Després de més de 5 anys de publicar i informar on-line des de mónSOStenible, volem ampliar els objectius del Portal, treballar perquè la informació arribi a molta més gent, crear una edició en paper que permeti arribar allà i a aquelles persones que no poden seguir-nos a través d’Internet. I també volem la col·laboració i la participació de les empreses “ecologistes”, ambientals i verdes de casa nostra amb igual o més compromís que ho fan les entitats.
Creiem que si volem avançar realment per aquest camí necessitem dedicar energia a la cerca de finançament i per fer-ho hem de deixar de banda l’actualització constant del portal. Parlem d’ una parada en el camí que ens permeti reinventar-nos per renéixer més forts. Només així podrem continuar informant, investigant, i treballant de manera eficaç pel medi ambient i per a un desenvolupament sostenible. El portal continua obert, continua sent una porta d’enllaç per a les nombroses entitats que treballen en el sector i continua acollint i oferint informació, articles de opinió i notícies rellevants, però sense la pressió del dia a dia. Ens aturem per cercar nous camins que ens ajudin a complir aquest objectiu. Per a qualsevol dubte, suggeriment i/o informació, podeu contactar amb nosaltres a través de l’adreça de correu [email protected]
Volem que mónSOStenible sigui, a més d’un mitjà informatiu, una veritable porta d’entrada al sector ambiental català, que continuï aglutinant entitats, organismes i intitucions ambientals, però que també sigui un aparador de les empreses ambientals del país i dels productes i serveis ecològics i sostenibles que es fan a Catalunya. També volem donar cabuda i difondre la tasca que fan els centres de recerca i de coneixement que treballen i aposten per un món més sostenible, un objectiu que cada vegada creiem més necessari. Per això, volem potenciar l’economia verda i les empreses, productes i serveis d’aquest sector. No és que pensem que ja no cal un portal de medi ambient com monSOStenible… De fet, el 2016 ha estat l’any més càlid des que hi ha registres i el 2017 porta el mateix camí de batre novament aquest trist rècord. És a dir, que tal i com ja fa una pila d’anys que apunten les previsions i els informes científics del Panell Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) , el planeta s’escalfa i la causa més important d’aquest escalfament és la petjada humana, l’acció de les persones i de les societats -unes més que d’altres- que habitem la terra..
Aquest febrer s’han complert 13 anys de l’entrada en vigor del Protocol de Kyoto, el primer tractat mundial de reducció d’emissions. Un tractat que va néixer com a complement dels acords subscrits a la Cimera de la Terra que es va fer el juny del 1992 a Rio de Janeiro i que -oficialment anomenada Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament- reprenia la que va ser Primera Conferència Internacional sobre Medi Ambient celebrada a Estocolm el 1972, i donava el tret de sortida a les Cimeres del Clima que s’han anat succeïnt fins aquesta darrera celebrada a Marraqueix el desembre del 2016 (COP 22). Unes cimeres que any rera any intenten arribar a compromisos vinculants que redundin en una reducció real de les emissions a l’atmosfera, que des del 1992 han augmentat en un 57%.
El Protocol de Kyoto va entrar en vigor el 16 de febrer del 2005 i tenia per objectiu la reducció per a l’any 2012 d’un 5,2% de les emissions globals dels gasos d’efecte hivernacle (prenent com a referència les dades del 1990). Un objectiu que, segons la Convenció del Canvi Climàtic de la ONU, s’ha complert per part dels països compromesos amb l’acord i que en alguns casos han aconseguit reduir les emissions en torn al 20% -però respecte el 2005 i no el 1990- i que en l’àmbit global no s’ha assolit, fet que posa en qüestió -i en perill- el llindar dels 2º C com a límit d’escalfament global del planeta i, per tant, alerta sobre les conseqüències d’aquest escalfament per al planeta, però -sobretot- per a la raça humana.
