Les visites al medi natural han augmentat d’una manera significativa en els últims anys, sobretot a partir de la pandèmia de 2020. Moltes persones han optat per recuperar el contacte amb els espais oberts -ja sigui la muntanya o el mar- i allunyar-se de les multituds de les ciutats. Ara bé, l’entorn natural té vida pròpia i no s’hi pot fer cap com qui va a passar una tarda de compres a un gran centre comercial o a fer un tomb pel barri medieval de un poble on difícilment es donaran situacions imprevistes.
Les dades avalen que la ciutadania no és pou conscient dels riscos intrínsecs de visitar zones naturals que en molts casos els són desconegudes. En els darrers tretze anys, la Generalitat ha reclamat el pagament d’onze rescats al medi natural (d’aquests n’ha cobrat set). Les sancions s’han produït quan l’administració catalana ha considerat que l’actitud de les persones que s’hi han vist implicades havia estat imprudent. En aquesta llista hi ha des de boletaires fins a esquiadors que han sortit fora pistes i s’han vist atrapats per allaus.
Els problemes no es circumscriuen a la muntanya, també n’hi ha al mar, on ha augmentat el nombre de persones que sense cap coneixement o amb unes poques classes s’han decidit a practicar windsurf, surf, caiac a mar obert, canoes, surf de rem (paddle surf) i altres modalitats que en alguns casos han acabat en tragèdia a conseqüència d’un canvi més o menys sobtat de les condicions marítimes.
Per gaudir d’una bona experiència en el medi natural, és recomanable planificar les sortides i portar l’equipament adequat
La Generalitat de Catalunya recomana, per tenir una bona experiència, planificar la sortida adequadament. Un cop decidit què és vol fer cal certificar el nivell de dificultat de la sortida, sobretot si es tracta de muntanya, i preguntar-nos si disposem dels coneixements i l’equipament suficients per poder fer-la amb garanties. És evident que hi ha certes activitats, per exemple, que no es poden fer amb mainada, però també hauríem de ser conscients sobre si tots totes les persones adultes que prenen part de l’activitat tenen un nivell de coneixements i/o forma física similar per poder-la fer. No s’hi val deixar-ho tot en mans d’una persona que pot fer de guia experta, perquè fins i tot les persones amb més coneixements es poden veure superades per situacions imprevistes a la natura.
A fi i efecte de minimitzar els riscos és fonamental consultar les previsions meteorològiques. Per citar només un exemple: rius secs poden créixer en qüestió de pocs minuts i convertir una diada lúdica en una experiència, com a mínim, desagradable i perillosa.
Una correcta planificació és aquella que preveu portar l’equipament necessari per fer l’activitat i que estableix una ruta amb punts de sortida i finalització que transcorren per indrets senyalitzats. Voler viure una aventura apartant-se dels senders convencionals pot ser una mala idea i, a més, pot malmetre l’entorn natural
Més enllà de la planificació inicial cal anar valorant, en el transcurs de la jornada, elements imponderables, com el cansament de les persones participants o els possibles canvis en les condicions meteorològiques que no havien estat advertits prèviament. Aturar-se a temps per girar cua o fer una ruta més curta és millor decisió que no forçar cossos cansats o fer una cursa contrarellotge vers una tempesta.
Al web de la Generalitat espaisnaturals.cat trobareu un seguit de recomanacions i bones pràctiques que permeten gaudir de la natura amb seguretat i alhora respectant el medi. Algunes de les recomanacions són de sentit comú, per bé que aquest no sempre és el més comú dels sentits: aparcar només en zones habilitades; no fer foc al bosc (malgrat les pluges continuem en situació de sequera); no malmetre l’entorn; no llençar brossa; respectar ramats i bestiar i un ampli etcètera.
Tanmateix cal demanar a les persones que fan servir vehicles com motos, bicicletes i vaixells de diversa mena que ni la muntanya és un circuit per fer-hi carreres ni el mar una piscina de grans dimensions.
Els vehicles, fins i tot els que no fan servir cap mena de motor, poden fer malbé l’entorn i destorbar la fauna de l’ecosistema
Tant la muntanya com el mar són espais molt vulnerables que s’han de mantenir allunyats de la massificació i de les actituds incíviques. És tasca de tothom -de l’administració, però també de la ciutadania- evitar imatges recents que haurien estat inusuals fa uns anys, com cues per pujar el cim d’una muntanya o espais marítims protegits trufats d’embarcacions, com si allò fos un port esportiu.
La natura demana, i necessita, respecte.
Més informació a:
https://espaisnaturals.cat/bona-practica/planifica-la-teva-visita/
https://espaisnaturals.cat/bona-practica/porta-els-animals-domestics-lligats/
https://espaisnaturals.cat/bona-practica/recollir-bolets-i-fruits/
https://espaisnaturals.cat/bona-practica/ves-pels-camins-senyalitzats/
https://espaisnaturals.cat/bona-practica/respecta-els-ramats-i-el-bestiar/
https://espaisnaturals.cat/bona-practica/practica-lescalada-responsable/