Alcover tanca la porta a les Muntanyes de Prades

Article d'opinió de la Geneta Ecologista sobre la incompatibilitat de la protecció que requereix el Parc Natural de les Muntanyes de Prades amb el rally de cotxes "Pujada Alcover Tram" que es celebra cada any en aquest espai protegit

Justament al cap de 10 dies de l’obertura del procés de participació ciutadana del decret que inclou la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades i l’aprovació del seu instrument d’ordenació i gestió, que és darrer pas perquè el parc sigui una realitat el 2026, el passat 15 de març va tenir lloc una nova edició de la “Pujada Alcover 2025 Tram”, una prova de cotxes de rally que es fa a la zona i que, també un any més, La Geneta Ecologista crítica i denuncia en aquest article

LA GENETA ECOLOGISTA. Aquest dissabte 15 de març, Alcover, porta d’entrada al futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades, va decidir tancar aquesta porta. Un cop més, i patrocinat entre altres per l’Ajuntament d’Alcover, va tenir lloc la PUJADA ALCOVER 2025 TRAM. Molt possiblement no tingueu coneixement de que és això, però h o voldríem explicar perquè és força interessant. Això és una prova de cotxes de rally, es fa a Alcover a la carretera de Mont ral, però
només fins el km. 7, perquè aquí acaba el terme d’Alcover, que és l’únic municipi que autoritza aquesta mena d’actes en el futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades.

En el mencionat rally s’hi van inscriure 57 cotxes per poder participar. Els vehicles d’assistència i de logística no estan inclosos. Tampoc els cotxes dels seguidors, ni les nombroses acampades irregulars
que es van fer,…

No sembla el més apropiat autoritzar aquest rally en un tranquil entorn des del qual fa tant de temps que portem treballant perquè sigui així, i així serà en un futur molt proper, el Parc Natural de les Muntanyes de Prades, el segon més gran de Catalunya. Avui que les administracions ens obliguen amb el cotxe elèctric per anar a veure les nostres famílies i amics a les ciutats, els nostre poble autoritza aquesta bacanal de cremar benzina, soroll, fums i deixalles… al nostre Parc Natural.

Considerem que no ha estat una bona decisió organitzar aquest tipus d’activitats perquè:

. No s’ha considerat, ni ha interessat a ningú com afecta als nostres veïns de Mont ral, que durant una sorollosa i bruta jornada no podran arribar o marxar del seu poble pel camí més habitual, la carretera d’Alcover.

. No interessa en absolut saber què en pensen tots els pagesos i veïns afectats pel tall de la carretera, i que aquest dia no podran dur a terme les seves feines habituals, feines agrícoles, activitats diverses,…

. Com cada any tot els vorals de la carretera i finques properes degut al vandalisme dels seguidors i a la mateixa organització queden plenes de deixalles, restes d’acampades, trencament de tanques de finques,…

. Els cotxes accidentats (cada any n´hi ha) deixen restes de vidres trencats, plàstics, olis… escampats i impossibles de recollir.

. Els nivells de soroll per aquests vehicles no està controlat. El dia del rally a Alcover era una autèntic escàndol, superant de llarg els dies més sorollosos de concert de la Fira i Festa Major. Si el soroll era d’escàndol a Alcover, imagineu com era el soroll on ha de ser un Parc Natural, i que és per on va la carretera.

. Ens trobem en plena temporada dels vols nupcials i nidificació de l’àguila cuabarcuabarrada i moltes altres especies. Per tant van ser greument perjudicats els cicles biològics dins del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades. Alcover en lloc de ser el model que voldríem, passa a ser una fosca història bruta i sorollosa digna d’oblidar.

. Segons el nostre criteri, no es van respectar les ordenances municipals de soroll que diuen en el preàmbul: “El soroll és actualment una de les principals causes de preocupació ciutadana, ja que incideix en la qualitat de vida de les persones i, a més, pot provocar efectes nocius en la salut i en els comportament, tant individuals com socials”.

. La Zona de Sensibilitat Acústica Alta (A) comprèn els següents usos del sòl: 1) Espais d’interès natural, espais naturals protegits, espais de la xarxa Natura 2000 o altres espais protegits que pels seus valors naturals Natura 2000 o altres espais protegits que pels seus valors naturals requereixen protecció acústica. També s’hi inclouen les zones tranquil·les a camp obert que es pretén que es mantinguin silencioses per raons turístiques, de preservació de paisatges sonors o de l’entorn. En qualsevol cas, s’han de tenir en compte les activitats agrícoles i ramaderes existents. Els seus valors límit d’immissió poden ser més restrictius que els de les restants àrees de la zona de sensibilitat acústica alta i poden ser objecte de declaració com a zones d’especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA).

. Evidentment les ordenances sancionen l’incompliment de les normatives. O sigui, tenim unes ordenances ben fetes, però que no ens apliquem. Ens queda l’esperança que quan es faci realitat el Parc Natural els desprestigiats macro esdeveniments en els espais naturals i als que tanta afició li tenim a Alcover passin a ser història i així no tanquem mai més la porta que volem ser del Parc Natural de les Muntanyes de Prades, al turisme d’excel·lència, exquisit, de qualitat i no massificat.

Comparteix-me:

Propostes turístiques més sostenibles, responsables i que generen impactes positius a la fira B-Travel 2025 

El saló de turisme, de Fira de Barcelona, B-Travel, que es celebra entre divendres 28 i diumenge 30 de març, presenta les millors opcions per practicar una activitat turística sostenible...

L’orina humana, un recurs valuós com a fertilitzant per a l’agricultura urbana sostenible

La reutilització de l’orina humana permetria produir fertilitzants sostenibles per a l’agricultura urbana, amb importants beneficis ambientals. Això conclou un estudi fet per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de...

Vic acollirà una nova edició del Congrés BIT 

Aquesta 4a edició del Congrés BIT, que es celebra el 8 i 9 d'abril a la capital d'Osona, posa el focus en la valorització dels serveis ecosistèmics com a eina...