Mar, estiu i cinema

A fi i efecte de pal·liar els efectes de les altes temperatures d'aquest mes d'agost, tot seguit es proposa el visionat de tres produccions cinematogràfiques que de ben segur, per les temàtiques que tracten, ens faran oblidar una mica la calor estiuenca. Són tres films que contribuiran a ampliar els nostres coneixements sobre el medi marí i que amb tota seguretat ens faran passar una bona estona mentre contemplem i admirem l'espectacularitat de les seves imatges. Es tracta dels documentals "La marche de l'empereur" (El viatge de l'emperador 2005), "Ocean world" (2009) i "Oceans" (2009).
Eduard Josep Chifré i Petit

La marche de l’empereur” (el viatge de l’emperador), film dirigit per Luc Jaquet (2005) ens mostra la vida del pingüí emperador a l’Antàrtida. La cinta ens narra els llargs recorreguts que han de fer les femelles d’aquesta espècie per aconseguir aliment i poder donar menjar a les seves cries, així com els esforços dels mascles de l’espècie per protegir els ous i tenir cura dels pollets durant els primers dies de la seva vida. 
El documental ens permet conèixer les adaptacions d’aquests pingüins a un medi tant hostil com el de l’Antàrtida, com aconsegueixen aliment en el mar, els primers dies de vida de les cries o la seva biologia.
És un film amb unes imatges esplèndides del gel i del mar antàrtic. Fins i tot en diversos moments del documental es posa veu als pingüins la qual cosa afegeix una gran emotivitat a les seqüències cinematogràfiques que contemplem en la pantalla.
Aquesta producció fou guardonada amb l’Óscar 2005 al millor documental en la cerimònia dels óscars d’aquell any.

Ocean word“, film de Jean Jacques Mantello (2009), presentat per Jean-Michel Cousteau. El documental narra el camí de retorn d’una tortuga marina a l’illa on va néixer per a fer la posta dels seus ous.
És una producció cinematogràfica molt adient per a tractar temàtiques relacionades amb les tortugues del mar, la diversitat marina i també per conèixer aspectes relacionats amb altres espècies de l’hàbitat marítim com és el cas dels taurons, els grans cetacis o el corall. Per altra banda la cinta pot contribuir a augmentar els nostres coneixements sobre problemàtiques relacionades amb l’extinció d’espècies, la biodiversitat o la sostenibilitat en el mar.

Oceans“, és un treball de Jacques Perrin i Jacques Cluzaud (2009). Es tracta d’un documental amb imatges d’una gran singularitat sobre la vida en el mar que ens mostra aspectes sorprenents sobre el món marí.
El film és molt adequat per a estudiar qüestions vinculades amb la vida marina en els cinc oceans. Altres temes com la diversitat de la vida en el fons del mar, la sostenibilitat o la conservació de les espècies marines també es poden treballar amb aquesta producció cinematogràfica.

Aquests tres documentals constitueixen una bona eina de suport didàctic per a treballar temàtiques relacionades amb el medi marí, moltes d’elles poc conegudes. De ben segur que la bellesa de les seves imatges ens enriquiran amb l’adquisició de nous coneixements sobre els ecosistemes marins i ens permetran aïllar-nos, durant uns moments, de la xafogor de l’estiu.

Comparteix-me:

One Health o com integrar la salut humana, animal i ambiental

El Govern organitza aquest dijous a Barcelona el primer Workshop One Health Barcelona per abordar des d'una visió pràctica com integrar la salut humana, animal i ambiental. Durant la jornada...

El biòleg Carlos M. Herrera rep el 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia que atorga el govern català

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...

La transició energètica centra l’edició d’enguany del cicle Desnormalitza’t de Coopsetània

Sota el títol "L’energia et crema, o cremes energia", l'ateneu cooperatiu Coopsetània organitza del 9 al 12 d'octubre el cicle Desnormalitza't, que en aquesta 4a edició posa al centre del...