L’escalfament global, el canvi climàtic… però també la gestió de l’aigua, el Pla Hidrològic, els residus i els diferents models de gestió possibles, les agendes 21 que amb tanta il·lusió es van gestar i que tant estan costant de complir… Tot això i tot el que té a veure amb una societat i un món més sostenible ens continua interessant -i commovent- tant a nosaltres com a les entitats, associacions, col·lectius, organismes… que també allotja aquest Portal, i que -cadascún en la seva forma i mesura- treballen per a una societat més sostenible. Tots aquests motius i motivacions hi continuen essent, i tot i amb això, ens hem aturat… A vegades cal aturar-se, i fins i tot tirar una mica enrera, per agafar l’empenta necessària per tirar endavant amb més força.
Agraïments
Els motius que ens han portat a decidir aquesta parada tècnica han estat diversos i de diversa indole, tants que no ens sortien les paraules per explicar-ho. Per això, li vam demanar a la Carme Lorente que ens fes la vinyeta de la pausa. I ella, atenta com sempre, ho va fer. Per això, ara que comencen a sortir-nos les paraules, volem començar agraint-li a la Carme el seu suport i dedicació a monSOStenible. També al Gerard Llebot que durant un temps també ens va fer la vinyeta a monSOStenible.
De fet, volem aprofitar aquest primer editorial de l’any 2017 per agrair a totes les persones que des del principi han cregut en mónSOStenible i que sempre ens han animat a tirar endavant. En especial, als mestres Martí Boada i Josep Enric Llebot, que sempre han vist amb bons ulls el projecte i que el van apadrinar en la seva presentació pública el 3 de juny del 2010 al Col·legi de Periodistes de Barcelona, ens al qual agraïm la col·laboració en l’organització de l’acte. Un acte que també ens va ajudar a organitzar i finançar la periodista i amiga Elisabet Sànchez, a qui també volem agrair la seva participació i col·laboració.
També gràcies al CADS, el Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya, i a qui n’era director l’any 2009, Ramon Arribas, que juntament amb l’equip del CADS del moment ens van brindar la possibilitat de donar-nos a conèixer a la Setmana del CADS en el marc de la celebració del 10è aniversari d’aquest organisme. Gràcies també a l’actual director del CADS, l’Arnau Queralt que des de sempre ha valorat la tasca que fem des del Portal.
I encara aquí, volem destacar el nostre agraïment a totes i cada una de la cinquantena d’entitats, associacions, col·lectius, organismes, blogs … que, de forma permanent, ens acompanyen en aquesta finestra oberta al món que és i que vol continuar sent el Portal de Medi Ambient monSOStenible, un projecte en el que també va creure la gran actriu Montserrat Carulla, sempre compromesa amb aquest petit país que és Catalunya, i que va col·laborar de forma totalment desinteressada posant la seva veu -i la seva imatge- a la Terra, en el video de presentació i promoció del Portal.
De fet, totes les persones que fins el moment hem fet mónSOStenible, des de la idea que tant bé va captar i traslladar a la xarxa el programador Oriol Ferràndez, fins la darrera de les col·laboracions, passant per totes i cada una de les persones que han redactat informacions i han fet escrits d’opinió. Totes elles ho han fet desinteressadament -des del punt de vista econòmic, volem dir- i molt interessadament des del punt de vista ambiental. A totes elles volem donar-los les gràcies una vegada més per la seva col·laboració i dir-los que hi continuarem comptant per tirar endavant la nova etapa de mónSOStenible, una nova etapa en la que hi estem treballant -sense pressa, però sense pausa- i que començarà tant aviat com sigui possible.
Volem fer un pas més per difondre i potenciar l’economia verda
Volem que mónSOStenible sigui, a més d’un mitjà informatiu, una veritable porta d’entrada al sector ambiental català, que continuï aglutinant entitats, organismes i intitucions ambientals, però que també sigui un aparador de les empreses ambientals del país i dels productes i serveis ecològics i sostenibles que es fan a Catalunya. També volem donar cabuda i difondre la tasca que fan els centres de recerca i de coneixement que treballen i aposten per un món més sostenible, un objectiu que cada vegada creiem més necessari. Per això, volem potenciar l’economia verda i les empreses, productes i serveis d’aquest sector.
Míriam Viaplana