Mar, estiu i cinema

Eduard Josep Chifré i Petit
A fi i efecte de pal·liar els efectes de les altes temperatures d'aquest mes d'agost, tot seguit es proposa el visionat de tres produccions cinematogràfiques que de ben segur, per les temàtiques que tracten, ens faran oblidar una mica la calor estiuenca. Són tres films que contribuiran a ampliar els nostres coneixements sobre el medi marí i que amb tota seguretat ens faran passar una bona estona mentre contemplem i admirem l'espectacularitat de les seves imatges. Es tracta dels documentals "La marche de l'empereur" (El viatge de l'emperador 2005), "Ocean world" (2009) i "Oceans" (2009).

La marche de l’empereur” (el viatge de l’emperador), film dirigit per Luc Jaquet (2005) ens mostra la vida del pingüí emperador a l’Antàrtida. La cinta ens narra els llargs recorreguts que han de fer les femelles d’aquesta espècie per aconseguir aliment i poder donar menjar a les seves cries, així com els esforços dels mascles de l’espècie per protegir els ous i tenir cura dels pollets durant els primers dies de la seva vida. 
El documental ens permet conèixer les adaptacions d’aquests pingüins a un medi tant hostil com el de l’Antàrtida, com aconsegueixen aliment en el mar, els primers dies de vida de les cries o la seva biologia.
És un film amb unes imatges esplèndides del gel i del mar antàrtic. Fins i tot en diversos moments del documental es posa veu als pingüins la qual cosa afegeix una gran emotivitat a les seqüències cinematogràfiques que contemplem en la pantalla.
Aquesta producció fou guardonada amb l’Óscar 2005 al millor documental en la cerimònia dels óscars d’aquell any.

Ocean word“, film de Jean Jacques Mantello (2009), presentat per Jean-Michel Cousteau. El documental narra el camí de retorn d’una tortuga marina a l’illa on va néixer per a fer la posta dels seus ous.
És una producció cinematogràfica molt adient per a tractar temàtiques relacionades amb les tortugues del mar, la diversitat marina i també per conèixer aspectes relacionats amb altres espècies de l’hàbitat marítim com és el cas dels taurons, els grans cetacis o el corall. Per altra banda la cinta pot contribuir a augmentar els nostres coneixements sobre problemàtiques relacionades amb l’extinció d’espècies, la biodiversitat o la sostenibilitat en el mar.

Oceans“, és un treball de Jacques Perrin i Jacques Cluzaud (2009). Es tracta d’un documental amb imatges d’una gran singularitat sobre la vida en el mar que ens mostra aspectes sorprenents sobre el món marí.
El film és molt adequat per a estudiar qüestions vinculades amb la vida marina en els cinc oceans. Altres temes com la diversitat de la vida en el fons del mar, la sostenibilitat o la conservació de les espècies marines també es poden treballar amb aquesta producció cinematogràfica.

Aquests tres documentals constitueixen una bona eina de suport didàctic per a treballar temàtiques relacionades amb el medi marí, moltes d’elles poc conegudes. De ben segur que la bellesa de les seves imatges ens enriquiran amb l’adquisició de nous coneixements sobre els ecosistemes marins i ens permetran aïllar-nos, durant uns moments, de la xafogor de l’estiu.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...