Back To Eco fa el salt a la moda amb la creació del nou teixit propi Infinit Denim

Un regal, en concret, una bossa de mà feta amb texans vells. Aquest va ser el toc d’inspiració definitiu per Núria Nubiola i Montse Bayén i l per crear Back To Eco. Ara, amb l’estrena de la nova botiga al carrer Bruc número 5, en ple centre de Barcelona, es converteix en Infinit Denim, nom que rep del nou teixit ideat per les dues fundadores. “Moda circular, ètica i feta per dones a Barcelona”, així es defineix el nou projecte.

La Núria i la Montse, ambientòloga i biòloga de formació, respectivament, es van conèixer a la llar d’infants on totes dues portaven els seus fills. Inquietes pel medi ambient i compartint la necessitat d’aportar el seu granet de sorra van estar mesos i mesos barrinant què podien fer. “Primer vam crear una associació amb la idea de transmetre la sostenibilitat d’una manera diferent; vam anar a grans esdeveniments i allà comunicar la sostenibilitat perquè l’impacte ambiental que generen és molt gran però ens van adonar que era molt difícil fer alguna cosa perquè tot el que prima és el tema costos”, reflexiona Montse Bayén. Tenint clar que el seu futur passava per l’economia circular i l’aprofitament de residus i “després d’investigar i estudiar hores i hores i veure que el món de la moda contaminava molt”, la idea màgica la van trobar en el seu entorn més proper. Aquella bossa de mà feta amb texans vells per la mare de la Monte s’ha convertit per a totes dues en un regal molt preuat, en l’embrió que ha donat peu a Back to Eco (Tornar a l’Eco) i ara, en fer-se grans, en Infinit Denim. “Canviem de marca però conservem Back to Eco”, recorda la Montse conscient de la importància i necessitat de mantenir viu els seus orígens.

Els inicis de Back to Eco
Tenint clar el que volien fer, reciclar texans per, després de remanufacturar-los, convertir-los en complements i vendre’ls, “vam començar demanant la confecció a Centres Especials de Treball”, però com que eren un client molt petit, amb poca demanda, “sempre ens deixaven pel final i a més treballàvem amb material reciclat que és més complicat”. La Montse i la Núria van veure molt clar que si volien avançar havien de crear el seu propi taller i confeccionar elles mateixes els articles. “El taller és l’ànima màter de Back to Eco i ho ha de continuar sent”, afirma la Montse. Per contractar a les tres persones fixes que tenen -dues en confecció i una en manufactura i tall- ho van fer a través de Càritas i del programa Àgora de l’Ajuntament de Barcelona.
Inicialment les vendes les feien només per Internet fins que els va sorgir l’oportunitat d’obrir botiga a Pau Claris cantonada amb Gran Via. “La ubicació ha estat un privilegi i la botiga l’aparador que ens ha donat a conèixer”, afirma la Montse. Situats en ple rovell de l’ou de Barcelona, i envoltats d’hotels, “els nostres principals clients són els turistes tot i que per Nadal i en campanyes assenyalades tenim compradors autòctons”.

Més de 20 tones de texans tractats en quatre anys
Un dels avantatges que ha tingut el negoci és que la matèria primera l’han adquirit a cost zero gràcies al conveni que tenen amb Roba Amiga de Solidança. “Ens fem un favor mutu perquè nosaltres ens quedem el texà que no poden col·locar i a canvi els fem les cortines per totes les seves botigues; tots contents”, diu la Montse.

En quatre anys, del 2016 que van començar l’aventura fins ara, han tractat 20 tones de texans dels quals n’han aprofitat el 30%, “la resta són residus que hem anat acumulant”. Amb aquest anhel de reduir, reutilitzar i reciclar, i després d’un procés d’estudi i investigació han creat un nou teixit, l’Infinit Denim, que ha donat lloc a la nova marca. Es tracta d’un teixit fet en un 30% per texà triturat (denim-post consum), un 30% de cotó preconsum i un 40% de cel·lulosa d’origen vegetal de boscos conreats de forma sostenible.

L’aposta per la moda
La idea inicial de la Montse i la Núria era poder vendre el nou teixit per confeccionar nova roba “però era car i suposava entrar en un altre negoci”, reflexiona la Montse. Després de donar-hi moltes voltes i rumiar-hi molt -aquesta és sempre la seva manera d’actuar- “vam decidir fer un pas més i treure la nostra pròpia marca de roba i línia de moda; la primera l’hem dissenyat pensant en la temporada vinent de tardor-hivern”.

Es tracta d’una línia de moda jove, urbana, folgada i còmode tant per dona com per home dirigida a un consumidor “responsable i compromès amb el medi ambient” perquè “els materials emprats es transformen, es reutilitzen i mai es destrueixen ni s’abandonen”. Es tracta d’una aposta “decidida per la moda sostenible i l’economia circular a on l’ètica hi juga un paper primordial”.

Seguint aquesta filosofia, els botons, fils, teixits i etiquetes estan fets amb materials reciclats, evitant materials que continguin polièster o d’altres derivats de combustibles fòssils. Tots els processos que s’apliquen en la confecció dels vestits són sostenibles i ecològics i es caracteritzen per tenir un baix consum d’energia i d’aigua. Com que la producció es fa íntegrament a Catalunya, “els vestits en tallers especialitzats i els complements en el nostre taller”, permet fer un exhaustiu seguiment i control, reduint a més les emissions de CO2 associades amb el transport.

“Canviem de nom, estrenem nou local, tenim nova web i apostem per la moda”, diu amb molta il·lusió la Montse. Segueix l’aventura de Back to Eco, des d’ara reconvertida en Infinit Denim.

Article: Josep Ferrer

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...