Aquests projectes pretenen reduir les emissions en més de 76 milions de tones equivalents de CO2 al llarg dels primers deu anys de funcionament. Els set projectes utilitzen tecnologies innovadores baixes en carboni, a escala industrial, en sectors clau com els de l’hidrogen, l’acer, els productes químics, el ciment, l’energia solar, els biocombustibles i la captura i l’emmagatzematge de diòxid de carboni.
El vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, ha declarat: «Amb el Fons d’Innovació, la Comissió Europea concedeix 1.100 milions d’euros per empoderar empreses innovadores i amb visió de futur que desenvolupin tecnologies d’avantguarda i impulsin la transició climàtica en els camps d’activitat respectius. És una inversió intel·ligent en la descarbonització de la nostra economia; potencia la posició de la indústria europea com a líders globals en tecnologies netes, crea llocs de treball a nivell local i contribueix a accelerar la nostra transició verda.»
El director de l’Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient (CINEA), Dirk Beckers, ha declarat: «La CINEA s’enorgulleix de signar els primers projectes a gran escala del Fons d’Innovació. Amb aquests projectes demostrem que la transició cap a l’energia neta ja ha començat, alhora que la reducció substancial de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle ofereix oportunitats econòmiques als nostres promotors de projectes. Aquests projectes representen solucions molt innovadores en els seus sectors que haurien d’obrir camí perquè els altres els segueixin.»
Els altres projectes
Kairos@C: ubicat al port d’Anvers (Bèlgica), el projecte Kairos@C pretén crear la primera i major cadena de valor transfronterera de captura i emmagatzematge de diòxid de carboni per capturar, liquar, transportar i emmagatzemar permanentment diòxid de carboni. Kairos@C permetrà el desplegament de diverses tecnologies pioneres que, juntes, tenen el potencial d’evitar l’emissió a l’atmosfera de 14 Mt de CO2-eq al llarg dels primers deu anys de funcionament.
BECCS a Estocolm: aquest projecte ubicat a Estocolm (Suècia) té per objectiu crear una infraestructura a gran escala de bioenergia amb captura i emmagatzematge de diòxid de carboni (BECCS) dins de l’actual central de cogeneració de biomassa d’Estocolm. En combinar la captura de diòxid de carboni amb la recuperació de calor, el projecte evitarà 7,83 Mt de CO2 equivalent d’emissions en els primers deu anys de funcionament. Això és més que el total d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle provinents de la producció d’electricitat i calor del sector públic a Suècia el 2018.
Hybrit Demonstration: ubicat a Oxelösund i Gällivare (Suècia), el projecte de demostració tecnològica de producció siderúrgica d’avantguarda amb hidrogen (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology Demonstration, Hybrit Demonstration) vol revolucionar la indústria. Substituirà les tecnologies basades en combustibles fòssils per alternatives climàticament neutres com la producció i ús d’hidrogen verd. Aquest projecte té el potencial d’evitar l’emissió de 14,3 Mt de CO2-eq durant els primers deu anys de funcionament. A més, utilitzarà tecnologia associada a beneficis climàtics significatius per al sector de producció d’acer.
Programa K6: ubicat a Lumbres (França), el Programa K6 té per objectiu produir el primer ciment neutre en carboni d’Europa i, així, convertir-se en un projecte representatiu per a la indústria cimentera a tot el món i contribuir a la transició cap a l’energia neta d’un sector on la reducció d’emissions és difícil. El projecte desenvoluparà, al Mar del Nord, una combinació inèdita a escala industrial d’un forn hermètic i tecnologia criogènica de captura de diòxid de carboni amb emmagatzematge de CO2 que, altrament, s’emetria a l’atmosfera. Això permetrà evitar l’emissió de 8,1 Mt de CO2-eq en els primers deu anys de funcionament.
TANGO: ubicat a Catània (Itàlia), el projecte TANGO desenvoluparà una línia pilot a nivell industrial per a la fabricació de mòduls fotovoltaics innovadors d’alt rendiment. Multiplicarà la capacitat de producció per quinze: passarà de 200 MW a 3 GW per any. Un cop estigui en funcionament, els mòduls produïts tindran potencial per evitar 25 Mt de CO2-eq d’emissions en els deu primers anys. Per la seva banda, el projecte TANGO reforçarà la cadena de valor al segment upstream de la indústria fotovoltaica europea.
SHARC: ubicat a la refineria de Porvoo (Finlàndia), el projecte d’hidrogen sostenible i recuperació del carboni (Sustainable Hydrogen and Recovery of Carbon, SHARC) reduirà les emissions de gasos d’efecte hivernacle ja que abandonarà la producció d’hidrogen a partir de combustibles fòssils i implantarà tant la producció d’hidrogen renovable (mitjançant la introducció d’electròlisi) com la producció d’hidrogen amb l’aplicació de tecnologia de captura de diòxid de carboni. Durant els primers deu anys de funcionament, el projecte SHARC evitarà l’emissió de més de 4 Mt de CO2-eq.
El Fons d’Innovació
Finançat amb ingressos provinents de la subhasta de drets d’emissió del RCDE de la UE, el Fons d’Innovació té per objectiu crear els incentius financers adequats perquè les empreses i les administracions públiques inverteixin ara a la propera generació de tecnologies baixes en carboni i donar així a les empreses de la UE l’avantatge del pioner perquè es puguin convertir en líders mundials en el camp tecnològic.
L’Agencia Ejecutiva Europea de Clima, Infraestructuras i Medi Ambient (CINEA) ejecuta el Fons d’Innovació, mentre que el Banc Europeu d Inversions proporciona assistència per desenvolupar el projecte a les iniciatives prometedores que encara no estan en condicions dexecutar-se plenament. El Fons també concedeix subvencions a petita escala. El 31 de març, es va obrir la segona convocatòria de propostes.
Actualment, el Fons d’Innovació es nodreix de 450 milions de drets del RCDE vigent per al període 2021-30. D’acord amb les propostes del paquet Objectiu 55 de la Comissió Europea, s’ha de complementar amb 50 milions de drets del RCDE revisat i 150 milions de drets del nou sistema per a les emissions del transport viari i dels edificis. A més, se subhastaran i s’afegiran al Fons d’Innovació drets que altrament s’assignarien gratuïtament a sectors industrials als quals s’aplica el Mecanisme d’Ajust del Carboni a la Frontera