Puigcerdà acull aquests dies la XIII edició del Congrés Europeu de Muntanya aquest mes d’octubre

Sota el lema "Dissenyant el futur de les economies de muntanya", el congrés -que es celebra fins aquest divendres 18 d'octubre- te l'objectiu de convertir en més sostenibles, resilients i pròsperes. les economies dels territoris de muntanya.

Del 15 al 18 d’octubre se celebra a Puigcerdà la XIII edició del Congrés Europeu de la Muntanya (European Mountain Convention, EMC), organitzat per Euromontana, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).

El tema central el Congrés serà el repte d’atraure, acollir activitat econòmica i població als territoris de muntanya, juntament amb la visió 2050 per a les zones de muntanya, que es va definir durant l’anterior Congrés Europeu de la Muntanya (Calàbria, Itàlia) el 2022. Així, aquest congrés se centrarà a estudiar com fer que les economies de muntanya siguin més sostenibles, resilients i pròsperes.

Les economies de muntanya es basen en sectors que són el motor d’aquestes zones, proporcionen ocupació a les comunitats locals i serveis ecosistèmics essencials per a la societat en general, i sovint s’integren en identitats i valors territorials.

Alhora, però, s’enfronten a una sèrie de reptes econòmics, socials i ambientals, agreujats per les limitacions geogràfiques característiques d’aquestes zones. El XIII Congrés Europeu de la Muntanya serà una oportunitat per explorar i identificar solucions i camins per superar alguns d’aquests reptes.

En sessions plenàries, taules rodones amb experts i tallers participatius, es tractaran els problemes que afecten aquests territoris i es proposaran solucions concretes que es puguin implementar:

  • Com seran les economies de muntanya del futur?
  • Com es dona més valor als productes agrícoles i reintroduir el sector secundari a les zones de muntanya?
  • Com es pot augmentar la resiliència de les economies de muntanya mitjançant la diversificació?
  • Quins models econòmics cal potenciar en un context de transicions ambientals i climàtiques?
  • Com atraure i retenir treballadors?
  • Com aprofitar els vincles entre les zones rurals i les urbanes per construir economies de muntanya pròsperes i resilients?

Reptes

Les economies de muntanya es fonamenten en sectors clau que impulsen aquestes zones, ofereixen feina a les comunitats locals i proporcionen serveis ecològics essencials per a la població. Aquests territoris s’enfronten a reptes econòmics, socials, ambientals, agreujats per les seves limitacions geogràfiques.

El Congrés és una oportunitat per explorar solucions i trobar maneres de superar aquests desafiaments, reflectits en la recentment aprovada Estratègia del Pirineu i en l’Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic 2021-2030.

Euromontana, juntament amb una de les entitats membres, organitza cada dos anys el Congrés en una regió diferent i en aquesta edició la Generalitat de Catalunya va presentar la seva candidatura.

Aquest esdeveniment és el principal punt de trobada per als actors de muntanya a Europa i atrauen centenars d’experts i parts interessades de diferents sectors de tot Europa, inclosos representants de la Comissió Europea, ministeris, empreses locals, universitats i agències de desenvolupament.

Els Congressos Europeus de la Muntanya són uns grans esdeveniments per a les parts interessades en la muntanya a Europa

Euromontana, juntament amb una de les entitats membres, n’organitza un cada dos anys, sempre en una regió europea de muntanya diferent. Aquests esdeveniments solen atraure centenars d’experts i parts interessades de diferents sectors de tot Europa, inclosos representants de la Comissió Europea, ministeris, empreses locals, universitats i agències de desenvolupament.

Comparteix-me:

Barcelona es mobilitza contra el caos climàtic, els genocidis, les guerres i el feixisme

Barcelona és una de les vint-i-vuit ciutats europees que aquest cap de setmana s'uneixen a la mobilització The Surge, traduïda al català com L'Embranzida, una marxa coordinada a nivell internacional...

L’abocador incontrolat de residus a tocar del riu Francolí, a Alcover, podria provocar una catàstrofe ambiental en cas de fortes pluges i/o riuades

Tal com ja va publicar monSOStenible en un article d'opinió del passat 30 de novembre del 2024, signat per la Comissió Ecologista del Casal Popular La Bretxa, el municipi d'Alcover...

El benestar animal, objectiu del Center for Animal Ethics de la Universitat Pompeu Fabra que enguany compleix 10 anys

Coincidint amb la celebració de Sant Antoni Abad, patró dels animals, el 17 de gener, entitats aanimalistes i institucions s'uneixen per defensar el benestar animal. El Centre for Animal Ethics...