Amb edicions anuals consecutives des de 1994, és el festival de cinema de medi ambient més antic del món i membre fundador de la EFFN (Environmental Film Festivals Network) [1], la xarxa mundial més prestigiosa de festivals d’aquest gènere.
Tot això converteix el FICMA en un referent internacional de les premières de cinema de medi ambient. A més, per la seva tasca de conscienciació ciutadana, l’any 2000 el Festival fou guardonat amb el Prince Award Foundation, atorgat per l’Agència Europea del Medi Ambient [2] de la Comunitat Europea. Els més de 6.600 assistents al FICMA 2011 van gaudir d’una setantena de pel·lícules, curtmetratges i documentals de diferents països, a més de conferències amb presència de celebritats del cinema internacional. Per als qui prefereixen el cinema de sofà, els films de la secció oficial es van poder seguir al web del Festival, amb només un clic de ratolí i de forma gratuïta. Més enllà del certamen, l’essència del FICMA perdura tot l’any gràcies a la mostra itinerant, una selecció dels millors films que enguany visitarà més de 100 ciutats espanyoles i llatinoamericanes, i arribarà a prop de 60.000 espectadors d’arreu del món.
El públic més jove també té cabuda dins el FICMA. El FICMA EDUCATIU porta les pel·lícules i documentals a les aules per aprofundir en el coneixement sobre el canvi climàtic, els residus, l’aigua, l’energia i els drets humans, entre d’altres. L’èxit d’aquest programa es deu en bona part a la FICMATECA[3], l’arxiu en línia de cinema de medi ambient que ja utilitzen més de 850 escoles a Catalunya.
Sens dubte, el gran valor del cinema a l’hora d’estendre la cultura de la sostenibilitat rau en la seva capacitat per arribar al gran públic, i ara més que mai a través de les plataformes digitals. En aquest sentit, cada cop són més els concursos i festivals que conviden a difondre els valors ambientals mitjançant l’audiovisual. Participant-hi, tothom pot deixar de ser espectador passiu per convertir-se en guionista, director o productor i dir allò de “silenci!… es roda pel medi ambient!”.
[1] https://www.effnetwork.org
[2] https://www.eea.europa.eu/
[3] https://www.ficmateca.org