Propostes per les eleccions municipals

Des de Estratègia Catalana Residu i Emissió Zero, iniciativa creada el 2011 per repondre a la demanda del moviment social per una revisió dels sistemes de producció i consum sota la premissa de la prevenció i el canvi de consideració dels residus com a recursos susceptibles de ser reintroduïts al cicle dels materials, es proposa un decàleg de propostes per reduir al màxim els residus i es demana als partits que es presenten a les eleccions municipals del 24 de maig que incorporin aquestes mesures en els seus programes i/o mandats. Tanmateix, l'ECRZ ha adreçat una carta als candidats dels diferents partits. A continuació podeu llegir els punts del decàleg i enllaçar amb el document complert. També trobareu l'enllaç a la carta que ECRZ ha adreçat als diferents partits.
Estratègia Catalana Residu i Emissió Zero

Decàleg de propostes:

1. Aprovar un Pla Local o Municipal Residu Zero, que concreti com s’aplicarà l’Estratègia Residu Zero i que garanteixi la transparència i participació pública al llarg de l’aplicació del Pla. Donar suport a una nova legislació que procuri per la prevenció i per la responsabilitat del productor (inclosos sistemes de devolució i retorn – SDDR).

2. Establir objectius de prevenció i recollida selectiva neta quantificables amb l’objectiu de recuperar un 70% de la brossa i/o produir menys de 100 kg/hab/any de rebuig en dues legislatures.

3. Contemplar la possibilitat de construir una planta agrícola de compostatge o planta de compostatge descentralitzada.

4. Avaluar la viabilitat de la implantació recollida porta a porta per als residus domèstics.

5. Realitzar auditories de producció de residus comercials i implantar la recollida porta a porta, almenys per als residus comercials (total o per algunes fraccions).

6. Adoptar mesures de prevenció de residus i de compra verda en el funcionament de l’Ajuntament.

7. Promoure la reutilització i els circuits de reparació de productes. I facilitar l’accés d’empreses d’economia social als productes reutilitzables.

8. Implantar un sistema d’incentius econòmics per promoure la prevenció de residus i la participació en la recollida selectiva en quantitat i qualitat.

9. Augmentar el preu de l’abocador o incineradora, en el cas d’instal·lacions de titularitat municipal.

10. Oposar-se a qualsevol tipus d’incineració del rebuig del municipi.

Comparteix-me:

El saló B-Travel 2025 marca la ruta per a un turisme més sostenible i de qualitat

B-Travel, el saló de turisme organitzat per Fira de Barcelona, tanca una edició marcada pel foment i promoció d’un turisme més sostenible i de qualitat després de tres dies de...

L’orina humana, un recurs valuós com a fertilitzant per a l’agricultura urbana sostenible

La reutilització de l’orina humana permetria produir fertilitzants sostenibles per a l’agricultura urbana, amb importants beneficis ambientals. Això conclou un estudi fet per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de...

Vic acollirà una nova edició del Congrés BIT 

Aquesta 4a edició del Congrés BIT, que es celebra el 8 i 9 d'abril a la capital d'Osona, posa el focus en la valorització dels serveis ecosistèmics com a eina...