El paper de la bioeconomia en l’evolució cap a nous paradigmes productius que promoguin l’ús sostenible de recursos biològics “tindrà un paper fonamental per acabar amb la dependència de recursos fòssils o de les matèries primeres de tercers països”, alhora que “permetrà generar oportunitats per al desenvolupament socioeconòmic i laboral”, destaca el director de Desenvolupament Cientificotecnològic d’Eurecat i gerent d’Eurecat Lleida, Gabriel Anzaldi.
Segons Gabriel Anzaldi, “Lleida, i Catalunya, compten amb grans actius per impulsar el lideratge del país en la bioeconomia”, perquè es “disposa del coneixement, la capacitat sectorial i la voluntat emprenedora per aconseguir-ho”. En aquest respecte, remarca, “l’enfocament obert i col·laboratiu de la iniciativa impulsada des del territori reforça el seu potencial com a pol de referència”.
D’altra banda, en aquesta mateixa sessió temàtica, la cap de la Línia de Residus i Economia Circular de la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental d’Eurecat, Sandra Meca, ha donat a conèixer dos projectes innovadors. Al panell de projectes R+D+I per a la valorització de recursos líquids, s’ha presentat el projecte SOLIEVA de recuperació de compostos d’interès i aigua de les basses d’evaporació de la indústria de l’oliva de taula per a la seva valorització; i al panell de projectes per a la valorització de recursos sòlids, el projecte HEREWEAR que consisteix en la producció tèxtil a partir de materials de base biològica.
“La bioeconomia circular és de gran importància per a l’aprofitament de matèria i energia dels residus orgànics”, destaca la coordinadora de Recerca de l’Àrea de Sostenibilitat d’Eurecat, Irene Jubany. En aquest sentit, Irene Jubany ha donat a conèixer les tecnologies de piròlisi i gasificació que desenvolupa Eurecat en una taula rodona sobre bioeconomia i agroalimentació en el marc del 5è Fòrum Agroalimentari, celebrat també a Lleida aquest divendres.