Veritas presenta un projecte pioner per millorar la qualitat de l’aire dels espais interiors

L'OMS estima que els nivells de contaminació de l'aire interior pot ser entre 2 i 5 vegades superiors a l'exterior. Tenint en compte que passem entre el 70 i el 90% del nostre temps en espais tancats, els efectes en la salut poden ser molt perjudicials, especialment en els al·lèrgics o persones amb problemes d'asma.

En un entorn en què la qualitat de l’aire és un dels problemes que més preocupa a l’Administració i ciutadania, la cadena de supermercats Veritas ha presentat aquest matí el seu innovador sistema de purificació d’aire en espais interiors, Veritas PURE AIR, un projecte tecnològicament avançat i únic amb l’objectiu que treballadors i clients respirin aire net als seus establiments.

El projecte Veritas PURE AIR implica la instal·lació de purificadors d’aire a les botigues i centres de treball de la cadena de supermercats d’alimentació ecològica. La posada en marxa d’aquesta tecnologia suposa una millora radical de la qualitat de l’aire que respiren, en primer lloc, els treballadors i en conseqüència, també els clients. El sistema filtra tres tipus de partícules: les partícules en suspensió (PM2,5), agents microbiològics (pol·len, fongs, bactèries) i gasos tòxics (NO2, NOx, SOx, COVs i CH2O). Properament també s’instal·laran pantalles que informin als clients i treballadors de la diferència de la qualitat de l’aire a l’exterior i a l’interior dels establiments. Veritas ja ha instal·lat el sistema PURE AIR a 22 dels 64 establiments que té repartits per Catalunya, Andorra, Navarra, Euskadi, Madrid i a les Illes Balears, a més dels espais de tallers i activitats Terra Veritas de Barcelona i Sant Cugat. L’objectiu és que totes les seves botigues disposin del sistema de purificació a principis de l’any 2020.

En el projecte pilot desenvolupat a la botiga Veritas del CC L’Illa Diagonal l’any 2018 demostra el descens accentuat de tots els paràmetres i criteris de valoració. El descens respecte l’exterior pot arribar al 98,5% en els gasos tòxics i contaminants, 60% en el cas de les partícules en suspensió, causants de la majoria d’al·lèrgies i del 65% en elements microbiològics, virus i bacteris.
A Espanya existeix un gran buit legal en relació amb la qualitat de l’aire interior. L’única normativa fa referència a la qualitat de l’aire interior és Reglamento de Instalaciones Térmicas en los Edificios (RITE), que malgrat la seva visió mediambiental, no estableix uns criteris legals específics que englobin la seva problemàtica. Existeixen notes tècniques de prevenció de l’Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo, però que no són de compliment obligat. Totes aquestes consideracions s’han posat de manifest en la presentació del projecte Veritas PURE AIR, que ha comptat amb la participació de l’investigador de l’Instituto de Diagnóstico Ambiental y Estudios del Agua del CSIC, Xavier Querol; la Cap del Servei d’Al·lergologia de l’Hospital Universitari Dexeus, la Dra. Anna Cisteró; el conseller delegat de ZONAIR3D, Xavier Trillo; i el conseller delegat de Veritas, Silvio Elias.

Durant la presentació, Elias ha justificat la posada en marxa del projecte en la seva experiència personal, amb alguns episodis d’asma en els darrers anys i ha destacat el caràcter absolutament pioner de la iniciativa a Espanya.

L’investigador del CSIC, Xavier Querol, ha plantejat la problemàtica de la qualitat de l’aire a Barcelona i a les grans ciutats i com aquest problema es trasllada als espais interiors. “La interacció entre contaminació interior i exterior no només és atribuïble als contaminants que entren de fora sinó que també es pot agreujar pels productes que tenim a dins i que emeten gasos tòxics”, ha destacat Querol.

Per la seva banda, la doctora Anna Cisteró ha analitzat les afectacions respiratòries relacionades amb la contaminació atmosfèrica i com augmenten a mesura que respirem aire brut. En aquest sentit, ha fet referència a la millora del benestar dels pacients al·lèrgics i asmàtics que han utilitzat sistemes de purificació de l’aire. “Estudis que hem realitzant amb pacients amb al·lèrgics i asma que han treballat amb aire pur mostren una millora significativa en els valors d’òxid nítric, el paràmetre que mesura la inflamació pulmonar”, ha detallat Cisteró.

El conseller delegat de ZONAIR3D, Xavier Trillo, ha explicat les característiques del sistema Veritas PURE AIR. A més d’utilitzar filtres HEPA (High Efficiency Particulate Air) amb certificació exclusiva i individualitzada, la companyia ha desenvolupat un sistema de triple filtratge d’última generació, en el que el carbó actiu juga un paper fonamental (GRSystemTM ).

Veritas és la cadena de supermercats líder en compromís amb la salut de les persones i la sostenibilitat a Espanya. Des de la seva fundació el 2002 a Barcelona, ??amb l’objectiu d’apropar la millor alimentació possible a tothom, ja compta amb 63 botigues i la botiga online, amb les que dona servei a més de 125.000 famílies. Veritas elabora el pa i la brioixeria que ven a les seves botigues. Des del seu obrador, distribueix pa ecològic en diverses escoles, per a aproximadament 50.000 alumnes.

 

Amb més de 4.500 referències, Veritas és pionera en la introducció de productes amb certificat ecològic. Afavoreix el producte de proximitat, de temporada i de cultiu ecològic, i està compromesa amb la salut, el gust, el medi ambient i el consum responsable.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...