Una brigada específica i operativa els 365 dies de l’any treballarà per prevenir l’expansió del coipú

El coipú és espècie exòtica invasora que es reprodueix i s'expandeix amb rapidesa, tot i que,el 80% dels coipús moren durant el primer any de vida, i menys del 15% arriben als tres anys. Es tracta d'un rosegador originari de Sud-amèrica que pesa entre 4 i 7quilos, vu en llacunes, rius, canals, estanys,embassaments i zones humides amb abundant vegetació aquàtica i pastures al voltant. Els exemplars són madurs sexualment al cap de sis mesos de néixer i les femelles poden tenir 2 o 3 ventrades a l'any. El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha creat una brigada específica, que estarà operativa els 365 dies de l'any, per prevenir l'expansió del coipú i que forma part d'un Pla de xoc i control del coipú dissenyat pel departament i que inclou una desena de mesures.

El Pla de xoc i de control preveu un total de 10 mesures concretes per frenar l’expansió del coipú i reduir la seva presència a la demarcació de Girona. Segons l’estudi que s’ha realitzat, actualment trobem focus d’aquesta espècie invasora de manera permanent a les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Gironès i la Selva.

Les 10 mesures que preveu el Pla són:

 1. Redactar i aprovar el Pla de control del coipú.
 2. Recopilar tota la informació prèvia existent sobre l’espècie a Catalunya i elaborar protocols d’actuació i de priorització.
 3. Planificar anualment i de manera adaptativa la priorització de les zones i èpoques d’actuació per controlar aquesta espècie. Cal establir una xarxa de control i seguiment de les poblacions de coipú i dels danys produïts els darrers anys Es refereix als danys a l’agricultura, a altres béns o a la biodiversitat, amb especial atenció als punts calents o d’elevada densitat. Inclou l’elaboració d’una cartografia fina. Es crea una base de dades amb tota aquesta informació passada i d’informació generada: danys, captures, censos, etc. D’acord amb les dades disponibles, en aplicació d’aquesta mesura, es determinarà un calendari i un mapa d’actuacions de control.
 4. Disposar de quatre brigades per a moments de màxima necessitat, amb vehicle tot terreny, una de les quals en exclusiva, amb una dotació de tres persones i amb funcionament els 365 anys de l’any. Destinada a les actuacions d’urgència per danys o conflictes i per proveir de recursos la xarxa de gestors per a l’erradicació del coipú (tant formatius com material) i a les que siguin responsabilitat directa de la Generalitat de Catalunya, com per exemple el control en els espais naturals protegits.
 5. Impulsar i canalitzar les actuacions del cos d’agents rurals en casos especials i més severs, sobretot en situacions especials, tant per la severitat dels danys com per les dificultats operatives, amb la utilització de mètodes diversos.
 6. Donar suport a la participació en el control d’actors tercers de la societat civil. El Departament adquirirà material i el posarà a disposició de diferents ens o entitats (inclosos paranys o material de prevenció). Podran ser destinataris d’aquests materials: parcs naturals i altres espais naturals protegits, administracions locals o consorcis de gestió del territori en què participin, organitzacions agràries o entitats del tercer sector.
7. Donar suport a la prevenció o evitació de danys en indrets on siguin severs. La prevenció és l’altre gran àmbit d’actuació. Per evitar els danys, en determinats casos també és important utilitzar, per protegir hortes i conreus, tancats electrificats o fixos que es posaran a disposició des del Departament temporalment.
 8. Formar, capacitar i transferir tecnologia. Formar i capacitar professionals del tercer sector, de les administracions públiques locals i del món empresarial en la prevenció i control d’aquest problema, mitjançant la PATT, les escoles de capacitació agrària d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i altres actors i agents. Crear i mantenir, a l’apartat d’espècies exòtiques invasores de la Generalitat, el protocol actualitzat de captura i sacrifici sobre la base dels coneixements més actualitzats.
 9. Fer un seguiment de la capacitat demogràfica del coipú i dels efectes.
 10. Integrar el coipú en el Pla de vigilància sanitària de la fauna salvatge de Catalunya. Les mostres obtingudes amb la mesura anterior seran integrades en el Pla de vigilància sanitària de la fauna salvatge a Catalunya per tal d’obtenir informació rellevant sobre el seu estat sanitari, el potencial efecte envers les espècies ramaderes i les espècies salvatges autòctones i la seva evolució en el temps i en l’espai. Aquesta informació permetrà poder prioritzar zones de control.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha creat una brigada específica, que estarà operativa els 365 dies de l’any, per prevenir l’expansió del coipú. Aquesta brigada és una de les mesures concretes que preveu el Pla de xoc i de control del coipú, que la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, juntament amb la directora dels serveis territorials del Departament, Elisabet Sánchez i Sala, han presentat a Pals (Baix Empordà)

La secretària d’Acció Climàtica ha explicat que una de les actuacions principals serà la creació d’aquesta brigada específica per prevenir l’expansió del coipú, que estarà formada per tres persones i estarà operativa els 365 dies de l’any. Aquesta brigada centrarà la seva activitat en les actuacions d’urgència per danys i proveirà de recursos, tant materials com formatius, la xarxa de gestors per a l’erradicació del coipú, que està formada per tots els agents del territori implicats. Amb aquesta brigada, el Departament d’Acció Climàtica disposarà ara de fins a quatre brigades disponibles per actuar en moments de màxima necessitat.

“Davant l’expansió que ha tingut el coipú durant aquest 2022, i per aquest motiu, des del Departament d’Acció Climàtica posem els recursos humans i tècnics orientats a la prevenció i, així, donar resposta a aquesta necessitat”, ha exposat la secretària d’Acció Climàtica.

Una de les mesures que preveu el Pla de xoc és la realització d’un pla de control del coipú amb l’objectiu de recopilar i tenir tota la informació sobre aquesta espècie exòtica invasora per, d’aquesta manera, poder planificar anualment i de manera adaptativa les zones i èpoques d’actuació.

La secretària Barnadas també ha explicat que el Pla preveu altres mesures, com ara la cessió temporal de paranys per capturar exemplars o tanques electrificades per protegir cultius i horts: “La prevenció és un altre gran àmbit d’actuació que es preveu en aquest Pla a través d’accions amb mesures concretes”.”Som conscients que la lluita per prevenir i reduir la presència del coipú a les comarques de Girona és una feina que hem de liderar des del Departament, posant-hi més recursos humans, tècnics i materials, però també estem convençuts que serà una tasca que hem de fer entre totes i tots els agents implicats del territori: des de les administracions fins a la ciutadania”, ha conclòs la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López.

Un espècie inclosa dins l’EXOCAT 

L’EXOCAT és un projecte que impulsa i finança del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb el CREAF per conèixer amb detall quines són les espècies exòtiques i invasores presents al territori de Catalunya, on són i com evolucionen, i disposar-les de manera endreçada en una gran base de dades, a l’abast de tots els ciutadans del país. També és una de les fonts d’informació de l’Observatori. El coipú, com a espècie exòtica invasora, ja està inclosa dins de l’EXOCAT. El 2022, el Departament hi ha dedicat al voltant d’un milió d’euros (923.230 €) i la previsió és que aquest 2023 es dobli el pressupost.

 

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...