L’efecte Fukushima

Si fa 30 anys, quan el "Nuclear no gràcies" haguéssim près el camí de les renovables, on seríem avui? Potser seríem més lliures, menys dependents dels dictadors-magnats del petroli que amb l'amenaça de tancar l'aixeta ens fan mirar de nou cap a les nuclears, un camí -o un viratge, com diu en Marcel Coderch en el seu llibre- que l'accident de Fukushima confirma -després de Txernòbil i de Harresburg- ple de riscos i de perills reals. Potser Fukushima no sigui en va i ens ajudi a empendre d'una vegada per totes el camí de les energies renovables, netes, sense residus i sostenibles.
MónSOStenible

Des que el divendres 11 de març ens vam llevar amb la noticia del terretrèmol al Japó, una saccejada de 8,9 graus -a 300 metres de la costa i 400 km de fondària- que va provocar un tsunami de proporcions apocalíptiques, que obligarà a dibuixar de nou el mapa de la ciutat de Tokio i de la zona est i nord-est del país, el món sencer ha dirigit la mirada cap al país del sol naixent.
Malauradament, com passa sovint amb les informacions, una noticia dolenta és reemplaçada per una de pitjor i això és el que ha passat aquests dies: el terràtrèmol, el tsunami, les rèpliques del terratremol i després l’amenaça nuclear que viu el Japó, ha près el protagonisme a les revoltes del món àrab i a la guerra civil que s’estava teixint a Libia.

Al món occidental, més enllà d’alegrar-nos pel possible alliberament de pobles oprimits, en el cas de Tuníssia, Egipte i Líbia, i d’entristir-nos fins la desolació per la catàstrofe que està vivint el Japó, mirem les conseqüències que tenen els fets en un cas i en l’altre.

En el cas del món àrab, i simplificant molt, les conseqüències, de moment, estant portant un augment del preu del petroli i avisos i recomanacions per a la reducció del consum de cru, tant a nivell individual com a escala nacional. El petroli, un combustible fòssil que té data de caducitat i que està demostrat que contamina, és encara en el rerafons de la hipocresia mundial que protegeix dictadures i que permet l’enriquiment d’uns pocs en detriment d’uns molts. Per alguna cosa el deuen anomenar “or negre”.

En el cas del Japó, que fins el moment del terratrèmol ostentava la tercera posició en el rànquing de les economies mundials -després dels EEUU i de la Xina- la catàstrofe natural posa de manifest una vegada més la vulnerabilitat de la raça humana per davant de de prediccions, previsions i protocols, i fins i tot, malgrat aquests. I la catàstrofe nuclear posa de manifest una vegada més la insensatesa de l’ésser humà, primer per no contemplar el pitjor dels escenaris a l’hora de preveure les conseqüències dels seus actes -en aquest cas, la construcció de centrals nuclears a la costa est del Japó- i després per infravalorar els riscos que intrínsecament comporta el fet nuclear, en totes les fases del procés, des de l’extracció de l’urani fins la inertització dels residus.

Éssent realistes, podem parlar de catàstrofe, fins i tot d’apocalipsi com deia aquell. Però per sobre de tot, hem de ser humilds i aprendre la lliçó que l’efecte Fukushima està donant al món senser. Alemània ha anunciat el tancament de 4 de les 17 centrals nuclears que hi ha al país, on -per primera vegada- un ecologista presidirà un land. La Unió Europea ha anunciat l’enduriment de les proves de resistència de les nuclears. França, però, es manté en la seva defensa nuclear, i si els tècnics francesos aconsegueixen ajudar a aturar les fuites radioactives de Fukushima, encara s’enrocaran més en la defensa nuclear.

És molt improbable que Catalunya, Espanya, França, Alemània, Itàlia… Europa pateixi un terratrèmol, o un tsunami, o alguna catàstrofe natural -o no- que pugui provocar un accident nuclear com el de Fukushima, diuen els experts aquests dies… Però, val la pena arriscar-se? Quin és el preu que estem disposats a pagar per aquest risc? Al Japó també era impensable el que està passant… fins que ha passat.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...