Un vídeo sobre la petjada ecològica i una fotografia sobre el consum de productes locals guanyen la 1ª Edició dels Premis a la sostenibilitat quotidiana

L'entrega dels premis Els teus objectius.cat, convocats conjuntament pel Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya -CADS- l'Associació Catalana de Ciències Ambientals i l'ECODiari, ha tancat els actes de celebració dels 10 anys del CADS, que dirigeix Ramón Arribas, i que han tingut lloc del 14 al 16 d'octubre al Consorci El Far de Barcelona.

Les jornades a més de comptar amb un espai expositiu sobre els àmbits de treball del CADS i una mostra de les publicacions editades, traduïdes i/o promogudes per aquest òrgan adscrit a la Vicepresidència de la Generalitat, i un stand dedicat als mitjans de comunicació ambiental a Catalunya, ha dotat de contingut els seminaris amb ponències, debats i taules rodones al voltant de temes tant importants a nivell mundial com el canvi climàtic i la crisi energètica, els nous models econòmics, o el medi ambient i la salut. De fet, aquests tres eixos, juntament amb el repensament del territori i la gestió dels riscos naturals, han constituït els àmbits de reflexió tant de les jornades com del procés participatiu que sota el lema Reptes per a la sostenibilitat de Catalunya va endegar el CADS el passat mes de juny, quan va celebrar l’acte central d’aniversari. Reptes per a sostenibilitat de Catalunya
Bona part del contingut tant del procés participatiu com de les ponències i debats s’integraran com una aportació del CADS al document sobre l’Estratègia pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya que està elaborant el departament de Medi Ambient de la Generalitat.

A títol informatiu, i sense entrar en l’explicació de continguts que, a la seva vegada constitueixen ponències que es podran consultar al web del CADS,podem dir que els diferents àmbits de reflexió, parteixen d’un estat de la qüestió i, a partir d’aquí descriuen línies estratègiques que es concreten en unes propostes d’actuació.

Així, l’àmbit del territori proposa una redefinició d’aquest per acabar amb la dispersió actual ja que s’ha vist que no és sostenible. Les ponències exposades dins l’àmbit de “Repensar el territori i promoure la diversitat” han estat aportades per Francesc Muñoz i Manel Gausa que ha parlat de la necessitat d’encaminar la construcció cap a habitatges sostenibles.

En l’apartat de “Noves visions en els models econòmics”, les ponències han anat a càrrec de Marcel Coderch i d’Ignasi Puig, que ha parlat de polítiques sostenibles i finançament local.

Canvi Climàtic
Un dels àmbits centrals de la jornada, tant per la gravetat de la qüestió (el planeta d’escalfa) com per la proximitat en el temps de la Cimera de Copenhaguen (on s’ha d’aconseguir un acord mundial per a la reducció real d’emissions de CO2) ha estat “Canvi Climàtic i crisi energètica”, amb una ponència presentada per Catedràtic de Física i Coordinador dels Informes del Canvi Climàtic a Catalunya, Josep Enric Llebot, i una altra presentada per Pedro Prieto sobre models energètics sostenibles.

Dins de l’àmbit de “Medi Ambient, societat i salut”, les ponències han anat a càrrec de Manolis Kogevinas i de Carme Valls que ha parlat dels efectes del medi ambient i la salut; i finalment a l’àmbit de “La Gestió dels Riscos Naturals: oportunitats i febleses” les ponències han estat de M. Del Carme Llasat i de J.M.Vilaplana que ha parlat de la capacitat d’afrontar els riscos naturals a Catalunya.

Projeccions i documentals
La setmana del CADS també ha ofert un espai-temps per a projeccions relacionades amb el Medi Ambient. En aquest sentit, s’han projectat dos documentals. El primer ha estat l’audiovisual “DIVERSICAT, Catalunya mosaic per garantir la sostenibilitat” en una sessió en la que ha participat el naturalista i premi Global de Medi Ambient de les Nacions Unides, Martí Boada, representants de Greenpeace, de la Xarxa Custòdia del Territori i de la Fundació Terra, i el periodista ambiental Jordi Bigas.

La segona projecció ha estat per “La hora 11”, seguida d’una sessió en la que hi ha intervingut també Jordi Bigas i la Fundació Terra, a més de Purificació Canals, i Daniel Gómez, president de AEREN.

Medi ambient i mitjans de comunicació
Les jornades del CADS també han tingut un espai de debat sobre “El medi ambient i el desenvolupament sostenible”, en el que hi ha participat el director de l’ECODIARI , Xavier Borràs, el redactor en cap de la revista SOSTENIBLE, Jordi Flamarich, la presidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, Mercè Piqueras, i la periodista Míriam Viaplana en representació del Portal de Medi Ambient, mónSOStenible, que precisament ha vist la llum aquests dies, coincidint amb la seva presencia a la Setmana del CADS. En aquest àmbit el discurs predominant ha estat la crítica per l’absència de temes ambientals als mitjans generalistes i l’excessiva parcel·lació d’àmbits a la premsa en general, que exclouen en molts casos, el medi ambient. Precisament parlant d’això i amb una intervenció del periodista i activista ecologista Jordi Bigas que ha reflexionat sobre l’absència de crítica i opinió ambiental amb que s’ha aprovat el Pla Nacional d’Infraestructures, s’han tancat les jornades per donar pas a l’entrega de premis elsteusobjectius.cat, en un acte també presentat per Jordi Bigas, i Angels Codina, presidenta de l’Associació Catalana de Ciències Ambientals i presidit pel director de CADS, el geògraf Ramón Arribas.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...