No només es viu d’aigua mineral

Sota el títol Petites idees per garantir un Gran Futur, el CADS publica cada setmana un article informatiu amb la intenció de fer reflexionar sobre actituds i conductes per tal d'analitzar-les i crear consciència ambiental. D'aquesta manera, el CADS vol contribuir al canvi d'alguns hàbits arrelats a la nostra societat i a la introducció de noves maneres de fer. Aquesta iniciativa del CADS, que va començar el mes de setembre, s'allargarà fins la celebració de la Cimera de Copenhaguen, el proper mes de desembre.
CADS
Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible

Dels 130 litres d’aigua per persona i dia que consumim diàriament a casa nostra, només uns 2 ó 3 litres corresponen a aigua per a cuinar i beure. Malgrat que l’aigua de l’aixeta és perfectament saludable en la majoria dels casos, cada vegada hi ha més gent que beu a diari aigua mineral, que es comercialitza en tot tipus d’envasos. Contribuïm així a l’explotació d’un recurs natural que no sempre es gestiona a un ritme sostenible i que sovint es distribueix des de grans distàncies del seu origen natural.
El motiu principal d’aquest consum a casa nostra és el mal gust, però hi ha maneres d’evitar haver de comprar ampolles o garrafes d’aigua, amb la conseqüent despesa econòmica, generació de residus i molèsties per transportar-la fins a casa. L’aigua de xarxa millorada amb sistemes domèstics per la purificació d’aigua de boca permet un consum quotidià d’aigua de qualitat gustativa excel·lent més saludable i respectuós ambientalment. Permet aprofitar la infraestructura existent i evita la fabricació, transport i tractament final d’envasos, que consumeix recursos, energia, i també aigua i genera emissions a l’atmosfera. Els sistemes domèstics com els filtres amb carbó actiu, la destil·lació o la osmosi inversa, eliminen substàncies com les sals dissoltes que donen “mal gust” a l’aigua, o els productes necessaris per garantir la seguretat del seu consum durant el transport a les llars, com el clor, però que en el moment del consum no són necessaris.

A l’Àrea Metropolitana de Barcelona cal esperar, a més a més, que les noves instal·lacions a la potabilitzadora d’Abrera milloraran el gust de l’aigua que ens arriba a l’aixeta de casa, malgrat que per fer-ho s’hagi hagut de construir una dessalinitzadora per membranes que tracti l’aigua del riu Llobregat.

Als establiments de restauració del nostre país és impossible imaginar que ens serveixin una aigua que no estigui envasada. Canviar-ho és difícil però no impossible, i per tant el canvi és cultural: en altres països és ben normal disposar d’una gerra d’aigua de l’aixeta per satisfer la set. A més a més, sembla que arriba com una nova moda el consum d’aigües minerals d’arreu del món, convertint quelcom tan essencial com l’aigua per beure en un bé de consum més, fins i tot de luxe en alguns casos.

Comparteix-me:

Un nou informe alerta que l’Antàrtida s’acosta a un punt d’inflexió i demana proteccions urgents

L´Antàrtida i l´Oceà Austral que l´envolta estan experimentant anomalies de temperatura sense precedents, amb onades de calor marines més freqüents i un canvi radical en la pèrdua de gel marí,...

Puigcerdà acull la XIII edició del Congrés Europeu de Muntanya aquest mes d’octubre

Sota el lema "Dissenyant el futur de les economies de muntanya", el congrés -que tindrà lloc del 15 al 18 d'octubre- te l'objectiu de convertir en més sostenibles, resilients i...

Eliane Brum: “No es pot arrencar una part de la selva amazònica sense que tot s’alteri”

I quan diu tot, la periodista i activista brasilera vol dir TOT. Es refereix al conjunt de la selva amazònica com a hàbitat de centenars d'espècies animals, vegetals i humanes...