant inundacions, com és el cas del tram final del riu Arga a Navarra.

La canya i el bosc de ribera

Per clarificar un concepte clau, quan parlem de vegetació al voltant dels rius, no parlem de la canya. La canya de Sant Joan (Arundo donax) és una espècie exòtica i invasora i en cap cas està protegida –una altra fake new d’aquests dies–. De fet, existeixen ajudes i plans d’erradicació per fer-ne control freqüent i anar-la eliminant de la vora dels rius. “El problema és que la canya té un poder de colonització brutal, amb volums de massa molt elevats, i com que, en moltes zones, no tenim boscos de ribera sans no té cap control natural. Si les lleres del riu tinguessin els arbres que els pertoquen, com són els oms o els pollancres, la canya no tindria tota la llum que necessita per créixer. En canvi, amb aquesta idea errònia de deixar les lleres pelades, afavorim que la canya creixi més i més”, apunta Pau Fortuño. 

Així doncs, quan parlem d’un bosc ribera parlem de la vegetació autòctona que creix i madura al voltants del rius i que a la mediterrània correspon a espècies com el pollancre, el tamariu, el vern, el freixe de fulla petita i fulla gran, l’avellaner, el saüc… pròpies de zones humides. 

Comparteix-me:

Revolta Pagesa mostra el seu malestar capgirant els rètols dels municipis

Aquest cap de setmana Revolta Pagesa ha capgirat nombrosos rètols de molts municipis catalans per expressar el malestar i el desànim del sector agrícola i ramader del país....

Viladecans celebra durant tot l’any el títol de Ciutat Verda Europea Green Leaf 2025

La ciutat catalana de Viladecans (Baix Llobregat) i la italiana de Treviso han estat escollides ciutats verdes europees de menys de 100.000 habitants per aquest 2025. El premi reconeix els...

Fernando Valladares: “Al món al qual anem els avions no tenen cabuda”

En el recurrent debat sobre la possible ampliació de l'aeroport de Barcelona-el Prat, atiat aquestes darreres setmanes per la compra de la Casa Gomis del Prat de Llobregat per part...