Nadal+ SOStenible

Durant aquestes festes de Nadal tenim la oportunitat de ser més sostenibles. Agrupats en 3 grans blocs: gestió de residus, gestió energètica i regals, us proposo un recull d'idees per ser més sostenibles durant aquests dies.
Marc Fernàndez
Ambientòleg. Fundador d’Innovative Green Solutions.

Residus
Durant l’any, els Catalans generem entre 1,4 I 1,6 quilos de residus cada dia. Ara bé, durant les festes de Nadal és l’època de l’any on es generen més residus, podent arribar a generar fins a 2 quilos per persona i dia, un augment considerable.

Què podem fer doncs durant aquestes festes per gestionar bé els nostres residus?

En primer lloc, hem de pensar la manera en què podem reduir els residus que generem. Entre les opcions que tenim podem per exemple intentar reduir en els regals tots aquells embolcalls que no siguin del tot necessaris. Quan anem a comprar, si tenim gent a casa a dinar o a sopar, podem intentar dimensionar bé la nostra compra i fer-la en quantitats que s’ajustin a la gent que serem, de manera que els envasos que portin els productes siguin menors. O si teniu l’opció, aprofiteu per comprar a granel. Recordeu que el millor residu és aquell que no es produeix.

En segon lloc, tenim l’opció de reutilitzar els residus que generem. Jo no sóc un manetes però de ben segur que molts de vosaltres si. Entre algunes idees, podeu tornar a aprofitar el paper d’embolicar regals, fer estrelles de Nadal fent servir rotllos de cartró i després pintar-los, o bé si teniu un jardí, per guarniments amb les pinyes. Amb una mica d’imaginació les opcions que podeu trobar són infinites!

I en darrer lloc, tot allò que no hagueu pogut reduir i reutilitzar cal que penseu en  reciclar. Durant aquests dies augmenta considerablement el consum de cava, vi, etc. Per tant, es generen un gran nombre d’ampolles. També generarem un gran nombre d’envasos de plàstic i de paper i cartró dels lots, paneres, i regals. Cal doncs que separeu de manera selectiva cada residu i que ho porteu als contenidors de recollida selectiva per tal que així es puguin reciclar.

Energia

Durant les festes de Nadal  el consum energètic en llum i calefacció arriba al punt més alt de tot l’any.  Per tant, estalviar energia en aquests dies és més important que mai.

Què podem fer per estalviar? En primer lloc, pensem que són dies de trobades familiars on les cases s’omplen de força gent. Per tant, de ben segur que no caldrà que mantinguem la temperatura tant alta com quan estem sols. Regulant la temperatura i ajustant-la aconseguirem un important estalvi. Per cada grau, estalviem un 3% d’energia.  Si tenim possibilitat, intentem mantenir calentes les zones de casa on hi hagi gent, i regular la temperatura en les que no. Pensem també que si la nostra casa està ben encarada i rep força il·luminació solar, podem aprofitar-la durant el dia perquè ens mantingui part del pis o casa calent la resta del dia. 

Durant aquests dies pensem que petits i grans podem rebre algun regal electrònic. Tingueu en compte que un cop tinguin les bateries carregades, deixar-los desendollats de la corrent. Ah! I si parlem de televisors o equips de música que funcionin amb comandament a distància, pensem a apagar-los per l’interruptor de l’aparell i no pel comandament. De la mateixa manera, els equips informàtics, impressores, routers, etc. apagueu-los quan no els feu servir, o si en disposen, poseu-los en funció d’estalvi d’energia.

Si heu de regalar algun electrodomèstic, fixeu-vos en que la seva categoria energètica sigui eficient (categoria A), ja que d’aquesta manera obtindreu un rendiment millor amb un consum energètic més petit.

I de cara als més petits de la casa, si us regalen joguines que funcionin amb piles, intenteu fer servir piles que siguin recarregables. Les podreu fer servir fins a 1500 vegades més que les piles alcalines.

Regals

En aqueta època de l’any  és quan més regals fem i rebem. Aprofitant aquest fet, us proposo un recull de regals sostenibles, ja sigui per aquests dies com per si voleu tenir-los en compte durant el proper any que aviat comença.

Si ens fixem en regals relacionats amb l’energia, tenim moltes opcions. Una d’elles és una llanterna solar que es carrega durant el dia i la podem fer servir durant la nit (actualment aguanten fins a 10 hores). Una altra molt bona opció si aneu a la muntanya és una motxilla solar. Mentre camineu, emmagatzema l’energia que un cop arribeu al vostre destí podreu aprofitar per mantenir els vostres dispositius carregats (mòbils, reproductors mp3, …).

Pels més petits i perquè comencin a familiaritzar-se amb conceptes de sostenibilitat tot experimentant, existeixen al mercat eco-joguines científiques que permeten fer interessants experiments. Per exemple, es poden construir un cotxe amb CD’s, fer d’una ampolla un submarí, o bé existeix alguns kits que ens permeten construir un cotxe solar fent servir una llauna de refresc, o fins hi tot fer d’ una ampolla de plàstic un molí de vent que ens arribi a emmagatzemar energia.

Un altra bona idea de cara al proper any és un vermicompostador o un compostador per casa vostra. D’aquesta manera podreu a partir de les restes de matèria orgànica i vegetals fer el vostre propi compost per a les plantes.

I si penseu en fer una escapada, existeixen un munt d’allotjaments rurals i hotels sostenibles on a part de gaudir d’una bona estada ho estareu fent de forma respectuosa amb el medi ambient. Existeixen també allotjaments que permeten de forma voluntària compensar el COs associat a la vostra estada.

 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...