El Dia Internacional per a la prevenció de l’explotació del medi ambient en la guerra i els conflictes armats ens recorda que els conflictes i el medi ambient estan profundament interrelacionats. Massa sovint, el medi ambient es troba entre les víctimes de la guerra a través d’actes deliberats de destrucció o danys col·laterals, o perquè durant els conflictes els governs deixen de controlar i administrar els recursos naturals. L’augment de les temperatures a causa de el canvi climàtic amenaça amb amplificar encara més l’estrès i les tensions ambientals.
La humanitat sempre ha comptat les víctimes de guerra en termes de morts i ferits, de ciutats destruïdes, de mitjans de vida arruïnats. No obstant això, el medi ambient ha estat amb freqüència la víctima oblidada. Pous d’aigua contaminats, cultius cremats, boscos talats, terres enverinats i animals sacrificats, tot s’ha donat per vàlid per obtenir un avantatge militar.
Per a les Nacions Unides és de gran importància que l’acció ambiental sigui part de les estratègies de prevenció de conflictes i manteniment i consolidació de la pau, perquè no pot haver-hi una pau duradora si es destrueixen els recursos naturals que sustenten els mitjans de vida i els ecosistemes. “Hem d’adoptar mesures audaces i urgents per reduir els riscos que la degradació ambiental i el canvi climàtic representen per als conflictes i comprometre’ns a protegir el nostre planeta dels efectes debilitants de la guerra” indica la Directora executiva de PNUMA, Inger Andersen.
[foto]