La primera trobada es fa aquest dimecres dia 16 al teatre-auditori de Sant Cugat del Vallès, amb la participació, en la cloenda, de la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà. Se’n faran també a l’Hospitalet i el Prat de Llobregat, Vilanova i la Geltrú, Vic, Manresa, Girona, Juneda, Mataró, Cambrils, el Vendrell i Sant Carles de la Ràpita.
Els objectius d’aquestes trobades són :
· L’intercanvi d’experiències entre el professorat i l’alumnat dels centres educatius que formen part de la xarxa.
· Que el professorat conegui bones pràctiques d’educació per a la sostenibilitat a l’escola i debatre sobre els criteris que ha de tenir una actuació transformadora del territori.
· Promoure la relació entre l’alumnat i el professorat dels centres educatius.
· Implicar-se en la millora de l’entorn on es realitza el fòrum, amb una acció.
Des de fa més de 10 anys, tant la Generalitat de Catalunya -a través del Programa Escoles Verdes- com diferents ajuntaments -a través d’Agendes 21 escolars o Programes d’educació ambiental- impulsen programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius, tot promovent la participació i implicació de tota la comunitat educativa.
Tots aquests programes tenen objectius coincidents. Per això, la Generalitat de Catalunya i un grup d’ajuntaments han acordat cooperar a fi que, mitjançant la coordinació i la suma d’esforços, aquestes iniciatives ambientals adreçades a la comunitat educativa es beneficiïn d’aquesta col·laboració institucional.
En aquest marc neix, l’any 2009, la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), formada per la xarxa d’escoles verdes i xarxes locals que promouen programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius de Catalunya. Actualment, a Catalunya hi ha 1.146 escoles que formen part de la XESC.
Aquestes fòrums estan organitzats per la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat, conjuntament amb els ajuntaments de les localitats membres de la XESC.