Les Transitions Towns (que poden ser un poble, un barri, una illa o una ciutat) tenen com a objectiu sostenir-se com a comunitat, però mitigant els efectes del zenit del petroli i la contracció econòmica que se’n derivarà, i reduint de manera dràstica les emissions de carboni. La iniciativa s’inicia amb grups autoorganitzats que desenvolupen projectes concrets en àmbits com el menjar, el transport, l’energia, l’habitatge o l’educació, com ara espais d’agricultura comunitària, monedes locals, serveis de cotxe compartit, o reciclatge laboral. A continuació, es desenvolupa i s’aplica un Pla d’acció per al descens del consum d’energia, per esdevenir una comunitat amb un baix nivell d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.
El fenomen internacional de les Transition Towns ens inspira a pensar que poden existir maneres d’organització comunitària d’alta densitat preparades per fer front als reptes del canvi climàtic. Les mesures que posen en pràctica ja són conegudes (energies renovables descentralitzades en règim de cooperativa; compostatge i reciclatge dels residus; economia local i intercanvi; construcció d’habitatges bioclimàtics; producció orgànica dels propis aliments aliments; reducció de l’ús d’energia d’origen fòssil en els desplaçaments, etc.). L’originalitat rau en la seva valentia en l’aposta per l’autosuficiència, en el desig de canviar l’arrel del problema i en sorgir des de comunitats de persones interessades, amb voluntat de canviar tota una localitat.
Ja són 10 les iniciatives que a l’Estat espanyol se sumen a la xarxa internacional de ciutats que busquen un futur independent del petroli. L’amenaça del canvi climàtic antròpic requereix que les ciutats s’adaptin a un futur energèticament diferent de l’actual. I aquestes ciutats en transició, resilients i menys dependents de l’insostenible sistema global, estaran ja preparades.