Catalunya compta ja amb 859 Escoles Verdes

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, i el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, han lliurat avui el Distintiu d'Escola Verda als 23 nous centres que s'incorporen a la Xarxa d?Escoles Verdes. En l'acte, que ha estat telemàtic a causa de la situació actual de la pandèmia, també s'han lliurat els Premis Escola Verda 2021. Amb les noves incorporacions, ja són 859 centres educatius que tenen el Distintiu d'Escola Verda, 702 dins la Xarxa d'Escoles Verdes i 157 en xarxes locals de la Xarxa d?Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC).

Durant l’acte també s’han donat a conèixer els Premis Escoles Verdes 20201. La Generalitat de Catalunya convoca aquests guardons des de l’any 2009 per reconèixer públicament iniciatives exemplars d’educació per a la sostenibilitat fetes per centres que tenen el Distintiu Escola Verda.

En aquesta edició, els guanyadors d’aquest any han estat:

  • Premi Escoles Verdes 2021 en la categoria de trajectòria de millora continuada en el procés d’ambientalització integral del centre, a l’Escola l’Olivera de Cabrils. 
  • Premi Escoles Verdes 2021 en la categoria d’un treball en xarxa realitzat conjuntament amb altres agents del territori, per a la millora ambiental dels diferents centres que participen en el projecte i del seu entorn, a les 3 escoles verdes de Súria: Escola Francesc Macià, FEDAC Sagrat Cor de Jesús i Escola Salipota pel seu projecte “Súria en Xarxa”.
  • Premi Escoles Verdes 2021 en la categoria d’actuació singular dins o fora del centre educatiu i que reculli el màxim de contextos d’acció que promou el Programa escoles verdes, a l’Escola Vedruna Sant Sadurní d’Anoia per l’actuació “Educació Vital”.

Promoure des de l’educació els valors de la sostenibilitat

 [foto]

El Programa Escoles Verdes sorgeix com un compromís per donar suport a tots els centres educatius de Catalunya que volen innovar, incloure, avançar, sistematitzar i organitzar accions educatives que tinguin la finalitat d’afrontar, des de l’educació, els nous reptes i valors de la sostenibilitat.

Es plantegen tres grans objectius: ajudar els centres a incorporar els valors de l’educació per a la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida de l’escola (currículum, gestió, relacions amb l’entorn, etc.); promoure la participació i la implicació activa de la comunitat educativa en la millora del seu entorn i finalment, afavorir l’intercanvi entre els centres que comparteixen uns mateixos objectius.

Aquest programa està gestionat per la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Educació i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

A Catalunya, a banda d’aquesta iniciativa, n’hi ha d’altres que promouen l’educació per a la sostenibilitat i que són gestionats directament pels ajuntaments. Actualment, hi ha 17 municipis amb xarxa municipal pròpia: Barcelona, Vic, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat del Llobregat, Badalona, Argentona, Gavà, Terrassa, Sabadell, Lleida, Vilanova i la Geltrú, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Igualada i Castelldefels.

Totes aquestes xarxes municipals i la Xarxa d’Escoles Verdes treballen coordinades amb els mateixos objectius i formen la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC).

Comparteix-me:

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...