El procés és senzill, net i ecològic. Els residus orgànics es dipositen al compostador casolà i, encara que se’n generin en molta quantitat, com que contenen entre un 75% i un 85% d’humitat [1], el seu volum disminueix ràpidament quan l’aigua s’evapora. El compost obtingut és un ric fertilitzant natural produït sense additius químics. Per dur a terme aquest projecte pioner a la comarca, els Amics de la Font del Cuscó van instal·lar uns 40 compostadors a diferents cases del municipi, això vol dir, aproximadament, un 16% de la població local. Com que l’ús de compostadors domèstics implica que els residus orgànics es quedin en el lloc d’origen, la quantitat de fracció orgànica que es transporta fins a la planta de compostatge s’ha reduït prop de 35 tones/any, i així s’aconsegueix, també, un important estalvi d’emissions de CO2 en la gestió municipal dels residus.
Per fomentar la implantació d’horts ecològics casolans a les llars del municipi, s’ha promocionat la utilització de llavors autòctones recuperades i s’han dut a terme diversos cursets d’horticultura ecològica. A més, les llars sense pati o jardí han rebut gratuïtament taules de cultiu que permeten conrear en petits espais com ara terrasses, balcons i porxos.
Tenint en compte que a Catalunya cada persona genera una mitjana de 0,6 Kg de residus orgànics al dia [2], tancar el cicle de la matèria orgànica a la nostra llar sens dubte ens apropa a un futur més sostenible. I de passada, per què no presumir del nostre hort domèstic ?
[1] Agència de Residus de Catalunya
[2] Entitat de Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona