“La marche de l’empereur” (el viatge de l’emperador), film dirigit per Luc Jaquet (2005) ens mostra la vida del pingüí emperador a l’Antàrtida. La cinta ens narra els llargs recorreguts que han de fer les femelles d’aquesta espècie per aconseguir aliment i poder donar menjar a les seves cries, així com els esforços dels mascles de l’espècie per protegir els ous i tenir cura dels pollets durant els primers dies de la seva vida.
El documental ens permet conèixer les adaptacions d’aquests pingüins a un medi tant hostil com el de l’Antàrtida, com aconsegueixen aliment en el mar, els primers dies de vida de les cries o la seva biologia.
És un film amb unes imatges esplèndides del gel i del mar antàrtic. Fins i tot en diversos moments del documental es posa veu als pingüins la qual cosa afegeix una gran emotivitat a les seqüències cinematogràfiques que contemplem en la pantalla.
Aquesta producció fou guardonada amb l’Óscar 2005 al millor documental en la cerimònia dels óscars d’aquell any.
“Ocean word“, film de Jean Jacques Mantello (2009), presentat per Jean-Michel Cousteau. El documental narra el camí de retorn d’una tortuga marina a l’illa on va néixer per a fer la posta dels seus ous.
És una producció cinematogràfica molt adient per a tractar temàtiques relacionades amb les tortugues del mar, la diversitat marina i també per conèixer aspectes relacionats amb altres espècies de l’hàbitat marítim com és el cas dels taurons, els grans cetacis o el corall. Per altra banda la cinta pot contribuir a augmentar els nostres coneixements sobre problemàtiques relacionades amb l’extinció d’espècies, la biodiversitat o la sostenibilitat en el mar.
“Oceans“, és un treball de Jacques Perrin i Jacques Cluzaud (2009). Es tracta d’un documental amb imatges d’una gran singularitat sobre la vida en el mar que ens mostra aspectes sorprenents sobre el món marí.
El film és molt adequat per a estudiar qüestions vinculades amb la vida marina en els cinc oceans. Altres temes com la diversitat de la vida en el fons del mar, la sostenibilitat o la conservació de les espècies marines també es poden treballar amb aquesta producció cinematogràfica.
Aquests tres documentals constitueixen una bona eina de suport didàctic per a treballar temàtiques relacionades amb el medi marí, moltes d’elles poc conegudes. De ben segur que la bellesa de les seves imatges ens enriquiran amb l’adquisició de nous coneixements sobre els ecosistemes marins i ens permetran aïllar-nos, durant uns moments, de la xafogor de l’estiu.