En els primers 7 mesos de l’any hem consumit tots els recursos ecològics de la Terra per aquest 2022

La mà de la Humanitat ha fet que enguany el dia de la superació de la capacitat de la Terra, l'overshoot day, hagi caigut el 28 de juliol, un dia abans que l'any passat. Això vol dia que en poc menys de 7 mesos hem consumit els recursos que la Terra te per tot l'any i que a partir d'ara estem vivint a crèdit, és a dir, consumint recursos que la Terra no és capaç de regenerar i que van a compte de l'any vinent. Per això, cada any aquesta data de l'overshoot day s'adelanta en una tendència que només es va trencar el 2020 per la pandèmia com una de les conseqüències positives d'aquesta.

 L’Overshoot Day 2021 del conjunt del planeta va arribar el 29 de juliol, gairebé un mes abans que el 2020, any de la pandèmia, en que aquesta data es va allargar fins el 22 d’agost, 24 dies més tard que el 2019. L’Overshoot Day marca la data en què la demanda de recursos humans i serveis ecològics en un any determinat supera el que la Terra pot regenerar en aquest any. Mantenim aquest dèficit liquidant les existències de recursos ecològics i acumulant residus, principalment diòxid de carboni a l’atmosfera. La humanitat utilitza actualment un 74% més del que els ecosistemes del planeta poden regenerar, és a dir, “1,75 Terres”. Des del Dia en que sobrepassem la capacitat de la Terra fins al final de l’any, la humanitat opera amb una despesa ecològica deficitària. Aquesta despesa deficitària és actualment la més gran des que el món va entrar en aquest sobreximent ecològic a principis de la dècada de 1970, segons el National Footprint & Biocapacity Accounts (NFA), basat en els conjunts de dades de l’ONU que ara produeixen FoDaFo i la Universitat de York.

[foto]

El Dia en que hem sobrepassat la capacitat de la Terra, l’overshoot day, aquest 2022 ha caigut cau el 28 de juliol, un dia més d’hora que l’any passat. Més de 50 anys de sobrepassament global han portat a un món on la sequera i la inseguretat alimentària es veuen agreujades per temperatures inusualment càlides. Com indica la data, la humanitat continua ampliant el dèficit ecològic anual dos anys després que la pandèmia temporalment va reduir l’ús de recursos i va endarrerir la data per 24 dies. “Entre la pandèmia, els patrons climàtics més salvatges i el ressorgiment o la intensificació de les guerres a diversos continents que condueixen a una inseguretat alimentària massiva, la importància de fomentar la seguretat dels recursos propis per donar suport a la prosperitat econòmica és cada vegada més crítica per a les ciutats, els països i fins i tot per a les entitats empresarials”, va dir el president de Global Footprint Network, Mathis Wackernagel.

Ja hi ha moltes solucions eficaces i econòmicament beneficioses per capgirar el sobregir ecològic i donar suport a la regeneració biològica. Les oportunitats provenen de tots els sectors de l’economia: tecnologies o serveis disponibles al mercat, estratègies de desenvolupament dels governs locals, polítiques públiques nacionals o millors pràctiques recolzades per iniciatives de la societat civil i el món acadèmic. La plataforma El Poder de les Possibilitats que s?ha llançat avui mostra una multitud d?exemples classificats pels cinc pilars principals d?intervenció: biosfera saludable, energia, aliments, ciutats i població. Per exemple, passar a les xarxes intel·ligents ia més eficiència en els nostres sistemes elèctrics podria moure la data 21 dies, reduir el malbaratament d’aliments a la meitat podria moure la data 13 dies, conrear arbres amb altres cultius al mateix espai de terreny, també conegut com a cultiu intercalat, podria moure la data 2,1 dies. Aquestes són només algunes accions que podrien retardar l’overshoot day. Com vam veure el 2020 amb la pandèmia, la data del sobreximent de la Terra es pot retardar.

[foto]

Per paisos, España va arribar al seu overshoot day el 12 de maig, 13 dies abans que l’any passat. Jamaica, Indonèsia i Equador i són els paisos que, d’acord amb el seu nivell de consum, esgoten els recursos de tot l’any al desembre. Per contra, Qatar i Luxemburg són els paisos que més consumeixen recursos i ja van arribar al seu overshoot day el passat febrer.


 

Comparteix-me:

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...