Adéu a les bosses de plàstic gratuïtes

Celebrem l'entrada en vigor de la prohibició de distribució gratuïta de les bosses de plàstic a Catalunya, especialment perquè sabem que el comerç de proximitat fa molt temps que l'estava esperant. Catalunya ha estat debatent durant 10 anys la problemàtica i les possibles solucions per a la reducció de les bosses de plàstic. Tota la ciutadania, les entitats cíviques, els comerços, etc hem estat partíceps en visualitzar, en participar de la reducció i demanar solucions eficients al govern.
Rezero
Residu Zero

Arran que el Parlament Europeu avisés als Estats Membres sobre l’urgència de transposar la Directiva (UE) 2015/720 per la reducció de les bosses de plàstic d’un sol ús i el Pacte per la Bossa a Catalunya -que va aconseguir la reducció del 50% de les bosses-, Catalunya va voler ser pionera en aplicar una normativa al respecte, però hem trigat dos anys en fer-la vigent. La dilatació d’una mesura en contra la proliferació d’un dels símbols -però ni molt menys l’únic- de la cultura d’usar i llençar ens fa pensar com serán els procediments per aplicar altres normes dissuasòries per donar la volta a la societat de consum de plàstic d’un sol ús que ja està provocant la sobreexplotació del nostre planeta.

Creiem que tots els passos que es realitzen per reduir les bosses de plàstic són positius i valorem la tasca de l’Agència de Residus. Resulta obvi, però, que perquè la prevenció de residus esdevingui realment un dels eixos estratègics de la sostenibilitat al nostre país, es requereix una visió sistèmica del problema i polítiques transformadores.

En el cas d’altres elements lligats a la proliferació d’envasos i embolcalls d’un sol ús (safata de plàstic, envasos plurimaterial, embolcalls de plàstic, bosses sense nanses, etc) hi ha altres mesures més efectives per reduir-ne el seu consum més ràpidament i amb millors resultats.

En el cas de la bossa de plàstic, ho demostren altres experiències europees: la prohibició total de la bossa de plàstic d’un sol ús (Itàlia, França) i el gravamen ambiental dissuasiu (com el cas d’Irlanda, on l’any 2002 van reduir el 90% de les bosses en tan sols tres mesos amb un gravamen equivalent a 20 cèntims d’euro).

En tot cas, considerem que és un pas més en la reducció de les bosses de plàstic però una experiència per a analitzar amb profunditat per a que, en un futur immediat, es proposin mesures econòmiques-fiscals per donar realment un tomb i pritoritzar la prevenció de residus a Catalunya.

Després de tants anys, els comerços no podran donar les bosses de forma gratuïta. Com reduirem els altres envasos?

 

Comparteix-me:

La temperatura mitjana del 2024 supera l’escalfament d’1´5ºC respecte l’època preindustrial

En plena crisi pels incendis de Los Àngeles, als EEUU, el programa europeu Copernicus confirma que el 20024 ha estat l'any més càlid des que hi ha registres...

El Centre en Resiliència Climàtica i la plataforma Nactiva s’uneixen per treballar en la regeneració del Delta de l’Ebre

La plataforma col·lectiva per a la protecció i regeneració del capital natural al Mediterrani Nactiva i el Centre en Resiliència Climàtica han segellat una aliança estratègica per posar en marxa...

Els ajuts als ramats es mantindran durant quatre anys per afavorir l’acció de la pastura en una mateixa zona

Per primera vegada, els ajuts als ramats per mantenir el sotabosc, reduir el risc d'incendis i afavorir les pastures, seran per un període de quatre anys consecutius, a fi de...