IES (Irrigation Expert Simulator) és un projecte finançat per la Comissió Europea (CE) en el marc del programa LIFE+2011, format per un consorci de tres entitats: el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DAAM, i el centre tecnològic Barcelona Digital.
IES serà un conjunt d’eines de decisió i simulació integrades en una plataforma web, que es comportarà com un expert per a oferir programes personalitzats i optimitzats de reg utilitzats pels agricultors. El projecte consistirà en una plataforma virtual de reg, on els pagesos, els tècnics d’irrigació i els experts podran introduir les dades de la seva finca (terra, cultiu, etc). La plataforma simularà un cultiu virtual per a cada cas, en què els usuaris podran analitzar els efectes de les seves decisions de gestió, i obtenir recomanacions per a cada cas específic.
El principal objectiu d’aquest projecte és l’optimització de l’aigua utilitzada per a reg de camps. A més, el projecte testejarà, amb dades reals de diverses parcel·les i regants catalans, els models definits i la proximitat entre l’ús agronòmicament més eficient i el real. En concret, es disposarà de 3 àmbits de validació: una finca experimental de l’IRTA on es validarà els models de forma global, un conjunt de parcel·les d’un col·lectiu de regants on es mesurarà el consum real d’aigua in situ, i un gran volum de regants usuaris de Ruralcat, que subministraran les seves dades de consum d’aigua i producció al llarg d’una campanya.
El projecte IES serà accessible des del portal RuralCat (www.ruralcat.net), que té el suport del DAAM, tindrà una durada de tres anys, i compta amb un pressupost d’1 M €.
Una solució TIC al problema del reg
El reg és el major ús d’aigua dolça a tot el món, amb el 69% de l’extracció i el 93% del consum total, i la conca mediterrània és una de les àrees previstes en risc d’escassetat d’aigua. Dins d’aquest context, la gestió de reg eficient en finques és el punt clau per a aconseguir un consum d’aigua racional i optimitzat a nivell regional. Per tal d’aconseguir un reg eficaç cal aplicar una quantitat d’aigua d’acord amb les necessitats precises dels cultius. Un dels problemes actuals és que, si bé existeixi un ampli coneixement agronòmic per a optimitzar el reg, en la realitat aquest coneixement no sempre s’aplica a causa de la manca d’adopció d’aquesta base científica en les millors pràctiques de cada regant o de la manca de disponibilitat d’equipament i infraestructures necessàries per a una gestió més eficient. IES serà tant una eina de formació com un entorn de validació dels beneficis d’una inversió en reg. Així, esdevindrà un instrument de millora de la competitivitat del sector agrícola.
És per això que el projecte IES desenvoluparà un conjunt d’eines TIC que ajudaran a optimitzar el reg utilitzat pels agricultors. El nucli del sistema estarà format per tres mòduls:
• el Cultiu Virtual: implementarà els diferents models agronòmics disponibles, tenint en compte totes les possibles variables d’entrada;
• el Programador de Reg: serà el responsable de generar recomanacions (programes de reg) utilitzant el model definit en el cultiu virtual; i
• el sistema expert: serà l’encarregat de millorar els models en els cultius virtuals utilitzant una base de coneixements i les decisions preses pels experts i els agricultors.
El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya (DAAM)
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de la Generalitat de Catalunya ve apostant molt fermament i decidida per implementar les actuacions en matèria de regadius a Catalunya, conscient que l’aigua és font de riquesa econòmica, social i mediambiental, i que cal fer-ne una bona gestió i un ús eficient. I en aquest context s’inscriuen eines/instruments que posa a l’abast del sector agrari català com els ajuts, l’Oficina del Regant, i diverses actuacions adreçades a l’ús eficient de l’aigua de reg, entre altres.
L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)
L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) té com a missió contribuir a la modernització, competitivitat i desenvolupament sostenible dels sectors agrari, alimentari i aqüícola, al proveïment d’aliments sans i de qualitat per als consumidors i, en general, a la millora del benestar de la població. Dels seus 19 programes científics, el que treballarà en aquest projecte és el d’Ús eficient de l’aigua.
Sobre Barcelona Digital Centre Tecnològic
Barcelona Digital és un centre tecnològic avançat especialitzat en l’aplicació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) en els àmbits de: la seguretat; la mobilitat i l’energia; la salut; i l’alimentació i el medi ambient. Barcelona Digital forma part de la xarxa TECNIO, impulsada per ACC1Ó per a potenciar la transferència tecnològica i la innovació empresarial a Catalunya.