[foto]
L’encontre, en el que hi participen directament més de 400 persones, entre alcaldes, regidors i tècnics municipals, conjuntament amb gestors i consultors empresarials de l’àmbit energètic i mediambiental, ha estat inaugurat pel president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, que en la seva intervenció ha destacat la implicació de la corporació en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per Nacions Unides, i que han constituït un dels eixos d’actuació al llarg d’aquest mandat 2015-2019.
En la seva intervenció, Marc Castells, ha remarcat el paper dels municipis, i en general del món local, gràcies al seu llarg potencial en promoure actuacions i accions directament en aquesta lluita transformadora cap a una societat més sostenible. En aquesta línia, Castells ha volgut remarcar la feina feta per la Diputació de Barcelona en la línia dels ODS, com ara les instal·lacions de xarxes calderes de biomassa per l’escalfament d’edificis públics, l’augment dels vehicles elèctrics, les intervencions de millora de l’eficiència energètica en llars de persones grans i de famílies en situació de pobresa energètica, un programa cartogràfic innovador per tenir geoinformació aèria dels municipis èr poder traçar un atles de sostenibilitat urbana que permeti als ajuntaments i a les empreses aprofitar millor els seus recursos i desenvolupar-los de manera més eficient, però també en la promoció de dispositius mòbils o de bigdata, en temes com l’enllumenat públic o els residus, per tal d’optimitzar els recursos.
El president Castells també ha volgut ressaltar altres accions que s’estan impulsant des de la Diputació de Barcelona en la millora del territori i en poder gaudir millor dels seus recursos naturals, com ara el projecte de Vies Blaves, amb l’adequació més de 300 quilòmetres al llarg dels rius Llobregat, Cardener i Anoia, i que obrirà noves oportunitats al als ciutadans d’apropament al patrimoni natural.
10 anys del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia
El primer acte desenvolupat al llarg de la jornada ha estat la commemoració del desè aniversari del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia, una iniciativa de a Comissió Europea sorgida l’any 2008 després d’adoptar-se el paquet de mesures de la Unió Europea sobre el clima i l’energia fins a 2020. L’objectiu d’aquest Pacte, renovat el 2015 i al que s’hi ha sumat més de 7.000 autoritats locals i regionals de 57 països, i que a la demarcació de Barcelona la configuren 227 municipis que representen el 97% de la població, és reduir les emissions de CO2 almenys un 40% abans de 2030, això com adoptar un enfocament integral de l’atenuació i l’adaptació al canvi climàtic.
En aquesta commemoració hi ha participat deu alcaldes en representació del conjunt de municipis de la demarcació, que han explicat, amb exemples locals, d’actuacions mediambientals en els seus territoris. Els participants han estat Valentí Junyent, alcalde de Manresa i diputat d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Jesús Calderer, alcalde de Cercs i diputat adjunt d’Espais Naturals, Patrocini Canal, alcaldessa d’Avià, Ernest Clotet, alcalde d’Artés, Mercè Esteve, alcaldessa de Begues, Àlex Garrido, alcalde de Manlleu, Isabel García, alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixac, Josep Mayoral, alcalde de Granollers, Carmela Fortuny, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, i Joan Carles Batanés, alcalde de Sant Fruitós de Bages.
Plenaris sobre transició energètica, adaptació i resiliència i energia circular i verda
El Fòrum també ha inclòs tres plenaris amb tècnics i especialistes en temes energètics i mediambientals, que han abordat aspectes com els passos de la transició energètica, l’adaptació i la resiliència en l’adaptació a partir de l’aprenentatge de la natura, i l’energia circular i verda.
En un altre espai del recinte, s’han fet sessions participatives que han servit per posar en contacte diversos professionals en l’intercanvi d’experiències i d’actuacions en aspectes com la gestió de l’aigua, millores en l’eficiència energètica o la biomassa com a nova economia rural, o l’economia circular en l’edificació.
Finalment, en un tercer espai s’ha organitzat, a partir d’accions lúdiques, sessions per crear dinàmiques adaptades als interessos dels mateixos participants al voltant dels reptes del futur o el model de governança en la lluita contra el canvi climàtic, entre d’altres.
Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
En el marc del Fòrum, demà dimecres 20 de febrer tindrà lloc la 19a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, associació de municipis compromesos amb el medi ambient per avançar cap a un desenvolupament sostenible. La xarxa va ser creada a Manresa l’any 1997 i actualment està integrada per 290 membres d’arreu de Catalunya.