Alguns exemples són els baobabs a l’est de l’Àfrica i a Madagascar; el mont Fuji al Japó; les vaques, micos i elefants i el riu Ganges, a l’Índia, o les formacions rocoses d’Uluru o Ayers Rock a Austràlia. A Catalunya, en tenim diversos exemples, entre els quals destaquen Montserrat, el Montsant i el monestir de Poblet, tots tres vinculats a la religió catòlica i amb un elevat interès natural, cultural i paisatgístic.
La quantitat i diversitat d’àrees sagrades que trobem arreu del món són una mostra que la diversitat biològica està lligada a la diversitat cultural. I és que la promoció de qualsevol cultura es deriva de la interacció constant entre el medi ambient i les necessitats humanes: de la mateixa manera que la identitat cultural i l’estabilitat social es poden veure influenciades per les condicions ambientals, els factors culturals poden influir, també, en els comportaments i els valors dels consumidors en relació amb l’entorn. Tot i aquesta interacció, generalment s’ha subestimat el paper que pot tenir la diversitat cultural a l’hora d’afrontar els reptes ambientals, i aquest paper s’ha reservat a la ciència i a la tècnica.
En els últims anys, però, aquesta percepció ha començat a canviar, i cada cop més es pren consciència que els projectes de desenvolupament sostenible han de reconèixer l’especificitat cultural dels estils de vida, modes de producció i formes de governança. En aquest sentit, un pas important es va produir a la Cimera sobre el Desenvolupament Sostenible de 2002, celebrada a Johannesburg, en què la diversitat cultural s’integrava a les estratègies internacionals com un factor transversal per al desenvolupament sostenible.
Garantir la participació de les comunitats locals i indígenes, i de tots els sectors de la població en la presa de decisions de caràcter ambiental, així com aprofitar els coneixements tradicionals i la seva sinergia amb els coneixements científics, són clau per garantir la preservació de la diversitat biològica del planeta i l’avanç cap a la sostenibilitat de la nostra societat.